Ένα οδοιπορικό στην πρωτεύουσα των καπνών

Το Αγρίνιο του «χθες» και του «σήμερα»

Το Αγρίνιο εδώ και αρκετές δεκαετίες αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Δεν είναι όμως η πρωτεύουσα του νομού, καθώς πρωτεύουσα έχει οριστεί το Μεσολόγγι για ιστορικούς λόγους. Μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η ονομασία της πόλης είναι ιδιαίτερη και έχει τις ρίζες της στην μυθολογία. Η λέξη λοιπόν «Αγρίνιο» προέρχεται από τον Βασιλιά Άγριο, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο ίδρυσε την πόλη. Το Αγρίνιο είναι χτισμένο δίπλα σχεδόν στον ποταμό Αχελώο, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, και βρέθηκε αρκετές φορές υπό την κυριαρχία και των δύο πλευρών, ενώ το 314 πΧ. καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο. Οι ανασκαφές του Μηλιάδη το 1920 έδειξαν ότι η αρχαία πόλη βρίσκονταν στο γειτονικό Ζαπάντι (σημερινή Μεγάλη Χώρα), τα τελευταία χρόνια όμως έχουν βρεθεί πολλά αρχαία ακόμα και στο κέντρο της σημερινής πόλης.


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας – Μέχρι 29 Νοεμβρίου οι συμμετοχές



Στην Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 2 έως 4 Δεκεμβρίου 2016, θα συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με δικό της περίπτερο.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος «η εν λόγω έκθεση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης των επώνυμων συσκευασμένων Μελισσοκομικών προϊόντων της περιοχής μας, αλλά και συνέχεια των δράσεων προβολής των ποιοτικών τοπικών προϊόντων που έχει ξεκινήσει η Περιφερειακή Αρχή εδώ και πολλά χρόνια».
Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλεί όσους μελισσοκόμους - μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς -μελισσοκομικούς συλλόγους διαθέτουν επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα (μέλι και προϊόντα μέλισσας) και επιθυμούν την παρουσία τους στην Έκθεση με το περίπτερο της Περιφέρειας, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αργότερο έως την Τρίτη 29/11/2016.

Μπορούν να απευθύνονται στους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας:

-          Σάββας Βλάχος, τηλ. 2631361114, 6972884001
-          Ακριβή Ανδριακοπούλου, τηλ. 2613613216
-          Κωνσταντίνα Τσόλκα, τηλ. 2613613208,
-          Ανδρομάχη Χαραλαμπακοπούλου, τηλ. 2613613210.


Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες έχουν την ευθύνη της μεταφοράς και παράδοσης των προϊόντων που θα εκθέσουν, στο χώρο της έκθεσης την Παρασκευή 2/12/2016 και ώρα 11.00 π.μ. 

Πηγές Κεφαλόβρυσου-Ανάληψη Τριχωνίδος(video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)





Στην διαδρομή Αβαρίκος – Ανάληψη, στη θέση Κεφαλόβρυσο, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με πλούσια τρεχούμενα νερά κάτω από πανύψηλα πλατάνια, που έχει αναπλαστεί. Ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και πραγματική ξεκούραση. Αιωνόβια μεγάλα πλατάνια, άφθονα νερά με πολλές πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, τρεις αναπαλαιωμένοι παραδοσιακοί νερόμυλοι, λίγα πελασγικά τείχη κοντά στις πηγές κ.ά. συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, ένα τοπίο που ξαφνιάζει τον ξένο επισκέπτη.

Το σημείο αυτό ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός παραδοσιακός και ιστορικός σταθμός του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου χερσαίου δρόμου (μονοπατιού) της Αιτωλίας και ευρύτερα της Δυτικής Ρούμελης, που κάποτε οδηγούσε από τους εύφορους κάμπους του Γαλατά, του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου στην ορεινή Ναυπακτία, την ορεινή Δωρίδα και την Ευρυτανία. Ήταν, τέλος, ο μεγάλος ιστορικός δρόμος που ακολούθησαν οι διασωθέντες εξοδίτες μετά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου (Απρίλης του 1826) μέχρι τον Πλάτανο Ναυπακτίας


VIDEO 

                 

Ενα ταξίδι στο χθες...Ασπρόμαυρες φωτό χωριών του Ξηρομέρου από το 1967-1980...!




Ενα συλλεκτικό φωτογραφικό αφιέρωμα 
από την περιοχή του Ξηρομέρου και τα γύρω χωριά,
μέσα από το φακό του σπουδαίου φωτογράφου 
ΡΙΖΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ...
Δείτε φωτογραφίες από τον Αετό,την Κατούνα,την Τρύφου,Μπαμπίνη
την Βόνιτσα ,το αρχοντοχώρι,την Παναγούλα,τις Φυτείες ,
το Ρίβιο και άλλα μέρη που μας ταξιδεύουν στο χθες 
σε χρόνια που έφυγαν ανεπιστρεπτί!

Τις φωτογραφίες ανέβασε στην σελίδα στο facebook 
o γιος του αείμνηστου φωτογράφου και έχουν υπογραφή 
ΑΠΌ ΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΜΠΕΝΑΚΗ!


















ΠΗΓΗ : radioaetos.com
ΒΟΝΙΤΣΑ ΝΕΑ

Στην Εθνική ο Κυριακίδης!


