''sugar Mama'' ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Απολαύστε και το φετινό Πάσχα σπιτικές γεύσης , χειροποίητα γλυκά με άριστη ποιότητα των υλικών από την συγχωριανή μας Αρετή Κολώνια. ''sugar Mama'' στου Ζωγράφου.

ΤΥΡΙ: Άρμεγμα και τυροκόμισμα στη στρούγκα

Στη μνήμη του τσέλιγκα πατέρα μου: Νίκου Αγγέλη





Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη,
δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας






«τ’ αρμέξανε τα πρόβατα, τ’ αρμέξανε τα γίδια,
βλάχα μ’ με τα στολίδια…
Το πήξανε και το τυρί, σε μια παλιοκαρδάρα,
παλιά μου φιλενάδα…»           
Δημοτικό τραγούδι

Ιόνια Οδός: Εγκαινιάζεται το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο την Μεγάλη Τετάρτη



Ο κύβος ερρίφθη και για την Ιόνια Οδό. Την Μεγάλη Τετάρτη το μεσημέρι στις 14:30 σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και του παραχωρησιούχου "Νέα Οδός" θα δοθεί στην κυκλοφορία η Σήραγγα Κλόκοβας, η μεγαλύτερη στην Ιόνια Οδό με μήκος 3 χλμ. και το τμήμα μέχρι το Κεφαλόβρυσο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com θα γίνει σε σχετικά "στενό κύκλο" καθώς πρόκειται για τμηματική παράδοση και όχι όλου του αυτοκινητόδρομου.

Μοναστηράκι, Βόνιτσα και πηγές Κορπής( foto Άρης Τόλης)


Φωτογραφικό υλικό από το Ξηρόμερο (Μοναστηράκι,Πηγές Κορπής ,Βόνιτσα) μας έστειλε ο συμπατριώτης μας Άρης Τόλιος και μαζί τις ευχές του για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους  


Αστακός:Κλειστός για τα αυτοκίνητα ο χώρος της παραλίας




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        Αστακός , 11.04.2017
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
ΤΑΜΕΙΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γίνεται γνωστό προς όλους του πολίτες της πόλης του Αστακού, ότι από σήμερα
Μ. Τρίτη 11/4 μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα 18/4
ο χώρος της παραλίας θα παραμείνει κλειστός για τα αυτοκίνητα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Αστακού, στα τηλέφωνα 2646022436 και 2646041206 αντίστοιχα, καθώς επίσης και με τον κ. Λιβάνη στο 6974355185.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Ο ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΙΒΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Σε λειτουργία η Ολυμπία Οδός, αυτοκινητόδρομος πλέον από Ελευσίνα μέχρι Πάτρα


Εγκαινιάστηκε πριν από λίγο στην περιοχή της Παναγοπούλας από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο έργων που κράτησε για 8,5 (εφιαλτικά κατά πολλούς) χρόνια.

Στο Αγρίνιο η Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα



Οι άξονες λειτουργίας της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας Ευστράτιου Ζαφείρη.
Θέμα της ημερίδας ήταν «Βελτίωση περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης μεταποιητικών μονάδων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

ΘΥΜΗΣΕΣ ΚΑΠΝΟΥ…..ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ





Κοντά στις διακοπές του Πάσχα περίπου, ξεκινούσε το φύτεμα του καπνού. Κάθε πρωί όλη η οικογένεια ήταν στο πόδι. Και εμείς τα παιδιά από κοντά. Τα πιο μεγάλα βοηθούσαν στο βγάλσιμο του φυντανιού από τις βραγιές, τα κρύα πρωινά. Ύστερα αφού γεμίζαμε τα κασόνια ή τις καλάθες με το φυντάνι, παίρναμε μαζί μας τα απαραίτητα και κινούσαμε όλοι μαζί για το χωράφι. 

Σαν φτάναμε εκεί αφήναμε στον ίσκιο τα πράγματα μας και αρχίζαμε την δουλειά. Οι άντρες έσκαβαν τα αυλάκια ενώ εμείς τα παιδιά με τις γυναίκες φυτεύαμε με το ξύλινο σουφλί, σκυμμένοι ολημερίς στ’ αυλάκι και κάποιοι πότιζαν με το ποτιστήρι, ρίζα-ρίζα τα φυτά για να πιάσουν. Τα πιο μικρά παιδιά κουβαλούσαν με προσοχή χεριές-χεριές φυντάνι στα «πιάτα» των φυτευτάδων για να μην καθυστερήσουν εκείνοι. Άλλοτε πάλι έφερναν με τα τσίγκινα κύπελλα νερό στους καπνοφύτες. Κι άλλες φορές τα παιδιά κουβαλούσαν το νερό απ’ το κοντινό πηγάδι ή την κοντινή λούτσα, με τις βαρέλες στο χωράφι. Έβλεπες προσωπάκια λιοκαμένα, χέρια ξεφλουδισμένα απ’ το χώμα και τις πέτρες, ρούχα γεμάτα λάσπη και ιδρώτα, παιδιά να δουλεύουν σα μεγάλοι. Κι όταν σταματούσαν οι μεγάλοι, όλοι κάτω από τον ίσκιο να ξανασάνουν λίγο και να φάνε μια μπουκιά ψωμί βουτηγμένο σε λαδόξυδο με ελιές και κρεμμύδια, τότε σταματούσαμε κι εμείς και τρώγαμε λαίμαργα το απλό φαγητό μας. Δεν είχαμε απαιτήσεις, βολευόμασταν με τα λίγα. Και μόνο τότε βρίσκαμε την ευκαιρία να τρέξουμε για λίγο, να μαζέψουμε λουλούδια κι άγρια σπαράγγια στο λόγγο κι ύστερα πάλι στ’ αυλάκι, μέχρι να δύσει ο ήλιος. Τότε φορτώναμε στο γάϊδαρο τα «σέα μας» και γυρίζαμε στο χωριό αποκαμωμένοι. Έπρεπε να πλυθούμε βιαστικά, να φορέσουμε ρούχα καθαρά, και να πάμε στην εκκλησία το Μεγαλοβδόμαδο. Την άλλη μέρα ξανά το ίδιο. Πού καιρός για ξεκούραση και παιχνίδι! Και έφθανε η μέρα που άνοιγαν τα σχολεία. Οι διακοπές είχαν τελειώσει για μας τα παιδιά. Μόνο που εμείς τις είχαμε περάσει στα καπνοχώραφα.

Kείμενο είναι της καθηγήτριας Μαρίας Νίκου Αγγέλη με τίτλο: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ.
Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών τχ.54 το 2004.
Από τότε αναδημοσιεύτηκε  πολλές φορές!
Είναι και στην  ηλεκτρονική εφημερίδα: Η Νέα Εποχή.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ



ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ

(του Άρη Μπιτσώρη)

Πήγα σε μέρος μακρινό
στη χώρα Κούλι-Κούλι
που λένε κρέας το ψωμί
και το ψωμί μαρούλι.

Εκεί μέσα στο όνειρο
αντάμωσα και πάλι
ένα κοάλα γκριζωπό
το λέγαν Κάλι-Κάλι.

Δείτε εδώ
.....................................................................................................................