Φωτογραφίες:Αναδρομή στο παρελθόν



Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από επαγγέλματα του δρόμου....και όχι μόνο....Φωτογραφίες που έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες









Επιμέλεια: Γ.Θ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ




 Ένας από τους κορυφαίους και καταξιωμένους συλλόγους σε δραστηριότητα τόσο σε κοινωνικο όσο και σε πολιτιστικό έργο , ο Σύλλογος Γυναικών Αστακού εγκαινίασε χθες βράδυ το λαογραφικό μουσείο Αστακού.Ένα μουσείο που στεγάζεται σε οίκημα που παραχωρήθηκε από την τοπικ εκκλησία . Μια προσφορά που δεν προήλθε μόνο απο την ευγενή χορηγεία αλλά και απο την επιμονή κα υπομονή του συλλόγου να αποκτήσουν στεγη με την συνεχή όχληση προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Ορόσημο της ευγενικής προσφοράς της εκκλησίας ήταν ολες οι προηγούμενες δραστηριότητες του συλλόγου δείγμα ήθους και ευπρέπειας. Ο σύλλογος γυναικών Αστακού με τρανά δείγματα της θέλησης για κάτι διαφορετικό στον τόπο του αλλά παράλληλα με αγάπη και συλλογικότητα έχει γίνει σύμβολο κορυφαίου παραδειγματισμού. Το Δ.Σ συνεπικουρούμενο από τα μέλη του χωρίς ρεβανσισμούς ,διαφορές αλλά και ίντριγκες αποδεικνύουν καθημερινά τι σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη τι σημαίνει αποφασιστικότητα , τι σημαίνει ομαδική δουλειά αλλά και τι σημαίνει αγάπη προς τον τόπο σου. Κριτήριο όλων αυτών είναι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε όλες της δραστηριότητες του, παράλληλα δε η προθυμία στήριξης των εκδηλώσεων . Η ανδιοτέλεια και αγάπη είναι το καταστατικό του συλλόγου. Το μόνο λάθος στην χθεσινή τους εκδήλωση είναι ότι δεν βρήκαν ενα μεγαλύτερο χώρο για να εκθέσουν τα πολλά αντεικείμενα που θα τους προσφέρουν και οι υπόλοιποι συγχωριανοί , οι οποίοι εκστασιαμένοι απο την πρωτοβουλία αυτή θα τρέξουν να συνεισφέρουν πολλά περισσότερα ..Αφού τελέστηκε ο αγιασμός από τον εφημέριο του χωριού μας οι πέντε γυναιίκες μέλη του προεδρείου έκοψαν την πορφυρή κορδέλα και παρέδωσαν το αριστούργημα αυτό στους εκατοντάδες επισκέπτες

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

























Κείμενο-foto: Χρήστος Μπόνης

Περίπατος στη Λίμνη Αμβρακία



Στις 3 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη, ο σύλλογος του χωριού μας θα πραγματοποιήσει περίπατο στη λίμνη Αμβρακία. Πιο συγκεκριμένα θα ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδρομή:

 Κόζιακας - Πλατύπορος - Τζαουρνού - Μαύρα Λιθάρια

 Θα συναντηθούμε στις 17:30 στην Πλατεία του χωριού και θα αναχωρήσουμε για την τοποθεσία Κόζιακας με αυτοκίνητα και αγροτικά. Καλό είναι να μην αργήσουμε έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τον περίπατο από τον Κόζιακα στις 18:00.
 Η διαδρομή είναι 7 χιλιόμετρα και είναι σχετικά εύκολη. Θα την διανύσουμε μαζί με τις στάσεις σε λιγότερο από 3 ώρες. Θα πρέπει να φοράμε μακρύ παντελόνι, κλειστά παπούτσια και καπέλο (αν και η μεγαλύτερη διαδρομή θα γίνει σε φυσική σκιά!). Επίσης να έχουμε μαζί μας 1-2 μπουκαλάκια νερό και μια δεύτερη μπλούζα για να αλλάξουμε.
Ο τερματισμός θα γίνει στην τοποθεσία Μαύρα Λιθάρια της Λίμνης Αμβρακίας. Εκεί θα μας περιμένουν αγροτικά αυτοκίνητα για να μας μεταφέρουν ξανά στην πλατεία του χωριού. Ελάτε όλοι να περπατήσουμε σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με θέα τη λίμνη Αμβρακία.

Παπαδατιώτικα Νέα

Ο Αύγουστος στην Ελληνική λαογραφία



Οι λαϊκές ονομασίες του μήνα (όπως ''Συκολόγος'', ''Τραπεζοφόρος'' και ''Διπλοχέστης'') αναφέρονται κυρίως στην αφθονία των καρπών του: ''«Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο»''. Ενώ οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και ''«μερομήνια»'' γιατί έλεγαν ότι προλέγουν τον καιρό: ''«κάθε ημέρα κι ένας μήνας»''. Οι μέρες αυτές ήσαν επίσης γνωστές και ως ''«δρίμες»''. Τις μέρες αυτές δεν έπρεπε να πάει κάποιος στη θάλασσα για μπάνιο, ούτε να πλύνεις, ούτε να κόψεις σταφύλια και σύκα.
Παρ' όλα αυτά, όσο κι αν τον Ιούλιο ''«ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα»'', ο ερχομός του Αυγούστου δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε ότι ''«από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνας»''!




Ο Αύγουστος είναι φυσικά γνωστότερος για τον «δεκαπενταύγουστό» του, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Η Παναγία, άλλωστε, είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Αμέτρητες φαίνεται να είναι οι προσωνυμίες που αποδίδονται στο πρόσωπό της: ΕλεούσαΜεγαλόχαρη και ΦανερωμένηΧρυσοσπηλιώτισσαΠαντάνασσα και Κεχαριτωμένη, είναι μερικές μόνο από τις χαρακτηριστικές δοξασιολογίες που αποδίδει στην Παναγία ο λαός μας που τιμά την μνήμη της Κοίμησής της με νηστεία και παρακλήσεις δύο εβδομάδων. Ανήμερα, όμως, στη γιορτή της, καθώς και στα εννιάμερά της στις 23 Αυγούστου«γιορτές και πανηγύρια» παντού. Σύμφωνα με την λαογράφο Ελένη Ψυχογιού:
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
Βικιπαιδια
.....................................................................................................................