Απο την Καλάνα έως τον Αχελώο ποταμό & τη λίμνη Κρεμαστών




Η 1η καλοκαιρινή εξόρμηση της Ομάδας Πεζοπορίας Ορεινού Βάλτου με θέμα " Απ' την Καλάνα έως τον Αχελώο ποταμό & τη λίμνη Κρεμαστών" πραγματοποιήθηκε φέτος με επιτυχία την Κυριακή 24 Ιουλίου.
Είκοσι νέοι άνθρωποι τιμώντας τον τόπο καταγωγής τους, και με σύνθημα «Εναλλακτικός Τουρισμός – Εξόρμηση στη φύση» αποφάσισαν πεζοπορώντας να προβάλλουν το φυσικό κάλλος της εν λόγω περιοχής, το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο τόπος, καθώς και το έντονο περιβαλλοντικό / τουριστικό ενδιαφέρον για πεζοπορίες στο Ελατόδασος της Καλάνας, σε συνδυασμό με βαρκάδα στον Αχελώο ποταμό και στη λίμνη των Κρεμαστών.
Ακολουθεί video της Ομάδας Πεζοπορίας, αναδεικνύοντας τις ομορφιές του Ορεινού Βάλτου.


video:Ανδρέας Κουτσοθανάσης

              

Ένα συγκινητικό σχόλιο από ((FLORIDA USA )

Αδελφοί Χαροκόπου .Από αριστερά ΝΙΚΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ-ΛΑΜΠΡΟΣ


Ένα πραγματικά συγκινητικό σχόλιο σε ανάρτηση του Μπαμπίνη ΙΝ ''ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ''(άρθρο του Αλέξανδρου Κυριαζή )http://mpampini.blogspot.gr/2016/08/blog-post_40.html από τη ((FLORIDA USA )  του συγχωριανού μας Νίκου Χαροκόπου ο οποίος ήρθε στο χωριό μας το καλοκαίρι  μαζί με τον αδελφό του Λάμπρο μετά από 65 χρόνια 

Διαβάστε το 


mparpanikos 4 Σεπτεμβρίου 2016 - 7:32 μ.μ.

Agapite Aleko, Sefxaritw gia tin parousiasi pou mas ekanes kai gia tis efxes tou apoxairetismou.TO ANTAMOMA me synginise poly,antamosa anthropous ystera apo 65 xronia.Fervgontas me tis kaliteres entiposeis pira mazymou kai ligo xoma, afou to leei kai to poiima tou G,DROSSINI ston teleftaio stixo... Ki an to rizikomou erima kai mavro, mougrapse na figw kai na mi gyrisw,to ysterno syxwrio is esena thavro,to ysterno fili mou the na sou xarisw, Etsi kai an se ksena xomata pethano kai to kseno mnima thanai pio glyko, sa thfteis mazymou stin kardia mou epano, xoma agapimeno xoma elliniko..
 Kikos Xarokopos (FLORIDA USA )


Αγαπητέ Αλέκο σε ευχαριστώ για την παρουσίαση που μας έκανες , και για τις ευχές του αποχαιρετισμού.Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ με συγκίνησε πολύ,αντάμωσα ανθρώπους ύστερα από 65 χρόνια.Φεύγοντας  με τις καλύτερες εντυπώσεις , πήρα μαζί μου και λίγο χώμα, αφού το λέει και το ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη στον τελευταίο στίχο....
Κι ἂν τὸ ριζικό μου -ἔρημο καὶ μαῦρο- 
μοὔγραψε νὰ φύγω καὶ νὰ μὴ γυρίσω, 
τὸ στερνὸ συχώριο εἰς ἐσένα θἄβρω, 
τὸ στερνὸ φιλί μου θὲ νὰ σοῦ χαρίσω. 
Ἔτσι κι ἂν σὲ ξένα χώματα πεθάνω, 
καὶ τὸ ξένο μνῆμα θἆναι πιὸ γλυκὸ 
σὰ θαφτεῖς μαζί μου στὴν καρδιά μου ἐπάνω, 
χῶμα ἀγαπημένο, χῶμα ἑλληνικό.

Kikos Xarokopos (FLORIDA USA )


Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Αγρινίου ''Συντροφιά με την παράδοση''.Εγγραφές για τα νέα τμήματα





Οι εγγραφές για τα νέα τμήματα ξεκινούν σήμερα 7 μ.μ έως 10 μ.μ.

Στις 9 μ.μ. ξεκινάμε δυναμικά με το τμήμα παραστάσεων 
Έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έναρξη και των υπολοίπων τμημάτων.
Σας περιμένουμε με συγκίνηση, χαρά, αγάπη και τη διαβεβαίωση ότι ο 24ος χρόνος λειτουργίας του συλλόγου μας, θα είναι ο πιο ενδιαφέρων και ο πιο δημιουργικός, αναλαμβάνοντας (και) νέες πρωτοβουλίες!



ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Θύμησες



Του Χρήστου Βασιλείου Μασαλή

ΠΡΙΝ 68 ΧΡΟΝΙΑ
Ανασκόπηση (Σχολείο και Εκκλησία)

το 1946 πήγα στο δημοτικό σχολείο Μπαμπίνης βρήκα δάσκαλο τον Ιωάννη Φρέμη , που καταγόταν από τον Αστακό. Ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός.


