Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940 του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ , Δημάρχου Θέρμου Αιτωλ/νιας , Υποψηφίου Προέδρου ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος .


Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι μια ημέρα γιορτής και  χαράς για όλους τους Έλληνες. Μια γιορτή ήθους και λεβεντιάς, γιατί περιέχει μηνύματα ομοψυχίας, ιερής συγκίνησης και ευγνωμοσύνης. Είναι αναγκαίο να θυμηθούμε τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες , που με την θυσία τουςαπλοί άνθρωποι μεταμορφώθηκαν με μιας σε ηρωικές μορφές και δημιούργησαν την εποποιία του 1940.

Πως βγήκε η πολεμική κραυγή «ΑΕΡΑΑΑΑ» και γιατί μετά τις πρώτες μάχες τη φώναζαν και οι Ιταλοί.


Πως βγήκε η πολεμική κραυγή «ΑΕΡΑΑΑΑ» και γιατί μετά τις πρώτες μάχες τη φώναζαν και οι Ιταλοί. 
Τι σχέση έχει με την πολεμική κραυγή των αρχαίων Ελλήνων «Αλαλά»... 


Μπομπότα: το ψωμί των φτωχών


Μπομπότα: το ψωμί των φτωχών

Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη  
           «Είναι καλαμποκόψωμο του ταψιού. Και την έφκιαναν βέβαια σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο ή σμιγό αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί. Είναι το ψωμί των πολύ φτωχών και των πεινασμένων, τουλάχιστον  για τη Λευκάδα. 
     Έχομε δύο ειδών: την ανεβατή και τη λειψή. Την ανεβατή την ζύμωναν με  κανονικό προζύμι  στο σκαφίδι. Μόνο που τα καλαμποκάλευρο το ζεμάτιζαν με αλατισμένο νερό. Το ’καναν κανονικό ζυμάρι και το ’ριχναν στα ταψιά.[…]
     Στην κατοχή η ροκίσια έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα, σε πολλές περιοχές. Η λειψή γίνεται χωρίς προζύμι. Το αλεύρι ζεματίζεται κι ύστερα τρίβεται από τη νοικοκυρά με λάδι. Ρίχνουν μέσα και σταφίδα μαύρη και κανέλα…»     
Πανταζής Κοντομίχης, 
Το νοικοκυριό του χωριάτικου σπιτιού στη Λευκάδα, εκδόσεις Γρηγόρη 1985

       Η μπομπότα είναι ένα είδος ψωμιού που γίνεται από καλαμποκίσιο αλεύρι. Όπως γράφει ο Λευκαδίτης Π. Κοντομίχης έχουμε δύο ειδών μπομπότας: την ανεβατή και τη λειψή............

ΜΠΑΜΠΙΝΗ:ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940(Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριαζής)


 Κυριακή βράδυ 27 Οκτωβρίου 1940 εκεί προς το σούρουπο , ο εγγονός ζητάει την άδεια του παππού να παρακολουθήση το θέατρο σκιών (Καραγκιόζη). Δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών και λόγω του τσουχτερού κρύου επιστρέφει εις το σπίτι, όπου μετά το «ελαφρό δείπνο» παίρνει την θέση του εις τα φτωχά «στρωσίδια» στο αριστερό χώρο του τζακιού παρέα πάντα με τον παππού. 
Το πρωινό της Δευτέρας στάζει «φαρμάκι»: το κρύο και η πηχτή ομίχλη σου φράζει τα μάτια την μύτη και το δρόμο

Στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη ''Τώρα 'οτι συμβαίνει'' μίλησαν σήμερα σε ζωντανή σύνδεση από τον Αστακό πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Χρ. Μπόνης και ο πρόεδρος των Χοβολιωτών Γ.Βασίλας για την αναβίωση του εθίμου της λαμπαδηδρομίας





Στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη ''Τώρα 'ο,τι συμβαίνει'' στο κανάλι OPEN μίλησαν σήμερα σε ζωντανή σύνδεση από τον Αστακό ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Χρ. Μπόνης και ο πρόεδρος των Χοβολιωτών Γ.Βασίλας  για την αναβίωση του εθίμου  της λαμπαδηδρομίας και του ΟΧΙ -.Που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις 7:00 μ.μ στον Αστακό

Και φέτος οι Μαχαιριώτες τίμησαν τον Αη Δημήτρη στα Βρίστιανα




Και φέτος οι Μαχαιριώτες τίμησαν τον Αη Δημήτρη στα Βρίστιανα .Οι χωριανοί ανέβηκαν στα Βρίστιανα με ότι μέσον είχαν και ήταν δυνατόν ν'ανέβει στο οροπέδιο.

Ο Πατήρ Νικοδημος μας ευχαρίστησε με την παράκληση στον Άγιο Δημήτριο του παλιού μας χωριού .

Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι που έκαναν το χρέος τους στον Άγιο και στους προγόνους τους.!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους απανταχού Μαχαιριώτες
και του χρόνου με υγεία. 

Φωτορεπορτάζ:Πηνελόπη Γκούμα 

ΑΣΤΑΚΟΣ:Σήμερα Κυριακή η 2η Λαμπαδιοδρομία εις μνήμην των πεσόντων Ξηρομεριτών του έπους του 40


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΧΟΒΟΛΙΩΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 7.00 ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΤΗΝ 2η ΛΑΜΠΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ '40.

ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ. ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ( ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ 1940 ΘΥΜΑΤΑΙ…!)


                    ΜΠΑΜΠΙΝΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940  
              Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

            Μαρτυρίες και Μνήμες

Ένας δεκάχρονος μαθητής του 1940 στο Δημοτικό Σχολείο Μπαμπίνης θυμάται τώρα ()και αφηγείται πώς εκείνο το πρωινό στις 28 Οκτωβρίου 1940  φτάνει η είδηση του πολέμου στο Σχολείο του χωριού όπου οι μαθητές με τη δασκάλα τους αρχίζουν τη νέα σχολική τους ημέρα….
Το Σχολείο έκλεισε και η κήρυξη του πολέμου αλλάζει τη ζωή όλων, μικρών και μεγάλων. Η μικρή κοινωνία του χωριού συγκλονίζεται και αποχαιρετά  με συγκίνηση τα παιδιά της.

.....................................................................................................................