Στην Αιτωλοακαρνανία βρήκαν τα «χαμένα» βοσκοτόπια



 Ως δια... μαγείας, αφού δεν εξηγείται στην ανακοίνωση της ΕΑΣ Αγρινίου πώς τα κατάφερε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλυσε το πρόβλημα του 1,1 εκατ. στρμ. βοσκότοπων, που έβγαιναν εκτός επιλεξιμότητας με τους νέους χάρτες. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε υπαλλήλους που εργάστηκαν ακόμη και το Σαββατοκύριακο, εξετάζοντας σε σύντομο χρόνο τις 4.000 αιτήσεις, από τις 5.500 που εκκρεμούσαν, εγκρίνοντας μάλιστα τα μισά αιτήματα!».
Συνεπώς, όλοι τώρα περιμένουν ότι το μοντέλο που ακολούθησαν τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ξαναβρούν τα «χαμένα» στρέμματα, θα το ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα μέχρι την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΑΣ Αγρινίου:

"Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στην Ένωση Αγρινίου και στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητήθηκε και βρέθηκε η χρυσή τομή, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες για τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας με την εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για τα βοσκοτόπια.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος και η αρμοδία αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να καταβληθεί κανονικά στους δικαιούχους παραγωγούς η ενιαία ενίσχυση, με ταυτόχρονη διατήρηση των δικαιωμάτων στην εξισωτική αποζημίωση, αλλά και στο καθεστώς των αγροπεριβαλλοντικών.
Ουσιαστικά, όλα τα αιτήματα έγιναν δεκτά, γεγονός που ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θ. Κουτσουπιάς απέδωσε στην πίεση που ασκήθηκε, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη σύσκεψη με τους φορείς, οι οποίοι και εξέπεμψαν ένα καθαρό μήνυμα, σχετικά με την υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων των παραγωγών και την άρση των καταστάσεων εκείνων που θα οδηγούσαν σε συρρίκνωση των βοσκοτόπων κατά 1.100.000 στρέμματα και σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί η σχετική δήλωση του προέδρου της Ένωσης κ. Θωμά Κουτσουπιά:

«Όταν εργαζόμαστε συλλογικά και διεκδικούμε δυναμικά, θα έρθει το θετικό αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε απ’ την συγκεκριμένη υπόθεση… Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Δήμων και της Περιφέρειας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε υπαλλήλους που εργάστηκαν ακόμη και το Σαββατοκύριακο, εξετάζοντας σε σύντομο χρόνο τις 4.000 αιτήσεις , από τις 5.500 που εκκρεμούσαν, εγκρίνοντας μάλιστα τα μισά αιτήματα! Και στις περιοχές που είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως η Βόνιτσα και το Ξηρόμερο, ενέκριναν το 70% των αιτήσεων…
Θεωρώ ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη οι κτηνοτρόφοι του νομού μας θα καλυφθούν πλήρως. Σύμφωνα και με την ενημέρωση που σήμερα είχαμε από την Περιφερειακή Διεύθυνση, εντός των επομένων ημερών θα έχουν εξεταστεί όλα τα αιτήματα και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, ακόμη και για τις περιπτώσεις που οι εκτάσεις ήταν δεσμευμένες λόγω της ένταξης στο μέτρο 144.
Η Ένωση Αγρινίου θα παρακολουθεί την όλη εξέλιξη και θα παρέμβει, όπου και αν χρειαστεί, υπέρ των παραγωγών μας. Αυτό κάναμε πάντα, έτσι θα συνεχίσουμε…
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμπαρατάχθηκαν και συνέβαλλαν σ’ αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα τον αντιπεριφεριάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλη Αντωνόπουλο, που μεσολάβησε και για τη χθεσινή μας σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και τους κ.κ. Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας»".

Πηγή:agroNEWS

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του 2014 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης




Προς διάθεση των μελών και φίλων της Μπαμπίνης είναι το νέο ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης . Με την αγορά του ημερολογίου ενισχύεται την προσπάθεια του Συλλόγου μας για την αποπεράτωση του έργου του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού μας.

Για την προμήθειά του απευθυνθείτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου


Τιμή : 3 €

ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ (ΚΥΡΙΑΚΗ 24/11/2013





ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ»

Τ.Θ. 25099 Τ. Κ. 10026 ΑΘΗΝΑ
http://katounanews.blogspot.gr/
e-mail:  katounasnews@gmail.com

                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και της απαραίτητης όσο ποτέ σήμερα σύσφιξης των σχέσεων συγχωριανών και φίλων σας καλεί στο 1ο Αντάμωμα Κατουνιωτών Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο των εργαζομένων του ΟΤΕ Αττικής επί της 3ης Σεπτεμβρίου 110 στην Πλατεία Βικτωρίας την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, στις 10:00 το πρωί, έως το μεσημέρι. Υπάρχει μεγάλη αίθουσα όπως και εξωτερικός χώρος.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:




·        Έκθεση και παρουσίαση πολλών βιβλίων και εφημερίδων που αναφέρονται στην τοπική ιστορία και την περιοχή μας.