Τό 1949 ήρθε η συγχωριανή μας Σπυριδούλα ( Γιούλα) Παππά του Αλεξίου. Αξιόλογη δασκάλα. Το σπίτι της ήταν εκεί που μένουν οι αδελφοί Ζαρκαδούλα. Υπηρέτησε περίπου 10 χρόνια στο σχολείο. Πολλοί μαθητές της έγιναν δάσκαλοι , δικηγόροι , εισαγγελείς, δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες στον καθένα ξεχωριστά. Το 1958 παντρεύτηκε τον Γυμνασιάρχη Αστακού Νικόλαο Ψωμά και στη συνέχεια η ίδια ανέλαβε καθήκοντα στα σχολεία του Αστακού και έπειτα έφυγε για την Αθήνα.
Στη θέση της κυρίας Παππά ήρθε ο δάσκαλος Κολέζας που ανέλαβε τα καθήκοντα στο δημοτικό σχολείο Μπαμπίνης. Έντονη προσωπικότητα, με ήθος που με τα πνευματικά του φώτα οδήγησε πολλούς μαθητές του στις ανώτερες σχολές εκείνης της εποχής. Η θητεία του διήρκεσε μέχρι το 1959.
Το 1965 ανέλαβε ο συγχωριανός μας Νίκος Κατερινόπουλος, μέχρι το 1977, το 1966 νυμφεύθυκε την Αγαθή Υφαντή, δασκάλα, η καταγωγή της οποίας είναι από το Θέρμο. Κάθε Κυριακή συγκέντρωνε όλους τους μαθητές για να εκκλησιαστούν και οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης, με τη σειρά κάθε φορά απαγγείλαν το ''ΠΙΣΤΕΩ'' κάτω ακριβώς από τον πολυέλαιο στο μέσον του ναού, και όποιος μαθητής δυσκολευόταν με τη βοήθεια του ψάλτη κατάφερνε να απαγγείλει το σύμβολό της πίστης μας. Πάρα πολλοί μαθητές προόδευσαν σε ανώτερες σχολές.
foto:Εκδρομή στον Αγιο Γεώργιο .Δάσκαλος Ν. Κατερινόπουλος

foto: H Δακάλα Αγαθή Υφαντή-Κατερινόπουλου με τους μαθητές της 

Μετά τον Νίκο Κατερινόπουλο ο οποίος έφυγε για το Αγρίνιο( 1977) δάσκαλος στο χωριό μας ήρθε ο Χρήστος Μπαούρδας από την Αγριλιά Μεσολογγίου και δικοί του μαθητές προόδευσαν.
foto: Ο Δάσκαλος Χ. Μπαούρδας η Δασκάλα Χαρά Τζενάκη με τους μαθητές τους 
Να σημειώσουμε ότι δάσκαλος από το χωριό μας ήταν και ο Ιωάννης Τσακαλογιάννης ( ο οποίος υπηρέτησε Μπαμπίνη- Μεσολόγγι- Κομποτή -Σκουρτού -Αγρίνιο)
Μετά πήγα στο Αγρίνιο (1983) οπότε δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες για τους δασκάλους που ακολούθησαν.
Όσον αφορά το χώρο της εκκλησίας αξίζει να σημειώσω ότι η Μπαμπίνη είχε 8 ιερείς από το 1920 μέχρι το 2007... Αρχικά ήταν τα τα δύο πρωτο-ξάδελφα Δημήτρης Παππάς και Κώστας Παππάς( πατέρας του Λάκια Παππά) από το 1920 μέχρι το 1949 . Ο Παπάς Δημήτρης πατέρας του πρώην βουλευτή και υπουργού Γάκια. Το 1936 μετακινήθηκε στη Αθήνα.

Ο Πέτρος Τόντος είχε αναλάβει την ενορία των Βλυζιανών και δύο χρόνια στη Χυσοβίτσα Ξηρομέρου. Το 1947 μετακινήθηκε και αυτός στην Αθήνα.
Στη συνέχεια το 1929 ο Γιώργος Παπαστάμος, υπηρέτησε στο Βάρνακα Ξηρομέρου για ένα χρόνο και μετά πήγε στη Κονοπίνα Ξηρομέρου το 1930, το σπίτι του ήταν δίπλα στο σπίτι του Σταμάτη Παπαστάμου. Ετάφη στη Μπαμπίνη.


Οι δύο αδελφοί Σταμουλακάτου, ο Χρήστος και Λεωνίδας .Ο Χρήστος υπηρέτησε στη Σκουρτού και ο αδελφός του ήταν μοναχός Ηγούμενος στη Μονή Αγγελοκάστρου και στο Λιγοβίτσι (για δύο) χρόνια .Τελικά και οι δύο κατέληξαν στο Μεσολλόγι,.Στη Μπαμπίνη το σπίτι τους ήταν αυτό δίπλα στους Μπιτσωραίους (Αριστείδη).



