- Ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία ,χαρά, αγάπη για εσάς και την οικογένειά σας.
- Ας είναι το ξεκίνημα του 2021 αφετηρία μίας δημιουργικής εποχής.
- Χρόνια πολλά!
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
Εύχομαι το 2021 πέρα από Υγεία-Ευτυχία -Ευημερία -Δημιουργία ,να είναι πλημμυρισμένο από φιλιά και αγκαλιές με τους αγαπημένους μας ,που τόσο μας έλλειψαν το 2020....
Related Posts :
Πώς ένας μεγάλος έρωτας έγινε ... Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα.Γράφει η Αγγελική Ζαχαριά
foto:Μπαμπίνη 2019
Aggeliki Zacharia fb
Related Posts :
Αναβολή Δημοτικού Συμβουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας.
Related Posts :
Ευχές του Πολιτιστικού Συλλόγος Χρυσοπηγής Ελαιοφύτου "Οι 12 Απόστολοι" (Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα)
Κάτω από αντίξοοες συνθήκες, αλλά και παράλληλα σε μια προσπάθεια να τονώσουμε το ηθικό των συγχωριανών και φίλων που βρίσκονται κοντά αλλά και μακριά μας!
Related Posts :
Εγκρίθηκε η μελέτη για την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Ε.
Στη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, εγκρίθηκε η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της ΠΔΕ για την ίδρυση και λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα.
Το έργο αφορά στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και έκθεση συμβατότητας για την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης.
Το Ερευνητικό Κέντρο με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Κ.Α) θα αποτελείται από 3 Ινστιτούτα που θα έχουν συγκεκριμένη στόχευση για την ανάπτυξη παραγωγικών τομέων της περιοχής και την προώθηση της καινοτομίας και της γνώσης.
Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Tο όραμα για τη σύσταση ενός Ερευνητικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Προχωράμε δυναμικά προκειμένου να υλοποιήσουμε τη δέσμευση μας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα και την αξιοποίηση του επιστημονικού της δυναμικού».Related Posts :
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Ενημέρωση για τον σύνδεσμο μετάδοσης του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου στις 06:00 μ.μ.
Σας ενημερώνουμε για τον σύνδεσμο μετάδοσης του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου στις 06:00 μ.μ., ώστε να τον επικολλήσετε στο μέσο σας.
Related Posts :
Πρόσκληση παρουσίασης στρατευσίμων με έτος γέννησης 2003 (κλάση 2024).
- Στη Στρατολογική Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας.
- Σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π).
Related Posts :
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ (video)
Ν. Φαρμάκης: «Κανένα σκοτάδι δεν κρατάει για πάντα. Το 2021 να φέρει σε όλους όσα στερηθήκαμε και ακόμα περισσότερα…»
Στο μήνυμά του για το νέο έτος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει:
«Το 2020 μας έφερε όλους αντιμέτωπους με μία παγκόσμια υγειονομική απειλή που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα ζήσουμε. Και η οποία, με τη σειρά της, δημιούργησε άλλες πρωτόγνωρες απειλές.
Όμως, για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι κανένα σκοτάδι δεν κρατάει για πάντα. Ότι η κοινωνία μας, ενωμένη, μπορεί να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο. Και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταματήσει τη ζωή και την ελπίδα.
Μπροστά μας ανατέλλει μια νέα χρονιά.
Και αυτή η χρονιά φέρνει την πραγματική ελπίδα για το οριστικό τέλος της πανδημίας. Μαζί και την προσδοκία για ταχεία επούλωση των πληγών που τόσο έντονα και απότομα άνοιξαν.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εργαστήκαμε τον προηγούμενο χρόνο για να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων του τόπου μας, απέναντι σε αυτή την μεγάλη καταιγίδα. Εργαστήκαμε όμως και για να θέσουμε τις βάσεις για ένα μέλλον ελπίδας και αισιοδοξίας, ορατό σε κάθε πολίτη της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας.
Είμαστε αισιόδοξοι, λοιπόν.
Και συνεχίζουμε να χαμογελάμε, έχοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας και των ανθρώπων της.
Η υπόσχεση που δίνουμε για το νέο έτος, είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά.
Γιατί τίποτα δεν θα γίνει για εμάς, χωρίς τη δική μας προσπάθεια.
Και οι ευχές που μοιραζόμαστε με όλους για το νέο έτος, είναι απλές: Υγεία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Το 2021 να φέρει σε όλους όσα στερηθήκαμε και ακόμα περισσότερα.
Ας είναι το 2021 η αφετηρία μιας νέας και καλύτερης εποχής.
Στο χέρι μας είναι.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!»
Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Περιφερειάρχη
Related Posts :
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΊΚΟΣ: Ευχές για Καλή χρονιά και ευτυχισμένη με αισιοδοξία , ελπίδα και υγεία .!!!!
Καλή χρονιά και ευτυχισμένη με αισιοδοξία , ελπίδα και υγεία .!!!!
