ΣΤΙΦΑΔΟ Η ωδή των κρεμμυδιών στο κρέας…Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη


C:\Users\maria\Downloads\thumbnail (42).jpg



Αποτέλεσμα εικόνας για η φασκια μαρια αγγελη«Τώρα λοιπόν εμείς τρώμε όλη την ώρα το αγιοζούμι, και πρόσεξε τη σημασία του ονόματος. Παίρνουν οι μάγειροι ένα τσουκάλι με δυο χερούλια, που χωρά ίσαμε τέσσερα γαλόνια, και το γεμίζουν νερό, το βάζουν σε δυνατή φωτιά και ρίχνουν μέσα καμιά εικοσαριά κρεμμύδια και ρίχνουν τρεις σταλαγματιές λάδι και λίγα κλωνάρια θρούμπι…».
Ο Πτωχοπρόδρομος, μοναχός το 12ο αιώνα, περιγράφει «το  αγιοζούμι», ή μάλλον «κρεμμυδοζούμι» θα το χαρακτήριζα, το οποίο έτρωγαν οι χαμηλόβαθμοι μοναχοί την ώρα που οι υψηλόβαθμοι, ηγούμενοι και επίσκοποι δειπνούσαν με θαλασσινά, συναγρίδες και κρασί…
Το κρεμμύδι είναι συνυφασμένο όχι μόνο με την ασκητική αλλά και με την αγροτική ζωή. Ένα κομμάτι ψωμί κι ένα κρεμμύδι αποτελούσε γεύμα για τους φτωχούς ανθρώπους που δούλευαν σκληρά στην ύπαιθρο…
Το κρεμμύδι όμως μαζί με κρέας και άλλα υλικά: λάδι, κρασί, δάφνη, κανέλα, ντομάτα, γίνεται ένα εξαιρετικό φαγητό, το στιφάδο! Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι η λέξη στιφάδο προέρχεται από το ιταλικό stufato. Αυτή η λέξη χαρακτηρίζει τα αργομαγειρεμένα φαγητά με βάση το κρέας που τα μαγείρευαν πάνω στη stufa. Stufa είναι η στόφα, η γνωστή ξυλόσομπα. Η ξυλόσομπα χρησιμοποιείται για θέρμανση αλλά και για μαγείρεμα.
Το κρεμμύδι, αυτός ο ταπεινός βολβός, σε συνδυασμό με  κρέας, όπως αναφέραμε, μεταμορφώνεται σε ένα «υψηλό παρτενέρ» και δίνει ένα αρωματικό, γευστικό, επίσημο πιάτο. Ένα από τα βασικά στοιχεία του καλού στιφάδου είναι το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζοντας το κρέας γίνεται «λουκούμι» κατά τη λαϊκή έκφραση και τα κρεμμύδια «μέλι»!
Η κλασική αλλά και σπάνια εκδοχή είναι το στιφάδο με κυνήγι. Ιδανικό κρέας είναι ο λαγός. Ακολουθεί το αγριογούρουνο. Και τα δύο θέλουν χρόνο για μαρινάρισμα ώστε να μαλακώσει το κρέας τους. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να  έχουμε αυτά τα θηράματα χρησιμοποιούμε κουνέλι που το προμηθευόμαστε πιο εύκολα. Επίσης στιφάδο γίνεται και με μοσχάρι. Στιφάδο ακόμα γίνεται με κοτόπουλο, με χταπόδι κλπ. Κρεμμύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε. Στο χωριό χρησιμοποιούσαμε κρεμμύδια που παράγαμε από τον κήπο μας. Ιδανικά όμως είναι τα μικρά, στρογγυλά κρεμμυδάκια. Δεν διαλύονται και δίνουν μια ωραία εικόνα στο πιάτο. Να χορταίνει και το μάτι, όχι μόνο το στομάχι! 
Η μάνα  έκανε στιφάδο με κουνέλια που είχαμε. Ήταν το αγαπημένο της πιάτο. Αυτό και το κατσικάκι φρικασέ… Και με χοιρινό κρέας, επίσης δικής μας παραγωγής, έκανε νόστιμο στιφάδο. «Nα γλείφεις τα δάχτυλά σου», για να χρησιμοποιήσω τη λαϊκή έκφραση. Στο χωριό δεν είχαμε μοσχάρι. Αυτό το χρησιμοποιούσαν στην αστική κουζίνα… Εμείς αρκούμαστε στα κρέατα της δικής μας παραγωγής. 
 -«Ρήνη, μας έσπασες τη μύτη με το στιφάδο σου!», φώναζε η γειτόνισσα, η θεια Μυγδάλω,  όταν μοσχομύριζε το στιφάδο της μάνας…