·        Προβολή ταινίας μικρής διάρκειας (ντοκυμαντέρ) του σκηνοθέτη Γιώργου Μπελεσιώτη για την περιοχή μας.



·        Πρώτη παρουσίαση τραγουδιού για την Κατούνα που μελοποίησε  και ηχογράφησε (τους στίχους  του συγχωριανού μας Σοφοκλή Σκουλικαρίτη) ο Σύλλογος μας.
Παράλληλα, γνωστός ταχυδακτυλουργός θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους φίλους.


Ακόμα σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις.
Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, δίνει δύναμη σε όλους μας να βρισκόμαστε, να κουβεντιάσουμε, να ανταλλάσουμε απόψεις, να αναζητάμε κοινές πορείες και δράσεις, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να θυμόμαστε, να σχεδιάζουμε, να καταθέτουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας. Η Κατούνα είναι πάντα η βάση μας , είναι η ψυχή μας και η πηγή της δύναμης μας.
  Όλα είναι προσφορά του Συλλόγου μας

ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΟΥΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ







Πολυσπόρια της Πολυσπορίτισσας: Ένα πιάτο γευστικό και συμβολικό…



Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη
Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας


«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
 όμως ξεχάσατε πως είμαι σπόρος»
(Nτίνος Χριστιανόπουλος)


      Η Πολυσπορίτισσα: Τα  Εισόδια της Θεοτόκου, 21Νοεμβρίου, είναι μια γιορτή που συνδέεται με τη σπορά. Ανάλογα με τον τόπο και τις κλιματολογικές συνθήκες , η σπορά κατά την ημέρα αυτή αλλού είναι στο τέλος και αλλού στο μέσον της. Αν είναι στο τέλος, τότε η ονομασία που αποδίδουν στην Παναγία είναι «Αποσπερίτισσα». Αν είναι στο μέσον «Μεσοσπερίτισσα».
    Ο λαός θεωρεί την Παναγία, εκτός των άλλων, προστάτρια της σοδειάς, γι’ αυτό κατά την αρχαία συνήθεια, την «πανσπερμία», εισάγει στο ναό πολυσπόρια. Έτσι,  προκύπτει και η ονομασία « Πολυσπορίτισσα»......
  
    Ο Δημήτριος Λουκάτος, καθηγητής της Λαογραφίας, γράφει ότι προσφέρεται στην Παναγία – Δήμητρα «ευχαριστήρια πανσπερμία για το καλό που πέρασε και το καλό που πρέπει να συνεχιστεί». Αφού η σοδειά του καλοκαιριού έχει καταναλωθεί περίπου στο μισό:
«Μισό ’φαγα, μισό ’σπειρα,
μισό ’χω να περάσω», κατά το λαϊκό δίστιχο.

Τα πολυσπόρια: Την παραμονή ή ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου οι νοικοκυρές έβραζαν πολλά σπόρια: σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια… για την οικογένεια και για να μοιράσουν στη γειτονιά τους,  να τους ευχηθούν να γίνουν τα σπαρτά και να έχουν καλή σοδειά!
    Ένα πιάτο το πήγαιναν στην εκκλησία κατά τη λειτουργία και διαβαζόταν. Στη συνέχεια το μοίραζαν στον κόσμο (όπως τα κόλλυβα). Μέρος  του κρατούσαν για στο σπίτι. Από αυτό έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούνταν παλιά στο όργωμα  και το υπόλοιπο το έριχνε ο γεωργός στο χωράφι.

     Ο Δημήτρης Λουκόπουλος διασώζει και μια άλλη συνήθεια των Αιτωλών:
 «σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε:
όπως τρέχει το νερό να τρέχει το βιό. Παίρνουν νερό και γυρίζουν».

       Όπως αναφέραμε, πρόκειται για μια αρχαία συνήθεια που δείχνει το σεβασμό των ανθρώπων στη μάνα φύση και στη ζωοδότρα γη.
      Ο αγροτικός κόσμος ήθελε να ευχαριστήσει τη γη που του χαρίζει καρπούς απαραίτητους για τη ζωή του. Έτσι το έθιμο συνεχίστηκε από τα αρχαία στα νεώτερα χρόνια.
      Η τεχνολογική εξέλιξη, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών. Η γη χαρίζει άφθονους καρπούς στους νεοέλληνες αγρότες.
     Έτσι, δεν υπάρχει η ανάγκη να την εξευμενίσουν με διάφορα έθιμα… Πολλά από αυτά παραμελήθηκαν και ξεχάστηκαν…
     Ωστόσο, και σήμερα κάποιες νοικοκυρές, κυρίως από αγροτικές οικογένειες, συνεχίζουν το έθιμο αυτό. Στα Εισόδια της Θεοτόκου βράζουν πολυσπόρια!