Κορονοϊός : Πως το Ισραήλ κατάφερε να ηγείται της κούρσας του εμβολιασμού;;;
Με τον μαγικό τρόπο , εμβολιάζοντας 150.00 πολίτες 24 ώρες την ημέρα .!!!!
Πραγματικά αξιοθαύμαστοι .!!!!
Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας , η χώρα των 9 εκατομμυρίων αναμένεται να έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 10% του πληθυσμού , ποσοστό πολύ υψηλότερο από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανόμενου του Ηνωμένου Βασιλείου που οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ
Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί στους Ισραηλινούς ότι η χώρα θα είναι η πρώτη που θα «βγει» από την πανδημία εάν συνεργαστούν.
Έχοντας αυξήσει το φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία σε εξαντλητικά επίπεδα -προβλέπεται κανονική λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα- οι υγειονομικοί χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με ρυθμό 150.000 άτομα την ημέρα – σχεδόν το 2% του πληθυσμού.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, καθώς και τα άτομα υψηλού κινδύνου έχουν προτεραιότητα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συμφωνίες με την Pfizer και τη Moderna για την εξασφάλιση αρκετών εκατομμυρίων δόσεων για τις αρχές του 2021, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος προκειμένου να συνεχίσει ο εμβολιασμός με αυτό το ρυθμό.
Αστακός 31/12/2020
Dr. Παναγιώτης Στάικος
Related Posts :
Nέες τιμές στα διόδια από την Πρωτοχρονιά
Τι μειώσεις έχουν γίνει - Δείτε αναλυτικά
Από 1η Ιανουαρίου ισχύουν οι νέες τιμές των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους Πατρών - Αθηνών, Αντιρρίου - Ιωαννίνων και Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου - Σπάρτης.
Συγκεκριμένα, στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών θα ισχύσουν μειώσεις της τάξης των 0,10 ευρώ και 0,20 ευρώ, στον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου - Ιωαννίνων θα ισχύσουν μειωμένα τέλη από 0,05 ευρώ έως και 0,25 ευρώ, και στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου - Σπάρτης θα υπάρχουν μειώσεις τιμών σε όλους τους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.
Πατρών - Αθηνών
Μειώσεις της τάξης των 0,10 ευρώ και 0,20 ευρώ θα ισχύουν στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών της «Ολυμπίας Οδού» από τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», υπολογίζονται βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2020 και αφορούν σε όλους τους σταθμούς διοδίων και σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων.
Ειδικά, στους μετωπικούς σταθμούς Ελαιώνα και Ρίου, στην Αχαΐα, η μείωση αφορά όλες τις κατηγορίες οχημάτων.
Με τις νέες τιμές το ταξίδι Αθήνα - Πάτρα για ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 11,50 ευρώ (από τα 11,80 ευρώ).
Περισσότερα https://www.newsbeast.gr/
Related Posts :
«Το ποδαρικό» Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος*
Ο δεύτερος όρος της όλης τελετής ήταν να μπει με το δεξί. Απαρέγκλιτη η εφαρμογή του όρου αυτού. Από το μακρύτατο παρελθόν η δεξιά πλευρά θεωρούνταν η καλή, η δημιουργική, η πλευρά που φέρνει την ευτυχία, την προκοπή και την ομαλή συνέχεια. Η αριστερή ήταν η καταστροφική, «η διαολεμέν’», η ολέθρια. «Μην μπει μέσα με τ’ αριστερό. Θα γεμίσουμε όλο το χρόνο σαϊτάνηδες», ήταν η αγωνία της γιαγιάς μου. «Βάλε καλά την μπλαμούτσα σου, θέλ’ καλό πάτ(η)μα». Και απίκου εκεί παρακολουθούσε την κίνηση των ποδιών. Πρώτα το δεξί να πατήσει καλά και μετά το αριστερό.
Ήταν χρονιά που εργολαβικά είχα αναλάβει να κάνω ποδαρικό σε τρία σπίτια! Η γιαγιά μου, όταν το άκουσε αρνήθηκε. Τρία είναι γρουσουζιά. Είναι μονός αριθμός. Θέλουμε ζυγό. Τη λύση έδωσε ο παππούς. «Θα ξυπνήσεις πολύ πρωί και θα κάνεις σε μας ποδαρικό και μετά θα πας στη δουλειά σου». Έτσι ακριβώς μου είπε. Η γιαγιά κατ’ οικονομία το δέχτηκε. Αυτό έκανα και είναι αλήθεια πως εκείνη τη χρονιά εξοικονόμησα σοβαρό χαρτζιλίκι. Λειτούργησα επαγγελματικά. Έλεγα καλημέρα και μόλις μου έδιναν το χαρτζιλίκι έφευγα. «Είχα απλωμένο τραχανά». Με περίμεναν… «Μην πάει κανένας σκελ’σμένος και χαθεί το γούρ’». Εμένα άλλο με ενδιέφερε. Μην πάει κανείς άλλος κατά τύχη και χάσω εγώ το χαρτζιλίκι. Αυτά έχει το εμπόριο…
Στο ένα σπίτι προσπάθησαν να με βάλουν να πατήσω ένα σίδερο. «Είναι έθιμο» είπαν για να είναι όλοι στο σπίτι γεροί και σιδερένιοι. Δεν το πάτησα το σίδερο. Με είχε ορμηνέψει η γιαγιά μου. Μόνο στο δικό μας σπίτι θα πατήσεις σίδερο μου είπε με επιτακτικό τρόπο. Στην παρατήρηση του παππού «άσε το παιδί να πατήσει κι αλλού το σίδερο» έγινε το έλα να δεις. «Να μοιράσ’ το παιδί σ’ όλους την υγειά τ’. Σαν να καφουκούτιασες μου φαίνεται». Πήδησα από πάνω από το σίδερο. Το δέχτηκαν και αυτό. «Τι να το πηδήσεις, τι να το πατήσεις. Το ίδιο ακριβώς είναι. Μπήκε το σίδερο για τα καλά στο σπίτ’ όλο το χρόνο».