C:\Users\maria\Downloads\thumbnail (44).jpg
Φωτο: στιφάδο μοσχαράκι! Αφιερωμένο στη μάνα…



Εγώ, η αλήθεια είναι,  δεν έχω ιδιαίτερη κλήση στη μαγειρική. Ίσως να «κόμπλαρα» μπροστά στη μαγειρική δεινότητα της μάνας…Κάποιες παραδοσιακές συνταγές όμως τις διατηρώ και τις ολοκληρώνω με επιτυχία. Και τις μοιράζομαι με φίλες και φίλους που αγαπάνε αυτές τις γεύσεις…
Προχτές την Κυριακή πεθύμησα να κάνω στιφάδο. 
Υλικά: Χρησιμοποίησα μοσχαρίσιο κρέας 1,5 κιλό κομμένο σε κύβους μεσαίου μεγέθους. Πήρα και 20-25 στρογγυλά κρεμμυδάκια κατάλληλα γι’ αυτό το φαγητό. Συμπληρωματικά υλικά που χρειάζονται: λάδι, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 2-3 φύλλα δάφνης από το χωριό μου, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, 2-3 κουταλιές ξίδι, ντοματοχυμό (ή 3-4 φρέσκιες ντομάτες), μία κουταλιά του γλυκού ντοματοπελτέ και μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη.
Παρασκευή:
  • Σε  μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, μισή κούπα περίπου. Όταν ζεσταθεί, βάζουμε το κρέας και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στον πάγκο.
  • Μετά σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να ξανθύνουν. Προς το τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο. Σβήνουμε με το ξίδι και περιμένουμε δυο λεπτά να εξατμιστεί.
  • Κατόπιν μεταφέρουμε το κρέας στην ίδια κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ένα ξυλάκι κανέλα, ντοματοχυμό και ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη και δύο κούπες περίπου νερό. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει… Κατά διαστήματα κουνάμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Περίπου σε δυο ώρες το κρέας έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει μελώσει. Έτοιμο για σερβίρισμα. Το άρωμά του πλημμυρίζει το χώρο… Η γεύση του είναι εξαιρετική για καλοφαγάδες… 
  Πρόκειται για μια μελωδία κρεμμυδιών και κρέατος!


Δοκίμι Αγρινίου (video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Το Δοκίμι βρίσκεται στον κάμπο του Αγρινίου σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά από το κέντρο της πόλης. Ανατολικά του χωριού είναι ο υπό αναστολή Κρατικός Αερολιμένας Αγρινίου ενώ νοτιοδυτικά το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου. Ως οικισμός αναφέρεται το 1835 στο ΦΕΚ 19Α - 07/12/1835 να προσαρτάται στο δήμο Αγρινίου και το 1912 στο ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 να ορίζεται έδρα της νεοϊδρυθείσας ομώνυμης κοινότητας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Δοκιμίου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αγρινίου του Δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 1.664 κατοίκους

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 440μ. (ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΡΤΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ)
Περιοχή Δημητρούλα Αστακού

τηλ. επικοινωνίας 6977 404102

ΣABBATO 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 H ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ TOY ΣΥΛΛΟΓΟY ΧΟΒΟΛΙΟΤΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ


