Το κάστρο της Βόνιτσας έζησε ΣΉΜΕΡΑ 8/10/2017 μεγάλες στιγμές στη 2 συνάντηση Ανάμνησης της θυσίας των Βλαχόπουλων (Οκτώβριος του 1798)



Το κάστρο της Βόνιτσας έζησε μεγάλες στιγμές στη 2 συνάντηση Ανάμνησης της θυσίας των Βλαχόπουλων
Υποδέχθηκε σήμερα η Βόνιτσα τους Βλάχους της Πίνδου από την Αβδέλλα Γρεβενών για να ακουστεί και να χορεύει για άλλη μια χρονιά στο Κάστρο της Βόνιτσας ο Τρανός χορός

Η εκδήλωση-συνάντηση έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως ανάμνηση της θυσίας των Βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας (Οκτώβριος του 1798)

Δείτε εδώ

Περισσότερες φωτο από την εκδήλωση «Τραγουδάμε για την Ήπειρο», που συνδιοργάνωσαν η Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.








Την εκδήλωση καλωσόρισε και παρουσίασε η Ηπειρώτισσα  ηθοποιός  Βάνα Μπάρμπα


Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην Ηπειρωτική αποδημία, ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου "το Κούγκι"

Παραβρέθηκαν: Ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης, η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο αντιπρόεδρος της  Πανηπειρωτικής  Κώστας Κωνής συνοδευόμενος από πολλά μέλη του Δ.Σ. πολλοί πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ Ηπειρωτικών Συλλόγων. Και πολλοί Ξηρομερίτες 

Πολλά συγχαρητήρια στην άξια πρόεδρο της Αδελφότητας Κραψιτών Ελένη Καντζέλη για την άψογη διοργάνωση. και του χρόνου με υγεία.

ΔΕΊΤΕ ΦΩΤΟ

Ο Συμπατριώτης μας Στάθης Πολύζος στην εκδήλωση Κραψιτών Αθήνας (video)




Ο Στάθης Πολύζος: .Χοράρχης – Μουσικοδιδάσκαλος Καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Δάσκαλος Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Τραγουδιστής στη χθεσινή επιτυχημένη εκδήλωση των Κραψιτών Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Αττικής με συμμετοχή από καταξιωμένους μουσικούς της Ηπείρου όπως ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς-Αντώνης Κυρίτσης -Θεόδωρος Γεωργόπουλος-Θωμάς Κυρίτσης-Πέτρος Χαλκιάς (εγγονός) Μιχάλης Ζάμπας



Το Πανωπροίκι. Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος


               Το Κυριακάτικο λαογραφικό σημείωμα



Ως προίκα ορίζεται η υπό της γυναικός ή άλλου χάριν αυτής παροχή προς τον άνδρα χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων προκειμένου να απαλλαγεί αυτός από τα βάρη του γάμου. Και τι βάρη …. Ασήκωτα! Με λίγα λόγια η γυναίκα λογιζόταν ως εμπόρευμα και επί του εμπορεύματος αυτού ο άνδρας, ο αφέντης, οι πρώτος, ο κεχαγιάς, ο πουτσαράς…, αποκτούσε εμπράγματο δικαίωμα… 

Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας





Η έρευνα του θεάτρου έγινε κατά το 1988 και 89 μετά από κάποια αρχαιολογική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε εκεί. Το θέατρο βρίσκεται έξω από τον οχυρωματικό περίβολο, δηλαδή τα τείχη και την ακρόπολη και γειτνιάζει μ' ένα μικρό αταύτιστο ναό.
.....................................................................................................................