ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Μια ηρωική μορφή του 1821: O Βρουκόλακας (ή Βρυκόλακας - Βρικόλακας)




ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

O Βρουκόλακας  (ή Βρυκόλακας - Βρικόλακας)

     Στα μέσα του 18ου αιώνα η διαμάχη των Κατσικογιαννέων με τους Γριβαίους έχει πάρει διαστάσεις πολέμου (βλέπε εργασία «Θεόδωρος Γρίβας, ο σταυραετός της Λάμιας). Αυτή η κατάσταση δίνει την δυνατότητα οι «κλέφτες» να κατεβαίνουν από τα λημέρια τους στα βουνά και να κτυπούν περιοχές με σημαντικά  οικονομικά συμφέροντα των Τούρκων.
      Με την ανάληψη του πασαλικιού από τον Αλή Πασά, ο Αλής για την προστασία των συμφερόντων του, φέρνει από τα Αγραφα τον Τσόγκα.  Αυτός δεν κάνει το λάθος  να διαμείνει στην Βόνιτσα, την εκάστοτε έδρα των Κατσικογιαννέων ή των Γριβαίων, αλλά προτιμά την περιοχή της Ζαβέρδας. 
      Για την περιοχή που ο Τσόγκας είχε την εγκατάστασή του (τα σαράγια του όπως ονοματίζει το δημοτικό τραγούδι), έχουμε την ενημέρωση από  την εργασία «Με την ματιά ενός πεντάχρονου» ότι βρίσκονταν στους πρόποδες του λόφου της Κεχροπούλας.......
  
Περισσότερα εδώ

Οικολογική Δυτική Ελλάδα:Να σκεφθούμε βαθύτερα τις πλημμύρες



Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου,
Επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα συμπαρίσταται θερμά στους κατοίκους του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου που υπέστησαν ζημιά ή και βρέθηκαν έξω από τις κατοικίες τους μετά τις μεγάλες νεροποντές των προηγουμένων ημερών.
Πέραν των αυτονόητων κινήσεων που οφείλουν να γίνουν αμέσως για την αποκατάσταση των ανθρώπων που πλήγηκαν, κρίσιμο είναι, τώρα που η πλημμύρα είναι πρόσφατη, να εντοπισθούν όχι μόνο οι αστοχίες που συνέβαλαν στην χειροτέρευση της κατάστασης, όπως μη λειτουργούντα αντλιοστάσια ή ρέματα ακαθάριστα από σκουπίδια, μπάζα, κλαδιά αλλά και τα σημεία των δύο πόλεων, ιδίως του Μεσολογγίου που πλήττονται πρώτα και  περισσότερο σε περιπτώσεις τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τα συμπεράσματα που θα βγουν σχετικά με τις πιο ευαίσθητες σε πλημμύρες συνοικίες οφείλουν να οδηγήσουν σε μέτρα όσο τολμηρά χρειάζεται.
Το τονίζουμε αυτό, έχοντας υπόψη ότι λόγω της ήδη εν εξελίξει κλιματικής μεταβολής η συχνότητα τέτοιων φαινομένων θα είναι μεγαλύτερη όπως και η έντασή τους, έστω και αν εναλλάσσονται με περιόδους, εξίσου ζημιογόνου στη γεωργία, ξηρασίας.
Ετοιμότητα, πρόληψη, αποφυγή δόμησης σε υψόμετρα κοντά στο επίπεδο της θάλασσας είναι αναγκαία περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Ο καιρός έχει χαλάσει για τα καλά.



.....................................................................................................................