Παναγία η Προυσιώτισσα- Γιορτάζει η «Κυρά της Ρούμελης»


Εορτάζει σήμερα 23 Αυγούστου η Ιερά Μονής Προυσού.Όπως κάθε χρόνο πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας μεταβαίνουν για να προσκυνήσουν την Παναγία την «εν τω Πυρσώ της Ευρυτανίας».
Δείτε βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση.

          
Πνευματικό κέντρο και κρυσφήγετο των κλεφταρματολών στην Τουρκοκρατία, το μοναστήρι του Προυσού, προσφέρει και σήμερα τις υπηρεσίες του στην Ορθοδοξία και τον τόπο.
Χιλιάδες προσκυνητές προστρέχουν εδώ, όλο το χρόνο, για τη Χάρη της. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια ατμόσφαιρα που μόνο σαν αποθέωση της ομορφιάς μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Βράχοι που κατεβαίνουν σε βαθιές χαράδρες με το μυστικό τραγούδι των νερών, δάση πυκνά που ξεκουράζουν…

To Μπαμπίνη ΙΝ στο νότιο Aιγαίο:Νίσυρος: το νησί του ηφαιστείου και της χαλάρωσης



Το Μπαμπίνη ΙΝ στο νότιο Αιγαίο

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου που βρίσκεται κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Κατά την αρχαιότητα ονομάζονται και Νότιες Σποράδες – σε αντιδιαστολή με τις Βόρειες Σποράδες και τις Κυκλάδες. Ανάμεσα στα Δωδεκάνησα, που περιλαμβάνουν μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος αλλά και μικρά όπως η Σύμη και η Χάλκη, ιδιαίτερη θέση κατέχει η Νίσυρος, λόγω του ηφαιστείου της. Η Νίσυρος βρίσκεται ανάμεσα σε Κω, Τήλο και Αστυπάλαια. Το νησί είναι στην ουσία ένα ηφαίστειο, το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ενώ στη μέση βρίσκεται ο ηφαιστειακός κώνος. Η Νίσυρος αποτελεί κομμάτι του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, που περιλαμβάνει επίσης τη Σαντορίνη, τη Μήλο και τα Μέθανα.

foto: Μπαμπίνη ΙΝ








Το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού είναι το ηφαίστειο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι επισκέψιμο. Προτιμήστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς η ζέστη είναι αρκετή, ενώ έτσι θα αποφύγετε και τους τουρίστες που έρχονται μαζικά με τα λεωφορεία από Κω. Η είσοδος είναι 3 ευρώ. Φροντίστε να φοράτε κλειστά παπούτσια, καθώς σε ορισμένα σημεία υπάρχουν τρύπες όπου αναβλύζει ζεστό νερό ενώ σε άλλα σημεία βγαίνει θειάφι – γι αυτό και η αντίστοιχη μυρωδιά. Το θέαμα πάντως είναι εντυπωσιακό, καθώς κανείς κατεβαίνει πραγματικά στον κρατήρα με την ονομασία Στέφανος του ηφαιστείου. Εκτός από τον κρατήρα Στέφανος, υπάρχουν άλλοι 3-4 για τους οποίους απαιτείται μικρή και εύκολη ανάβαση.  Ο ένας από τους μικρότερους κρατήρες λέγεται Πολυβώτης, από το όνομα του μυθικού Γίγαντα, τον οποίο καταπλάκωσε ο Ποσειδώνας κατά τη Γιγαντομαχία με ένα κομμάτι που έκοψε από το νησί της Κω. Από το κομμάτι αυτό προέκυψε η Νίσυρος, κατά την μυθολογία πάντα. Στο χώρο υπάρχει και αναψυκτήριο για να δροσιστείτε από την έντονη ζέστη.


Ένας από τους οικισμούς της Νίσυρου είναι τα Νικειά ή Νικιά. Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριό με λίγους κατοίκους. Χαρακτηριστικό του η πλατεία με τα ψηφιδωτά – τεχνική που βρίσκει κανείς στη Νίσυρο, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται μαύρες και λευκές πέτρες που σχηματίζουν ενδιαφέροντα σχέδια
Εκτός από αυτό, στο χωριό υπάρχει και το ηφαιστειολογικό μουσείο Νίσυρου



Το Μανδράκι ή Μαντράκι είναι η πρωτεύουσα του νησιού και το μέρος όπου μένουν οι περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες. Είναι ένας όμορφος, γραφικός οικισμός, με στενά και μεγαλύτερα δρομάκια και όμορφα σπίτια.








Πάνω από το Μανδράκι βρίσκεται ο λόφος με το κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς Πυλιανής. Αξίζει την επίσκεψη, τόσο για το μέρος όσο και για τη θέα. 






Κείμενο: blog Travels.gr

Γάμος ( όπως παλιά) στη Μπαμπίνη



 Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο γάμος της χρονιάς. Το Mπαμπίνη IN ήταν εκεί και με μεγάλη ευχαρίστηση κατέγραψε το γεγονός. Στις 20 – 8 –2016 και ώρα 7 μ.μ στην εκκλησία του χωριού μας ( Αγ. Νικόλαος ) σε μια σεμνή ιερατική τελετή έγιναν τα στέφανα του Χρήστου Αρωνειάδα και της Χρυσιήδας του Χρ. Κυριαζή. Παρευρέθηκαν πολλοί συγγενείς και φίλοι των νεόνυμφων. Στη συνέχεια έγινε η βάπτιση του γιού τους που είχαν αποκτήσει ένα χρόνο πριν. Το όνομα αυτού Κωνσταντίνος. Ακολούθησε Ξηρομερίτικο γλέντι στην πλατεία του χωριού μας. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού μας ο κ. Χρήστος Κυριαζής και η κα Άννα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Με επιμέλεια και πολύ δουλειά καθάρισαν , έπλυναν και άσπρισαν όλη την πλατεία αλλά και τον αύλιο χώρο της εκκλησίας. Έδωσαν μία νότα πολιτισμού αλλά και το πώς θα πρέπει να είναι η πλατεία όλο το χρόνο. Μακάρι κι άλλοι χωριανοί που θα θελήσουν να παντρευτούν να μιμηθούν το παράδειγμα αυτό και μα γίνονται γλέντια εκεί.
 Να ξανακουστούν τραγούδια όπως <<χαριτωμένη συντροφιά>> και << χίλιο καλώς τον ήβραμε τούτο τον νοικοκύρη>>. Ο υπογράφων και το Μπαμπίνη ΙΝ ευχόμαστε στους νεόνυμφους και στο μικρό Κωνσταντίνο ότι καλύτερο στη ζωή τους…







Κομπλίτσης Απόστολος

'' o ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ''
.....................................................................................................................