Οι Χοβολιώτες κόβουν κατά την παράδοση την ετήσια βασιλόπιτα του συλλόγου στις 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 στο "ΚΤΗΜΑ ΙΟΝΙΟ" προσφέροντας χαρά, αγάπη και διασκέδαση με ζωντανή λαϊκοδημοτική μουσική.
Επίσης θα παρουσιάσουμε με το χορευτικό μας τμήμα παραδοσιακούς χορούς.
Πλήρες μενού, κρασί και αναψυκτικά ελεύθερα.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους!
Ώρα προσέλευσης 9:00 μ.μ.
ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 15,00 ΕΥΡΏ
Θα παίζουν και θα τραγουδήσουν Ιωάννου Γιώργος, Κουτρουμάνος Βαλάντης, Χαλιμούρδας Πάνος, Λαζανάς Αντώνης. Συμμετέχει και η Κική Σπυρέλη.
ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 6939 075493 ΚΑΙ 6949 331997
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!


Έρχεται στις 8 Φεβρουαρίου ο ετήσιος χορός των Στανιατών Αμφιλοχίας

Πρωτοπορεί για μια ακόμη χρονιά με ένα ξέφρενο γλέντι ο Σύλλογος εν Αθήναις Στανιατών Αμφιλοχίας με την ετήσια χοροεσπερίδα του και την καθιερωμένη κοπή πίτας στην «καρδιά» της Αθήνας. 

Όπως και πέρυσι, ο ετήσιος χορός θα πραγματοποιηθεί στο νυχτερινό κέντρο CABANA Live Stage (Καυταντζόγλου 46, Πατήσια) το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με τους Γιώργο Βελισσάρη, Τζένη Κατσιγιάννη, Γιάννη Κατσιγιάννη και όλο το επιτελείο, να δίνουν το σύνθημα για ένα ακόμη ξέφρενο αμφιλοχιώτικο γλέντι που θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και για πάντα στις μνήμες μας.
Η ώρα προσέλευσης είναι 10:30μ.μ. ενώ η τιμή πρόσκλησης είναι 25 ευρώ με πλήρες μενού απεριόριστο κρασί και αναψυκτικά, αλλά και δωρεάν πάρκινγκ.
Για κρατήσεις προσκλήσεων μέχρι Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στο διοικητικό συμβούλιο και τα τηλέφωνα 6975695840 – 6974026874.

Κυριακή 16 Φεβρουάριου 2020 ο ετήσιος χορός και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικη πίτας του Συλλόγου Απανταχού Παλαιριωτών η ''Κεχροπούλα'


Ο Σύλλογος Απανταχού Παλαιριωτών η ''Κεχροπούλα'' σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικη πίτας, την Κυριακή 16 Φεβρουάριου 2020 και ώρα 13:30 το μεσημέρι στην ταβέρνα '' Άγγελος'' διεύθυνση: Καραϊσκάκη 1 Χαϊδάρι Αττικής (πλησίον στάση Μετρό Αγία Μαρίνα)
Είσοδος: 20€, για παιδιά έως 12 ετών η είσοδος είναι 10€.
Θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκορεμπέτικη - νησιώτικη - παραδοσιακή ορχήστρα!!!

Τιμή μας και μεγάλη χαρά αφού η παρουσία σας θα ενισχύσει την προσπάθεια του συλλόγου μας!!!
Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Τσακάλη Γεωργία(Πρόεδρος) 6945515121

Βρακατσέλη Αριστεα(Αντιπρόεδρος) 6944864648

Λίτου Σταυρούλα(Γεν. Γραμματέας) 6982155375

Πάσχος Θοδωρής(Ταμίας) 6931581463

Αμαργιανού Ευθαλία(Κοσμήτορας) 6946143904

Λιάτσος Χρήστος(Μέλος) 6973241669

Τσιδήμας Δημήτριος(Μέλος) 6944267509

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την παρουσία σας (καλώντας στα τηλέφωνα, στέλνοντας email:kexropoula@gmail.com ή μήνυμα-inbox, στο προφίλ-σελίδα του συλλόγου) μέχρι 07/02/2020 ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κατά προσέγγιση τα άτομα στο μαγαζί που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Σας ευχαριστούμε, με εκτίμηση το Δ.Σ.
.....................................................................................................................