   

      Το διατηρούν ως ένα ιδιαίτερο πιάτο συνδεδεμένο με την αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή. Και κυρίως συνδεδεμένο με την Παναγιά μας! ΤηνΠολυσπορίτισσα!
     Εξάλλου στις μέρες μας η χύτρα ταχύτητας διευκολύνει το βράσιμο των σπόρων… Δεν απαιτείται πια εκείνη η χρονοβόρα διαδικασία βρασμού τους στην απλή κατσαρόλα στο τζάκι ή στο πετρογκάζ…
      Κάθε χρόνο, της Πολυσπορίτισσας, η γειτόνισσά μου, Έφη Θεοδωροπούλουβράζει σε μια μεγάλη χύτρα πολυσπόρια. Μετά το βράσιμο προσφέρει σε μας τις φίλες της ένα βαθύ πιάτο με ζάχαρη ή μέλι! Εμείς απολαμβάνουμε το εξαιρετικό έδεσμα και της ευχόμαστε :

Χρόνια πολλά! Και του χρόνου! 

xiromeronews


Το Λαογραφικό μουσείο στο Αγράμπελο



Το Λαογραφικό μουσείο στο Αγράμπελο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αντικειμένων, από τη ζωή και την ιστορία του χωριού, τα οποία συγκέντρωσε και διατηρεί με αγάπη και μεράκι ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει Αργαλειό, κούνια, παραδοσιακές φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης, που ξυπνούν μνήμες στους μεγαλύτερους, αλλά και μαθαίνουν στους νεότερους την ιστορία του χωριού τους. Υπάρχουν επίσης μια γωνιά με εκκλησιαστικά είδη που την έχει δημιουργήσει ο πάτερ Βασίλειος Πόπης.
Στεγασμένο στο παλιό σχολείο, δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και περιλαμβάνει όλον τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του Αγραμπέλου, από τα παλιά χρόνια μέχρι την σύγχρονη εποχή και έχει σαν στόχο την ανεύρεση, διάσωση και διατήρηση κάθε είδους λαογραφικού υλικού πού υπάρχει στο Αγράμπελο καθώς και τη διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης και των εθίμων, που αναφέρονται στον ποιμενικό, αγροτικό και οικογενειακό βίο της περιοχής.















Το Μουσείο είναι καθημερινά ανοικτό, επικοινωνήσετε νωρίτερα με τους: Τσέλιος Γιώργος 6973/661013 και Μπαμπάνης Πέτρος 26460-93431.

«ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ»




