Συνάντηση με τους εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων επαγγελματιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, με σκοπό την ενημέρωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων επαγγελματιών τεχνικών επαγγελμάτων και στην οποία είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι υδραυλικών, χειριστών μηχανημάτων έργων, τεχνικών καύσης υγρών και αερίων καυσίμων, μηχανικών εγκαταστάσεων και συγκολλητών.
Home / Archive for 11/28/16
Bεντούζες: Από τον Ιπποκράτη στις λαϊκές γιάτρισσες… ως σήμερα
Λαϊκή Ιατρική
Bεντούζες: Από τον Ιπποκράτη στις λαϊκές γιάτρισσες… ως σήμερα
Γράφει: η δρ. Μαρία Νίκου Αγγέλη
«Να σ’ κόψω βεντούζες να γένεις περδίκι!»
Παρακολούθησα πρόσφατα στην Ερτ1 μερικά ντοκιμαντέρ Γαλλικής παραγωγής : « Ιατρική και Λαϊκές παραδόσεις». Σ’ αυτή τη σειρά προβάλλονται η λαϊκή ιατρική και τα γιατροσόφια διαφόρων λαών…
Με αφορμή αυτά ήρθαν στη θύμησή μου λαϊκές θεραπείες που εφάρμοζαν λαϊκοί γιατροί και γιάτρισσες στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.
Σε κάθε χωριό του Ξηρομέρου, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα μέχρι και τον 20ο αι. υπήρχαν πρακτικοί γιατροί που θεράπευαν με τον τρόπο τους διάφορες παθήσεις: κρύωμα, κοιλόπονο, πονοκέφαλο, πονόδοντο, κατάγματα, πόνο στη μέση… και κάθε πόνο…
Related Posts :
Περίπατος στις θεόρατες βελανιδιές της Φολόης
Το δάσος-κόσμημα της Πελοποννήσου και η ξεχωριστή ομορφιά του
Η μυθολογία θέλει το δάσος της Φολόης, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, να πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Φόλο, φίλο του Ηρακλή αγαθό και φιλόξενο. Εξίσου φιλόξενο είναι κι αυτό το εκπληκτικό δάσος στην Ηλεία, που υποδέχεται τον επισκέπτη προσφέροντας με γενναιοδωρία τα δώρα του.
Μοναδικό σε ομορφιά και ιδιαίτερο, το δρυοδάσος βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερυμάνθου, και καλωσορίζει τους ταξιδιώτες με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του.
Δείτε εδώ
Related Posts :
Πολιτιστικός Σύλλογος Ακαρνανικό Φως «Η «Γιορτή της Τσιγαρίδας»
πώς ξεκίνησε η γιορτή τσιγαρίδας
«Η «Γιορτή της Τσιγαρίδας» ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια από μια αυθόρμητη σκέψη. Δεν χρειάζονταν και πολλά πράγματα, ένα καζάνι, μια πυροστιά, ξύλα και φυσικά το χοιρινό κρέας, όλα υπήρχαν στα σπίτια των συγχωριανών.
Έτσι, άναψαν μια φωτιά στην πλατεία και τοποθέτησαν το καζάνι, αυτή η μικρή παρέα δεν άργησε να μεγαλώσει από τους περαστικούς οι οποίοι στο θέαμα της φωτιάς, του καζανιού αλλά και της μυρωδιάς που διαχέονταν στην ατμόσφαιρα, πλησίασαν και έγιναν αμέσως μια μεγάλη παρέα, ήρθαν και τα πρώτα κρασάκια και τσιπουράκια και το γλέντι είχε ήδη αρχίσει χωρίς να το καταλάβει κανείς.
Ιστορίες άρχισαν να ξεπετιούνται από τα χείλη τους όπως οι φλόγες από τα ξύλα. Οι αναμνήσεις του παρελθόντος, ειδικά στους μεγαλύτερους της παρέας, ζωντάνευαν και το κρασί και το τσίπουρο έρεαν άφθονα ώσπου χόρτασαν όλες οι αισθήσεις τους εκτός από μία, που περίμενε με ανυπομονησία την σειρά της μέχρις ότου οι τσιγαρίδες να είναι έτοιμες, ζεστές και ροδοκοκκινισμένες.
Φέτος, συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από εκείνη την μέρα και η Γιορτή της Τσιγαρίδας συνεχίζει να είναι η είναι γιορτή του κόσμου. Όποιες γιορτές ξεκινούν αυθόρμητα χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.
Από Πολιτιστικό Σύλλογο Ακαρνανικό Φως
Related Posts :
Το Αρχαίο Ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Σταμνά Αιτ/νίας(video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)
Η Σταμνά είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και το δεύτερο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα του πρώην δήμου Αιτωλικού, στον οποίο ανήκει με το σχέδιο «Καποδίστριας» από το 1998. Αποτελείται από το κυρίως χωριό, το οποίο βρίσκεται χτισμένο πάνω σε επίμηκες λόφο (160 μ. υψόμετρο), σε απόσταση 14 χιλ. από το κέντρο του δήμου και τους οικισμούς Κεφαλόβρυσο Σταμνάς και Σταθμός Σταμνάς.
Η ιστορία της περιοχής φτάνει μέχρι τα μυκηναϊκά χρόνια, και αυτό μαρτυρούν τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής στη θέση Κεφαλόβρυσος Σταμνάς.