Έπειτα ο Δημήτρης Ηγούμενος (Παπαμήτσος) υπηρέτησε μερικά χρόνια στη Σκουρτού και μετά ήρθε στη ενορία Μπαμπίνης για 42 χρόνια.      

foto: Τα αδέλφια Δημήτρης& Γεώργιος.Ηγούμενος 


Ο Χρήστος Παππάς αδελφός του Κώστα και του Δημήτρη που μένουν στο Αγρίνιο, υπηρέτησε στο Πρόδρομο Ξηρομέρου πολλά χρόνια και μετά πήγε στο Κεφαλόβρυσο Μεσολογγίου από όπου και συνταξιοδοτήθηκε .

Όσον αφορά τους ψαλτάδες είχε οχτώ η δέκα , ο Θωμάς Κυριαζής που υπηρέτησε την εκκλησία από το 1920-1950 βοηθούσε τα παιδάκια με το ''Πιστεύω'' και το ''Πάτερ υμών''. Τα δύο αδέλφια ο Βασίλης και ο Νίκος Ράπτης και από την άλλη ο Νίκος Παππάς που ήταν παπαδοπαίδι, υπήρξε ο Χρήστος Σταμουλακάτος και αυτός αξιόλογος ψάλτης. Ο Γιώργος Ηγούμενος αδελφός του παπά Μήτσου υπηρέτησε την εκκλησία από το 1963-2007. 

Οι δύο Μπιρταίοι ο Χρήστος και ο Στάθης 10 χρόνια περίπου( Ο Στάθης συνεχίζει κατά καιρούς ). Ο Αριστείδης Μπιτσώρης πολλά χρόνια αφιλοκερδώς.

Αριστείδης Μπιτσώρης

Σήμερα εδώ και 10 χρόνια υπηρετή την εκκλησία ώς ψάλτης ο Αλέξανδρος Κυριαζής αφιλοκερδώς όταν μάλιστα κάποιες κυρίες του πρότειναν να του δώσουν κάποιο φιλοδώρημα εκείνος το αρνήθηκε.
Ο Παπά Κώστας Φλωρόπουλος που λειτουργεί στην ενορία μας περίπου έξι χρόνια μαζί με τον Αλέξανδρο Κυριαζή κατόρθωσαν να έχει το ιερό παιδιά (ιερόπαιδα) τα οποία μάλιστα απαγγέλνουν το ''πιστεύω και το πάτερ υμών ''.Αυτό μου θύμισε και τη δική μου εποχή που ήμουν ιερόπαιδο.

Το 1950 ήρθε ένας ''σεβάσμιος'' ιερέας ο Ιωάννης Πανάκιας από το Αγγελόκαστρο ο οποίος ήταν και ''σκληρός άντρας'' , θα αναφερθώ σε ένα περιστατικό. Ήμουν ιερόπαιδο τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Μπαμπινιώτες απόδημοι της Αθήνας έριχναν τρίγωνα και βαρελώτα μέσα και έξω από την εκκλησία , την ημέρα της Σταύρωσης Μ. Πέμπτη ρίχνανε μέσα στην εκκλησία , τότε ο παπά Γιάννης βγήκε και τους είπε ''εδώ είναι ιερός χώρος , υπάρχουν ηλικιωμένοι , καρδιοπαθείς και γυναικόπαιδα'', εκείνη όμως τον αγνόησαν και συνέχισαν να ρίχνουν, βγαίνει πάλι ο παπά Γιάννης και τους λέει με ύφος αυστηρό ''από αυτή τη στιγμή , βγάζοντας τα ιερά άμφια ,δεν είμαι ο παπάς αλλά ο Γιάννης και όποιος θέλει ας ξαναρίξει'' , για πέντε λεπτά η εκκλησία έμεινε άφωνη.
Μέσα από το πλήθος των πιστών οι Μπαρμπα Νίκος Θανασούλας ( πατέρας του Γιώργου) και ο Επαμεινώνδας Τσακαλογιάννης οι οποίοι με ένα στόμα και μια φωνή απευθύνθηκαν στον ιερέα να συνεχίσει το καθήκον του.
Την επομένη μέρα του Επιταφίου λόγω της παρουσίας δύο οργάνων της χωροφυλακής δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο με της κροτίδες. Οπότε το έθιμο με τα βεγγαλικά δεν επαναλήφθηκε ποτέ ξανά μέσα στο χώρο του ιερού ναού. Στον αύλειο χώρο του ιερού ναού γινόταν πανικός με τις κροτίδες που θύμιζε επανάσταση.
Μή με παρεξηγήσετε αν παρέλειψα κάτι στα όσα αναφέρω πιό πάνω.


Με εκτίμηση
Χρήστος Β. Μασαλής

Ευχαριστώ θερμά ( για τη συλλογή φωτογραφιών) τους Θεόδωρο Χολή ( Κονοπίνα), Ιφιγένεια Παππά, Άρη Μπιτσώρη ( Μπαμπίνη μνήμες σε ασπρο -μαυρο) Γιάννη Δ.Χρυσικό,Θωμά Κ.Παππά, Θωμά Δ. Παππά,Μπαμπίνη ΙΝ 


.....................................................................................................................