Μια φωτογραφία – Μια ιστορία



Μια φωτογραφία-Μια ιστορία Στιγμή της φωτογραφίας, καλοκαίρι μέσα της δεκαετίας του ’60 περίπου. Οι κοπέλες της φωτογραφίας με τις ποτίστρες στα χέρια, ντυμένες και χτενισμένες με χάρη, η μεγαλύτερη γυναίκα με το μαντήλι και τη μακριά ποδιά, αποτυπώνουν μια σκηνή ζωής της τότε εποχής, καθημερινής, αλλά και σημαντικής: το κουβάλημα του νερού από τη βρύση της πλατείας στο σπίτι. Λίγο παλιότερα, πριν την εποχή της φωτογραφίας, το νερό οι γυναίκες το κουβαλούσαν με πήλινες στάμνες ή ξύλινες βαρέλες από πηγάδια σε μακρινότερες τοποθεσίες έξω από το χωριό. Τα βράχια που φαίνονται στη φωτογραφία τώρα δεν είναι στην πλατεία από πολλά χρόνια πριν. Δίπλα τους ήταν η βρύση. Στο βάθος φαίνεται το σημερινό μαγαζί του Τασούλη σε φάση εργασιών στη θέση παλαιότερου. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας: από αριστερά η Αρσινόη Κατσιφού-Μπάκα που μας έδωσε και τη φωτογραφία η Χρυσόστομη Μπενέκου Σκυμμένη η Στράτω Κολώνια. Από δεξιά η Φόνη Μπενέκου  και στο κέντρο η θειά-Βασιλική Κυριαζή. Μια παλιά μορφή ζωής μας θυμίζει η φωτογραφία. Τότε που στην πλατεία της εκκλησίας, δίπλα και λίγο πιο πάνω από το καφενείο του Θ. Ζαρκαδούλα, ήταν τα βράχια και η βρύση (μια μεγάλη σωλήνα-κρουνός) με το νερό της να τρέχει συνέχεια. Όπως θυμούνται πολλοί, η δικτύωση νερού στο χωριό από πηγές στα Ακαρνανικά βουνά έγινε το 1957. Η τεράστια μελικοκιά ήταν λίγο παραπάνω από τα βράχια και τη βρύση. Στον ίσκιο της και στις χοντρές ρίζες της απλωμένες πάνω στο χώμα κάθονταν ώρες και κουβέντιαζαν άντρες του χωριού, μικροί, μεγάλοι.

Ήταν τότε και η αιωνόβια ελιά μπροστά στο παλιό καφενείο του Τασούλη. Εκεί μπροστά γινόταν πολλές φορές το πανη- γύρι με όργανα-ζυγιές. Τώρα αυτά πια δεν υπάρχουν. Στην πλατεία, ως το τέλος της δεκαετίας του ’60 με ’70, έγιναν αντικαταστάσεις, διαμορφώσεις και ο χώρος της πήρε τη σημερινή του μορφή.

Επιμέλεια & συγγραφή: Ευφροσύνη Βλ. Χρυσικού
Δημοσιεύτηκε ''εν Μπαμπίνη'' Φ 41

Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Γιόρτασε Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου





Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιόρτασε ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων νομού Αιτωλ/νίας την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, με σκοπό να τονώσει την αγάπη των παιδιών για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή τους στα παιδικά βιβλία.
Πλήθος μικρών παιδιών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Κων/νου, όπου με την καθοδήγηση της γλύπτριας και δασκάλας των εικαστικών κας Νότας Τσίτουρα δημιούργησαν με τη φαντασία τους υπέροχες κατασκευές.
Στο τέλος πιάστηκαν σε κύκλο και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με μουσικές της δασκάλας των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου.
Συγχρόνως λειτούργησε και bazzar παιδικού βιβλίου. Μικροί και μεγάλοι το επισκέφτηκαν, ξεφύλλησαν τα βιβλία, θαύμασαν την εικονογράφησή τους και αρκετοί ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν αξιόλογους τίτλους σε εκπληκτικές τιμές, ενισχύοντας έτσι το σύλλογό μας.




Τασούλα Γεωργιάδου
.....................................................................................................................