Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μοναστηράκι Ξηρομέρου(φωτο Διονύσης Πετρόπουλος)





Μέσα σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη , 17 Δεκεμβρίου 2019, , η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μοναστηράκι Ξηρομέρου
Παρουσία του προέδρου της τ/κ Μιχάλη Καλατζή και της Αναπληρώτριας προέδρου Δήμητρας Παλιογιάννη  του π.Θεόδωρου Κτίστη και αρκετού κόσμου  .
Πριν το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου τα παιδιά του κατηχητικού τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ,το παιδικό τμήμα του χορευτικού του χωριού χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Ο Άγιος Βασίλης, ξωτικό, , χαρούμενες παιδικές φωνούλες, , το Bazaar από τα παιδιά του Γυμνασίου , τα γλυκά συμπλήρωσαν την εορταστική ατμόσφαιρα ζεσταίνοντας τις καρδιές όλων με το μήνυμα και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Και του χρόνου με υγεία...
Καλά Χριστούγεννα...

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΑΣΤΑΚΟ . Εικόνες: MAKEART



 Μέσα σε εορταστικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019, στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Αστακό, με την παρουσία αρκετού κόσμου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Δημοτικό Κοινοτικό Συμβούλιο Αστακού και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου»...........

Διαβούλευση για την θεσμοθέτηση του Βελανιδοδάσους ως προστατευόμενο τοπίο από τον Φορέα Διαχείρισης στον Δήμο Ξηρομέρου



Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων διοργάνωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου στις 16 Δεκεμβρίου 2019 ανοιχτή διαβούλευση της Ειδικής Έκθεσης για την πρόταση θεσμοθέτησης του «Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου» ως Προστατευόμενο Τοπίο, με την ευγενική φιλοξενία του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη.
 Η Ειδική Έκθεση αποτελεί πόνημα της άτυπης Επιτροπής που συνέστησε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων και αποτελείται από ακαδημαϊκούς, στελέχη της δημοσίας διοίκησης όσο και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους. 
Στην ανοιχτή διαβούλευση που στόχο είχε την τελική διαμόρφωση της Ειδικής Έκθεσης η οποία θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έγκριση καθώς και στον αιρετό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για έκφραση γνώμης, κλήθηκαν οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ξηρομέρου καθώς και τα Δασαρχεία Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου, Αγρινίου λόγω της διοικητικής και χωρικής τους αρμοδιότητας εντός του οριοθετημένου Βελανιδοδάσους.
Μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη και του Προέδρου του Φ.Δ./Λ.Μ-Α.Ο. κ. Φώτη Περγαντή τον λόγο έλαβε ο Συντονιστής του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. κ. Γιάννης Σελιμάς ο οποίος και εισηγήθηκε το αντικείμενο της διαβούλευσης ενώ αργότερα την Ειδική Έκθεση παρουσίασε ο Δρ. Δασολόγος ΑΠΘ κ. Κώστας Μαντζανάς ενώ την οριοθέτηση του δάσους η καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νατάσα Παντέρα. 
Στην συνέχεια και μετά από διαλογική συζήτηση τόσων των μελών της επιτροπής όσο και των καλεσμένων η Επιτροπή κατέληξε στο τελικό κείμενο όπου και θα προωθηθεί αρμοδίως για την θεσμοθέτηση του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου ως προστατευόμενο τοπίο με πολλαπλά οφέλη τόσο για το δάσος όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.


Πηγή:Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων


Ενημερωτική εκδήλωση για τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων σώματος


«Αιμοδοσία και Δωρεά Οργάνων μια κουβέντα που πρέπει να γίνει» είναι το κεντρικό θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας.
Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στο Αγρίνιο.
Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων σώματος.

Δράση της Εθελοντικής Ομάδας Αστακού.Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019




Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
Η συντονιστική επιτροπή της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Αστακού καλεί τους εθελοντές της και όχι μόνο για μια περιβαλλοντική δράση την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 3:30 μ.μ. 
Η δράση μας θα ξεκινήσει από το ναυπηγείο με κατεύθυνση προς το Πλατυγυάλι.
Σας περιμένουμε όλους στο ναυπηγείο του Πόλκα!