Ο Δημήτρης Κυριακίδης στην Εθνική Ελλάδας!!! Ο τερματοφύλακας του Παναιτωλικού και ίσως ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας τον τελευταίο χρόνο, κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή Μίκαελ Σκίμπε στο Εθνικό μας συγκρότημα. Ο τραυματισμός του Στέφανο Καπίνο στο χθεσινό «ντέρμπι των αιωνίων» και η ανάγκη αντικατάστασής του, άνοιξε την πόρτα της Εθνικής στον Κυριακίδη.
http://www.agrinio-sports.gr


Τον "πατριάρχη" του κλαρίνου Πετρο-Λούκα Χαλκιά τίμησε η Αδελφότητα των Απανταχού Κραψιτών Αθήνας







Με τιμητική πλακέτα, σε ένδειξη σεβασμού και αγάπης προς τον Δάσκαλο και Δεξιοτέχνη του κλαρίνου και για την προσφορά του στην Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική.Τίμησε η Αδελφότητα των Απανταχού Κραψιτών Αθήνας ,σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 5Νοεμβρίου στο κλειστό Αγ.Βασιλείου  (Κρόνος) στον Αγ. Δημήτριο Αττικής, την πλακέτα απένειμε η Δήμαρχος της πόλης Ανδρούτσου Μαρία.
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μου δίνεται δύναμη και κουράγιο» ήταν τα λόγια του κ. Χαλκιά.
Αμέσως μετά ξεκίνησε πραγματικό τρικούβερτο Ηπειρώτικο γλέντι με τον. Πέτρο Λούκα Χαλκιά (κλαρίνο)τον Πέτρο Χαλκιά των νεώτερο (εγγονό του Πέτρου Λούκα Χαλκιά) τον Αντώνη Κυρίτση, Θωμά Κυρίτση και Δημήτρη Τζουμερκιώτη(τραγούδι).

Εδώ να επισημάνουμε την άψογη διοργάνωση του συλλόγου ,όπου ανήκουν πολλά συγχαρητήρια 

Δείτε πολλές foto-video

Η «Νεραϊδοσπηλιά» στο Μοναστηράκι Βόνιτσας και ο καταρράκτης του Σεπετού.


Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 280 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη.
Βρίσκεται 380 χιλιόμετρα από την Αθήνα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με λεωφορείο, (4 ώρες από Αθήνα), με τερματικό σταθμό τη Βόνιτσα και μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο για το Μοναστηράκι (10 λεπτά). Επίσης, στην περιοχή υπάρχει το Αεροδρόμιο Ακτίου, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.
38ο 51’23,96’’Β 20ο 56’11,03’’Ε 215 μέτρα υψόμετρο.

Οικολογική Δυτική Ελλάδα:Πρέπει να επεκταθεί η χρήση της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιές Καλαμάτας»



Η τοπικιστική στενομυαλιά μιας περιοχής από τη μια και η αδυναμία του κεντρικού κράτους από την άλλη να επιβάλλει λύσεις με βάση το ευρύτερο συμφέρον, έχουν ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο δυναμικά εξαγωγικά μας αγροτικά προϊόντα, οι βρώσιμες ελιές τύπου Καλαμάτας, να αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερο στην εθνική μας οικονομία από ότι θα μπορούσε.
 Για το προϊόν αυτό, έχει μεν κατοχυρωθεί διεθνώς, από το 1979, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας», πλην όμως το πλεονέκτημα αναγνωρισιμότητας και τιμής που προκύπτει, απολαμβάνουν μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί της, που  αντιπροσωπεύουν όμως μονοψήφιο ποσοστό της όλης παραγωγής της χώρας, σε αντίθεση με περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία που μόνη της, με πάνω από 30.000 τόνους ετησίως αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνόλου. 
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, με επερώτησή της, ζητεί από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα, πρωτοβουλίες και αποτελεσματική δράση για την άρση της φανερής αυτής αδικίας, που κοστίζει ακριβά και στην εθνική οικονομία.

Το κείμενο της επερώτησης προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Μητρόπουλο είναι το ακόλουθο:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Γνωρίζετε  την σημασία και την συνεχώς ανοδική πορεία του αγροτικού προϊόντος των βρώσιμων ελιών τύπου Καλαμών.
Στο προϊόν αυτό, ισχυρής εξαγωγικής δυναμικής,  η περιφέρειά μας καταλαμβάνει, χάρις στην παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας κυρίως, της τάξης των 30-35.000 τόνων, την  πρώτη θέση στη χώρα, με περίπου το ήμισυ της όλης παραγωγής.
Όμως η διεθνής χρήση του ονόματος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας» επιφυλάσσεται μόνο για τις ποσότητες που προέρχονται από τη Μεσσηνία, που σήμερα αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό του συνόλου, σε αντίθεση με αυτές της περιφέρειάς μας. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι στερούμενες της ονομασίας ελιές του συγκεκριμένου τύπου, παρότι δεν διαφέρουν σε τίποτα ποιοτικά, να επιτυγχάνουν μικρότερες διεθνείς τιμές, στερώντας έτσι από τους παραγωγούς αλλά και την εθνική οικονομία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα, ετέθη το θέμα σε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντώνογλου, παρουσία εκπροσώπου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Θέτουμε το ερώτημα:

Προτίθεσθε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ενόψει και της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου, για την συντονισμένη, μαζί με τις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιφέρειάς μας, διεκδίκηση της επέκτασης της χρήσης της ονομασίας ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας» και στις παραγόμενες στις άλλες πλην της Μεσσηνίας περιοχές της χώρας, που εξάλλου δεν είναι πολλές, και κυριότερη από τις οποίες είναι η Αιτωλοακαρνανία;

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας

Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
.....................................................................................................................