Γράφει: o Αποστόλης Κομπλίτσης

Μία τυχαία συνάντηση σε καφέ των νότιων προαστίων με δύο αγαπητούς συγχωριανούς, πίνοντας τον καφέ μας και κουβεντιάζοντας, τι άλλο; Για την Μπαμπίνη. Αφού αλληλοενημερωθήκαμε(!) για τα νέα του χωριού μας η κουβέντα μας χωρίς να το καταλάβουμε άρχισε να περιστρέφετε γύρω απ’ τα παλιά χρόνια όπως τα είχαν ζήσει τότε οι δύο αγαπητοί συγχωριανοί μου.  Κάμποσες ώρες μας πήρε η κουβέντα κι έτσι όπως απλωνόταν μπροστά μας το απέραντο φθινοπωρινό γαλάζιο της θάλασσας του Σαρωνικού, μου έδωσε το ερέθισμα αν ξεδιπλώσω και εγώ κάποιες μνήμες.
Σκέφτηκα να σας κεντρίσω λίγο το συναίσθημα και την νοσταλγία των χρόνων που έχετε ζήσει στην Μπαμπίνη.  Να σας θυμίσω τα μέρη που ονειρευτήκατε ίσως μια καλύτερη ζωή.  Να θυμηθείτε λίγο την εποχή που υπήρχε εμπιστοσύνη – φιλότιμο και αλληλοβοήθεια.  Τότε που η πόρτα του σπιτιού ήτα μόνο με το «ζεμπερίκι», τότε που σε κάθε γειτονιά η μάνες εκτός απ’ τα παιδιά τους έδιναν και στα ξένα μια φέτα ψωμί.   Να σας θυμίσω τις «μεριές» που ίσως πρωτοερωτευτήκατε.  Να σας θυμίσω ιστορίες αλλά και τοποθεσίες (όσες και εγώ γνωρίζω) απ’ τα χωράφια σας.  Εκεί που κάποτε χύσατε πολύ ιδρώτα  για την επιβίωση σας. Να θυμίσω τοποθεσίες στους μεγάλους, αλλά και στους μικρότερους Μπαμπινιώτες που δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με τα χωράφια και την φύση της Μπαμπίνης.  Να σας κάνω επίσης να θυμηθείτε της μυρωδιές της «Αγράμπελης», να αναζητήσετε τις νοστιμιές απ’ τα «Γατσούμπρα» (άγρια βατόμουρα) απ’ τις «Κόρζες» (άγρια καρότα που ξεγελάγαμε την πείνα μας τρώγοντας τες), τα «μελικόκα», τα «κούμαρα» και τόσες άλλες νοστιμιές και μυρωδιές.  Να σας κάνω να θυμηθείτε τα στενά κακοτράχαλα σοκάκια και στράτες του χωριού μας.  Να θυμηθείτε το «μπαλκάνι» της όφρας, το μονοπάτι που ανεβαίνει στην Παναγούλα και στην «Πουρδάνα».  Να θυμηθείτε τον «καρκαδόρο» με το μεγάλο «λεκάντι» που το καλοκαίρι ποτίζονταν άνθρωποι και ζωντανά.  Να θυμηθούμε τοποθεσίες όπως ΝΤΑΠΙΑ – ΚΛΕΙΔΙ – ΛΑΓΚΑΔΑ – ΑΡΓΥΡΟΥ – ΠΙΣΤΙΑΝΑ – ΛΑΜΠΡΕΣ – ΒΕΛΙΤΣΑ – ΠΑΡΑΛΑΓΚΑΔΟ – ΠΑΠΑΔΟΠΛΕΣ – ΓΥΡΟΠΟΥΛΙ ΣΤ’ ΑΜΠΕΛΙΑ – ΤΑ ΛΙΓΟΥΛΑΚΙΑ – ΣΤΑ ΧΟΥΡΙΑ – ΤΑ ΒΑΡΚΑ -  ΤΑ ΞΗΛΩΜΑΤΑ – ΤΗ ΒΡΑΝΑ – ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ – ΤΗ ΓΚΡΑΛΙ. 
Αυτά και πολλά περισσότερα που πιστεύω θα θυμηθείτε μόνοι σας.  Και θέλω να πιστεύω ότι σας ικανοποίησα έστω και νοερώς την γλυκιά αίσθηση της μυρουδιάς και θύμησης του χωριού μας. 

το λεκάντι

Γκράλι

Παναγούλα-λάκα

το πηγάδι στα Φτελίδια
FOTO: Δ. Κατερινόπουλος
             Σ.Κ.Μπενέκος


Να ευχηθώ σε όλους του Μπαμπινιώτες να μπορούμε να επισκεπτόμαστε πιο τακτικά το χωριό μας.

 Νοέμβρης 2013                                                                                                                       


Α.Ε.ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ – Α.Ε.ΤΡΥΦΟΥ 0-2




Την ήττα γνώρισε η ομάδα της Μπαμπίνης από την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ομάδα της Τρύφου με σκορ 2-0.Παρά την ήττα η Α.Ε.Μπαμπίνης έπαιξε καλό ποδόσφαιρο  οι φίλαθλοι που παρευρέθηκαν στον αγώνα απόλαυσαν ένα ωραίο παιχνίδι, οι ομάδα παιχνίδι με παιχνίδι δείχνει θετικά στοιχεία  και δε θα αργήσουν να έλθουν και τα θετικά αποτελέσματα.





FOTO: Χ. Κ. ΜΑΣΑΛΗΣ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ   16-17/11/2013
ΑΓΩΝΑΣ
ΣΚΟΡ

ΔΥΡΙΕΙΣ ΣΚΟΥΡΤΟΥΣ – ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
ΑΕ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ – ΑΕ ΤΡΥΦΟΥ
ΑΓΣ ΑΣΤΑΚΟΥ – ΑΕ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ
ΑΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ
0-6
0-2
3-0
2-1
Α/Α
ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΤΕΡΜΑΤΑ
ΥΠΕΡ
ΤΕΡΜΑΤΑ
ΚΑΤΑ
ΒΑΘΜΟΙ
1.
ΑΕ ΤΡΥΦΟΥ
17
3
17
2.
ΑΓΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
22
9
16
3.
ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
24
11
12
4.
ΑΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ
14
10
11
5.
ΑΕ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ
7
10
10
6.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ
12
15
7
7.
ΔΥΡΙΕΙΣ ΣΚΟΥΡΤΟΥΣ
10
25
5
8.
ΑΕ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ
3
26
1

.....................................................................................................................