Οι Αλκυονίδες ημέρες χτύπησαν το κατώφλι μας. Ποιες είναι και γιατί έχουν δικό τους όνομα; Της Αγγελικής Ζαχαριά



  Η χθεσινή ημέρα ξημέρωσε λουσμένη στη ζεστή ανασεμιά ενός φωτεινού ήλιου. Ο Ετεοκλής, αφού έκανε καλά τη δουλειά του με τη θεομηνία που έσερνε στο άρμα του, τράβηξε για άλλους τόπους. Και οι άνθρωποι που χτυπήθηκαν από τα βέλη του έμειναν να μετρούν τις πληγές τους κάτω από ένα ζεστό ήλιο χειμώνα καιρό. Τον έφεραν οι Αλκυονίδες ημέρες, που έρχονται μετά  από σκληρά αγριοκαίρια τέτοιο καιρό συνήθως ή και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για να ξεκουράσουν, θαρρείς, τη φύση και τους ανθρώπους από τη μάνητα του καιρού.
   Ποιες είναι όμως αυτές οι ημέρες και γιατί έχουν δικό τους όνομα; Και πάλι ο αρχαίος μύθος τραβώντας απαλά το πέπλο του θα αποδιώξει την αχλύ του και θα ρίξει φως στις απορίες μας.
 Ας τον ακολουθήσουμε, λοιπόν.
     Η όμορφη Αλκυόνη, κόρη του θεού Αίολου, ήταν παντρεμένη με το βασιλιά Κήυκα. Τόσο αγαπημένο ήταν το ζευγάρι, που μια μέρα καυχήθηκαν πως ήταν πιο ευτυχισμένοι και από το Δία και την Ήρα. Ο Δίας τόσο θύμωσε με την περηφάνια τους, που τους τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τους σε θαλασσινά πουλιά, σε αλκυόνη τη βασίλισσα και σε γλάρο τον Κήυκα. Μα η μεγαλύτερη δυστυχία της Αλκυόνης ήταν πως, όταν γεννούσε τα αυγά της στους βράχους και στην παραλία, σηκωνόταν τρικυμία και της τα άρπαζε. Ο Δίας άκουσε τα παρακάλια της και έδωσε εντολή στους ανέμους και στα κύματα να ησυχάζουν δεκατέσσερις ημέρες το χειμώνα, όσες ακριβώς χρειάζονταν για να βγουν τα πουλιά της Αλκυόνης. Από τότε τις ηλιόλουστες ημέρες, που διακόπτουν τη χειμερινή κακοκαιρία και ημερεύει η θάλασσα τις λέμε αλκυονίδες. Είναι δέκα τέσσερις αίθριες ημέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα και δεν υπάρχουν κάθε χρόνο, ούτε και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης τους είναι σταθερές. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι οι ημέρες αυτές παρουσιάζονται εφτά ημέρες πριν ή εφτά ημέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα, όμως, με σύγχρονες παρατηρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι αυτές οι ημέρες εμφανίζονται την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
Ο μύθος για τις αλκυονίδες ημέρες μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι δηλαδή μέσα στη βαρυχειμωνιά της ζωής αχνοφέγγει μια αχτίδα ζεστασιάς, που θα γλυκάνει κάπως τις καρδιές που τόσο ταλανίζονται από τη φουσκονεριά των προβλημάτων. Τις αποζητούμε εμείς οι άνθρωποι στα δύσκολά μας, ζούμε με τη γλυκιά απαντοχή τους, όπως μαρτυρούν και οι στίχοι του Πόλυ Αβουζουκλίδη:
Τι κι αν γέμισαν οι χαρές φοβέρες,
 τι κι αν τέλειωσαν όλες μου οι σφαίρες;
Θα ξαγρυπνάω περιμένοντας αλκυονίδες μέρες.
Η Αλκυόνα συμβολίζει τη γαλήνη και τη συζυγική πίστη. Λέγεται ότι αρχικά το πουλί ήταν γκρίζο, όταν όμως έγινε ο βιβλικός κατακλυσμός, πέταξε ψηλά και το στήθος της έγινε κόκκινο από τον ήλιο και η ράχη της μπλε από το χρώμα του ουρανού. Όταν ο σύζυγος της αλκυόνας γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει, η θηλυκιά τον ταΐζει και τον μεταφέρει στους ώμους της, μέχρι να πεθάνει.

.....................................................................................................................