Σε αυξημένη επιφυλακή η Αιτωλοακαρνανία για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, λόγω κρούσματος σε γειτονική περιοχή



Σε επαυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε γειτονική περιοχή, ενώ θα ληφθούν άμεσα επιπλέον μέσα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Χριστίνας Σταρακά, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση των μέτρων πρόληψης που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το νόσημα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, κάτω από το πρίσμα της ανησυχητικής εμφάνισης κρούσματος σε περιοχή κοντά στην χωρική αρμοδιότητα της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας. Διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα και με την εκτίμηση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος που συνεδρίασε άμεσα και αξιολόγησε τα υγειονομικά δεδομένα, θα πρέπει να τεθούν όλες οι υπηρεσίες σε αυξημένη επιφυλακή και να ληφθεί σειρά συγκεκριμένων μέτρων.
Συγκεκριμένα, τροποποιείται η χωρική στόχευση των εμβολιασμών κατά της οζώδους δερματίτιδας και δίνεται, πλέον, άμεση προτεραιότητα στις περιοχές του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και του Δήμου Αμφιλοχίας.
Ήδη έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού των βοοειδών στην ζώνη επιτήρησης του νοσήματος στην Π.Ε Αχαΐας, το σύνολο του πληθυσμού στην Π.Ε Ηλείας, ενώ στην Π.Ε Αιτωλοακαναρνανίας έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 βοοειδή.
Επίσης, συνιστάται αυξημένη προσοχή και τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά τη μεταφορά ζώων από και προς τις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα της νόσου, σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.        
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κατευθύνει όλους τους διαθέσιμους πόρους σε αυτές τις περιοχές και ζητά την συνεργασία των βοοτρόφων με τα αντίστοιχα Αγροτικά Κτηνιατρεία, προκειμένου να προγραμματιστούν οι εμβολιασμοί. Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και οι βοοτρόφοι οφείλουν να τον διευκολύνουν για την προστασία των ζώων τους, αλλά και της γενικότερης κτηνοτροφικής παραγωγής της Π.Ε.
Σημειώνεται ότι η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα που προσβάλει αποκλειστικά τα βοοειδή με σημαντικές συνέπειες για την παραγωγικότητα αυτών και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τονίζεται ότι τον Ιούλιο εμφανίστηκε κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Π.Ε Αχαΐας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποίησαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες περιορισμού του νοσήματος με αποτελεσματικό τρόπο, προχωρώντας άμεσα στον περιορισμό και θανάτωση των ζώων της προσβεβλημένης εκτροφής και τον εκτεταμένο εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους ώστε να προστατευτεί η περιουσία τους, η ζωή τους ολόκληρη» σημείωσε η κυρία Σταρακά, ενώ ο Κ. Μητρόπουλος τόνισε «πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφίας της περιοχής μας».

Ξεκινά η συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


Ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης για το έργο από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, με την παρουσία του αναδόχου, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Βασίλη Λοτσάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Είναι ένα δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, εγκυμονώντας κινδύνους για τους πολίτες που κινούνται σε αυτούς τους δρόμους. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε πόρους για να προσφέρουμε στους πολίτες όσο το δυνατόν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο με στοχευμένες παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Λύτρας, εκφράζοντας και τη βούληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για άμεση έναρξη των εργασιών και για τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν, αφορούν την άμεση αποκατάσταση βλαβών των ασφαλτικών οδοστρωμάτων και ανακαίνιση ασφαλτοταπήτων, την εκτέλεση χωματουργικών – τεχνικών εργασιών και οδοστρωσίας, την αντιμετώπιση ελλείψεων στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων και κιγκλιδωμάτων γεφυρών και λοιπό εξοπλισμό ασφαλείας της οδού, επίσης ο συστηματικός έλεγχος των αποχετευτικών συστημάτων  της οδού (φρεάτια, τάφροι ομβρίων, αγωγοί κ.λπ.) και εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι φραγμένα, ο καθαρισμός αυτών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και ο καθαρισμός των νησίδων, ερεισμάτων, ρείθρων κλπ η αφαίρεση της ανεπιθύμητης αυτοφυούς βλάστησης, η κοπή κλαδιών που εμποδίζουν την ορατότητα κλπ.

Παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές – Πρόσκληση στους Δήμους για ένταξη έργων


Πρόσκληση εστάλη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τους Δήμους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, για την ένταξη έργων αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές, καθώς λόγω, των επαναλαμβανόμενων ακραίων καιρικών και κατολισθητικών φαινομένων, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, με ακόμα μεγαλύτερες και σοβαρότερες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Γενικοί άξονες προτάσεων της Δημοτικής Παράταξης «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ» επί του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ξηρομέρου



        Το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, έπρεπε να είχε γίνει πριν 2 χρόνια σχεδόν. Αργήσαμε πολύ και χάθηκε αδικαιολόγητα πολύς χρόνος. Βρισκόμαστε ακόμα στη πρώτη φάση υλοποίηση της σύνταξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, στον Στρατηγικό Σχεδιασμός σε γενικούς άξονες και μέτρα και τον καθορισμό του οράματος του Δήμου. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον από δω και πέρα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη β’ φάση ( Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, ειδικευμένοι στόχοι-έργα - δράσεις, νέα διαβούλευση, προϋπολογισμός δράσεων, δείκτες αξιολόγησης κλπ) και τελική ψήφιση από το Δ.Σ του ολοκληρωμένου πλέον Επιχειρησιακού Προγράμματος.   
.....................................................................................................................