Διοργανώθηκε την ημέρα εκείνη ημερήσια εκδρομή από το χωριό μας στο
Ναύπλιο(διοργανωτές Σπύρος Κ.Μπενέκος-Δημήτρης
Πορτούλης) ήταν η πρώτη Κυριακή της
αποκριάς, κατά την επιστροφή μας από το
Ναύπλιο κάναμε μια στάση στην Πάτρα,
τις
μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού,
της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος»,
όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν,
χόρευαν, τραγουδούσαν και το κέφι έφτανε
στο κατακόρυφο ,καθώς
την επομένη Κυριακή η Πάτρα
περίμενε το μεγάλο Πατρινό
καρναβάλι.
Home / Archive for 02/19/17
ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ: Κουλτούρα και Γαστρονομία στο Ξηρόμερο - Ένας Πολιτισμός σε ένα αυγό!
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΓΟ!
«Τα αυγά: Όσα είναι φρέσκα, ήγουν νωπά, την ημέραν όπου τα εγέννησαν οι όρνιθες, είναι πολλά ωφέλιμα, ότι θρέφουσιν, αυξάνουσι τα σπέρμα, της σαρκός το σκάνδαλον, καθαρίζουσι την φωνήν και σταματούσι το πτύσμα του αίματος (αιμόπτυση). Ας τα τρώγει πας άνθρωπος».
(Σημειωματάριο Άγνωστου Πηλιορείτη, επιμ. Γ. Σφήκα, έκδοση Οργάνωση Μέσων Ερμηνείας Περιβάλλοντος ΕΠΕ, Αθήνα 1991)
Γράφει η Δρ. Μαρία Ν. Αγγέλη
Το αυγό είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων. Είναι ένα οικονομικό προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία.
Στην παραδοσιακή αγροτική κοινωνία η κατανάλωση αγαθών περιοριζόταν κυρίως στην αυτάρκεια και στην ανταλλαγή προϊόντων. Κάθε σπίτι στο χωριό «είχε και τις κοτούλες του». Στην άκρη της αυλής, στον κήπο ή στον αχυρώνα υπήρχε το κοτέτσι. Οι κότες εξασφάλιζαν τα απαραίτητα αυγά για όλη την οικογένεια: Ένα αυγό για προσφάγι, ένα αυγό για τον άρρωστο, ένα φρέσκο αυγό για το παιδάκι, ένα αυγό για την πίτα…
Ο ρόλος της γυναίκας ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικός στη διαμόρφωση του διαιτολογίου της οικογένειας. Η νοικοκυρά η οποία έπαιρνε τα αυγά από τη φωλιά, φρόντιζε και για την κατάλληλη χρήση τους. Τα μαγείρευε με διάφορους τρόπους ώστε να ταΐζει νόστιμα και οικονομικά την οικογένειά της: Αυγά μάτια, αυγά με τυρί και πατάτες, αυγά βραστά, αυγά ψητά στη θράκα, αυγά στις πίτες κλπ. Αυγά για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό πολλές φορές… Ένα από τα πιο εύκολα φαγητά στο χωριό. Απλό, αλλά και επίσημο. Έλυνε τα χέρια της νοικοκυράς όταν ερχόταν απρόοπτα μουσαφίρης στο σπίτι.............
Related Posts :
Μπαμπινιώτες Μαραθωνοδρόμοι στον 10ο Επετειακό Ημιμαραθώνιο δρόμο ''Μιχάλης Κούσης'' στο Αγρίνιο
Στον 10ο Επετειακό Ημιμαραθώνιο δρόμο ''Μιχάλης Κούσης'' που διεξήχθη σήμερα στο Αγρίνιο είχε και Μπαμπινιώτικη συμμετοχή με τον Χρήστο Μασαλή (συνεργάτη του Μπαμπίνη ΙΝ) τον Κώστα Μασαλή καθώς και τον αρχηγό της, Α.Ε.ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ Θανάση Τσαπραίλη τερμάτησαν και οι τρείς
Συγχαρητήρια
σε όλους σας για την συμμετοχή σας
Related Posts :
Δείτε φωτογραφίες από την "ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗ 2017" ( Μέρος Α').
Η
εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα του
προέδρου της Ο.Π.ΣΥ.Ξ Δημήτρη Στέργιου
,ακολούθησαν τα χορευτικά του Συλλόγου
Φυτειωτών ''το Λιγοβίτσι'' με αποκριάτικους
χορούς και στη συνέχεια το χορευτικό
του συλλόγου Μοναστηρακιωτών Αθήνας
με παραδοσιακά τραγούδια
Θα
ακολουθήσει επόμενη ανάρτηση με την κοπή της
πίτας του Ξηρομερίτη
Δείτε foto