Σήμερα το έθιμο αυτό, «Το ποδαρικό» στην ουσία τηρείται. Όλοι περιμένουν τις πρώτες χρονιάτικες ευχές, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Μερίμνησε η τεχνολογία. Τηλέφωνο, διαδίκτυο κλπ. Λειτουργούμε στο γενικότερο πνεύμα «και οι άνθρωποι ούτε βλέπονται κι ούτε χαιρετιούνται και αντίς για δέντρα έχουν κεραίες τηλεοράσεων».
Πάντως όλοι μας περιμένουμε να ακούσουμε «Καλή εβδομάδα», «Καλό μήνα», «Καλή Χρονιά».
Related Posts :
Το Έθιμο της Βασιλόπιτας
H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.
H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.
Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ’ όλα τα ελληνικά σπίτια, αστικά και αγροτικά. Ζυμώνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, και συνηθέστατα πάνω στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα.
Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν παλαιότερα ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλώνο ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής, και όποιος το έβρισκε θα είχε καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο νοικοκύρης του σπιτιού, που αφού τη σταυρώσει, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειάς του και τους τυχόν φιλοξενούμενους, ενώ ιδιαίτερα κομμάτια ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.
Το έθιμο δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Από τις επόμενες ημέρες και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις κόβουν τη δική τους βασιλόπιτα. Η συνήθεια αυτή είναι νεώτερη και κατάγεται από στις παλαιότερες συντεχνίες, τα μέλη των οποίων έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τη μοιράζονταν για το καλό το δικό τους και του κοινού τους επαγγέλματος.
Το έθιμο της βασιλόπιτας, όπως και άλλα του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα - Θεοφάνεια), ανάγεται στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», που αποτελούν συνέχεια των Ελληνικών «Κρονίων». Κατά τη διάρκειά τους προσφέρονταν ως δώρα καρποί και πλακούντες (πίτες) μέσα σε χρυσά φύλλα. Μπορεί να σχετιστεί και με τον εορταστικό άρτο της ελληνικής αρχαιότητας, που προσφερόταν στους θεούς, ιδίως στα «Θαλύσια» και τα «Θαργήλια».
Υπάρχει, όμως, και η χριστιανική παράδοση για το έθιμο της βασιλόπιτας. Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισάρειας, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους με άγριες διαθέσεις. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν για να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο άγιος, όμως, τον έπεισε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Επειδή η επιστροφή των αντικειμένων στους κατόχους τους ήταν πρακτικά αδύνατη, με συμβουλή του αγίου ζυμώθηκαν πλακούντια (μικρές πίτες) και μέσα σ’ αυτούς τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Έγινε η διανομή και, σαν από θαύμα, έτυχε στον καθένα ό,τι είχε δώσει. Από τότε, λέγει η παράδοση, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα.
Νεώτερες παραλλαγές αυτής της παράδοσης από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία παρουσιάζουν τον Άγιο Βασίλειο να κερδίζει τον εισπράκτορα των φόρων σε χαρτοπαίγνιο και στη συνέχεια να γίνεται η διανομή με μικρά ψωμιά ή με μια μεγάλη πίτα.
Πηγή: https://www.sansimera.gr
Related Posts :
Ευχές του Άρη Μπιτσώρη με ποίηση ''ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ''
Σας εύχομαι καλή χρονιά και προπαντός με υγεία,
να πάει στον αγύριστο αυτή η πανδημία.
Μακριά η θλίψη, διαυγής ο νους κι ο λογισμός μας
με θετική ενέργεια∙ το χιούμορ οδηγός μας.
(Στο χιούμορ και στη σάτιρα όποιος γυρνά την πλάτη
είναι σαν να μη γεύτηκε στο φαγητό το αλάτι.)
Και μιας κι η νέα η χρονιά μάς μπαίνει φορτισμένη
πρέπει με χιούμορ μπόλικο να ’μαστε οπλισμένοι.
Εγώ το ρόδι σπάζοντας, εύθυμα υπογράφω
κι αν κάποιος έχει αντίρρηση ξέρετε πού τον γράφω.
Συνέχεια εδώ