Δήλωση του Σταύρου Καραγκούνη για τις επικείμενες εθνικές εκλογές


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: «Να μη γυρίσουμε ξανά στις μαύρες μέρες της λιτότητας και των μνημονίων»
  Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που άνοιξε την όρεξη στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα και στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους ανήκει πια στο παρελθόν. Μπροστά μας έχουμε την κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών, όπου χιλιάδες προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων καλούνται με αποφασιστικό τρόπο να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που λυμαίνονται τη χώρα μας για δεκαετίες.

Σύσκεψη της ΚΟΒ Ξηρομερου του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιούνη στον Αστακό





Σύσκεψη της ΚΟΒ Ξηρομερου του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιούνη στον Αστακό. Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Κομπλίτσης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξηρομέρου και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ξηρομέρου   και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Παπαναστάσης   αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία και στέλεχος του ΚΚΕ.  

Η όμορφη Λευκάδα ( φωτο Άριστείδης Τόλης)





Η Πόλη της Λευκάδας είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού. Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού στο κοντινότερο σημείο του, με την απέναντι ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το βενετικό κάστρο, γνωστό ως κάστρο της Αγίας Μαύρας. Η πόλη αποτελεί επίσης πρωτεύουσα του νομού Λευκάδας και του δήμου Λευκάδας.

 Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 8.673 κάτοικοι και μαζί με την Άμφισσα, το Καρπενήσι, και το Αργοστόλι είναι οι μικρότερες πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας. 

Στην πόλη της Λευκάδας ξεχωρίζουν τα ξύλινα αντισεισμικά κτήρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, βαμμένα συνήθως σε έντονα χρώματα. 
Η Πόλη της Λευκάδας είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.


Λαογραφικά Σημειώματα. Οι δημοτικές εκλογές και το δημοτικό τραγούδι .Του Χρήστου Τούμπουρου*




«Αφέντη μου, αφεντάκη μου και συ βρε νοικοκύρη,/ πέντε φορές αφέντεψες και πάλι αφέντης είσαι»... «Τον βλάχο τον εχάσαμε και τα βουνά ρημάξανε./ Πέθανε ο βλάχος, πέθανε μέσα στο γιδομάντρι/ και τον κλαίει μια σιούτα μαύρη».
Η Ελληνική δημοτική παραδοσιακή μουσική είναι το πιο τέλειο και άψογο δημιούργημα μιας ανώνυμης λαϊκής ψυχής. Τόσο η μουσική σύνθεση των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών όσο και οι στίχοι τους, γράφτηκαν κατά κανόνα από ταλαντούχους ανώνυμους συνθέτες.

 Ο λαϊκός μας ποιητής τραγούδησε στις περισσότερες εκδηλώσεις της ζωής του Έλληνα, με τα πιο απλά και ωραία χρώματα, με τα πιο απέριττα και λιτά λόγια, με δωρική ομορφιά και συνέδεσε τα δημοτικά τραγούδια μ’ όλες τις εναλλαγές της ζωής του και με όλα τα γεγονότα που τη συγκλόνισαν και τον έκαμαν να αισθανθεί και να γευτεί τη χαρά και τη λύπη.
Αυτή είναι η αλήθεια. Μία πτυχή των δημοτικών τραγουδιών, -μιας και αναφερόμαστε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του Έλληνα- είναι η πολιτική. Ο λόγος γέμει μεταφορών και παρομοιώσεων και κυριαρχεί η ποιητική λειτουργία της γλώσσας. 
.....................................................................................................................