ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ ΜΝΗΜΕΣ :Θρασύβουλος Μουσσές .Δικηγόρος




Ο Θρασύβουλος Μουσσές του Κων/νου γεννήθηκε περί το έτος 1895 στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου και πέθανε το έτος 1925 σε νεαρή ηλικία από ασθένεια της εποχής (φυματίωση) .Τα επιστημονικά του συγγράμματα τα παρέλαβε κατά επιθυμία του ο τότε φοιτητής και μετέπειτα υπουργός Γεώργιος Παπαδημητρίου με τον οποίο ήταν συγγενής (ανιψιός του ,πρώτος εξάδελφος της μητέρας του)
Άριστος Δικηγόρος ο Θρασύβουλος Μουσσές και δεινός ρήτορας ,μαζί με τον Ανδρέα Κατσαράκη που ήταν φίλος του μονοπωλούσαν τις πολιτικές συζητήσεις της εποχής εκείνης .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Φ.ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ

Συνεχίζονται στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας οι δωρεάν σπιρομετρικοί έλεγχοι


Αστακός :  Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, ώρες 10.00-13.00. Στον Πολιτιστικό Λαογραφικό  Σύλλογο Γυναικών Αστακού
Βόνιτσα :  Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, ώρες  10.00 - 13.00. Στο ΚΑΠΗ Βόνιτσας

Ποια είναι τα τραγούδια της Πασχαλιάς που χορεύονται στο πασχαλινό γλέντι της Κυριακής; Η παράδοση ξεκίνησε όταν οι κάτοικοι των χωριών μετά την εκκλησία συγκεντρώνονταν στο χοροστάσι για να γλεντήσουν (βίντεο)...


Τα δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, τραγουδιούνται και χορεύονται κυρίως σε γλέντια. 
Τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια περιγράφουν πραγματικές ιστορίες που μπορεί να είναι το χρονικό μιας χαράς, μιας λύπης, ή ενός ήρωα. Γι ΄αυτό πολλοί τα χαρακτηρίζουν «εφημερίδες της εποχής».
 Η Κυριακή του Πάσχα είναι μια ημέρα που γιορτάζεται με δημοτικά τραγούδια. Η παράδοση ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν οι κάτοικοι κάθε χωριού, μετά την εκκλησία συγκεντρώνονταν στο χοροστάσι και γλεντούσαν χορεύοντας και τραγουδώντας. 
Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της τραγούδια, υπάρχουν όμως ορισμένα που συγκαταλέγονται στα τραγούδια της Πασχαλιάς και ακούγονται κάθε χρόνο στο πασχαλινό γλέντι της Κυριακής. 

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» ποια είναι τα τραγούδια της Πασχαλιάς και την ιστορία τους.... εδώ

Καινοτόμος διαγωνισμός για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας


Με αφορμή άρθρο της βιολόγου και Προέδρου του Συλλόγου «Άμεσης Επέμβασης για την Προστασία της Άγριας Φύσης», που δημοσιεύθηκε στον τύπο, αναφορικά με τον διαγωνισμό για την Μελέτη Στρατηγικής Ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνει για τα εξής:
  1. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Γι’ αυτό και κάθε περίπτωση θα έχει ιδιαίτερη προσέγγιση.
  2. Η διαδικασία μέχρι τον διαγωνισμό έχει ως εξής

Γιορτάζει η Παναγία Ελεούσα Κλεισούρας




Στα μισά περίπου της διαδρομής Μεσολογγίου – Αγρινίου βρίσκεται το φαράγγι, που τέμνει κάθετα το όρος Αράκυνθος.
Το ύψος των βράχων καθώς και η άγρια ομορφιά του τοπίου θυμίζουν έντονα τα Μετέωρα.
Προς τη δυτική πλευρά του φαραγγιού και σε ύψος 150 μέτρων περίπου είναι «κουρνιασμένη» σε μια σπηλιά των βράχων η Ιερά μονή της Αγίας Ελεούσας, η οποία είναι συνδεδεμένη με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας.
Παράλληλα όμως αποτελεί και σημείο αναφοράς στη θρησκευτική ζωή του τόπου.
Ανήμερα της γιορτής της (πρώτη Παρασκευή μετά την Ανάσταση) πλήθος πιστών απ’ όλα τα σημεία του νομού Αιτ/νίας αλλά και διερχόμενοι την Εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων προσέρχονται να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη βοήθεια της Παναγίας.

Η ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ (ΦΩΤΟ)

  Νυχτερινές λήψεις από τη Μπαμπίνη Ξηρομέρου με το φακό του Μπαμπίνη ΙΝ


.....................................................................................................................