Τα ερείπια της μικρής εκκλησίας της Αγίας Άννας Μπαμπίνης- Φυτειών (Αϊ-Αννάνες)

Τα ερείπια της μικρής εκκλησίας της Αγίας Άννας βρίσκονται βορειανατολικά της Μπαμπίνης, στα όρια  των δύο πρώην Κοινοτήτων. Ήταν η εκκλησία του ομώνυμου οικισμού, τον οποίο οι ντόπιοι τον ονόμαζαν και στον πληθυντικό, οι Αϊ-Αννάνες. Ο οικισμός καταστράφηκε τον Αύγουστο του 1824 από τον Ομέρ Βρυώνη.  Οι ζημιές που έκαναν τότε  οι Τουρκαλβανοί στον κάμπο της Μπαμπίνης και της Παπαδάτου ήταν μεγάλες, εκτός από την Αγία Άννα και καταστράφηκαν και δύο άλλες κώμες της περιοχής: το Γαζί και το Γαρδί.  Επίσης, κάηκαν τα περίφημα αμπέλια της Μπαμπίνης και μάλιστα σε εποχή λίγο πριν τον τρύγο, καθώς και πολλές ελιές. Πολλοί κάτοικοι των οικισμών που κάηκαν τους εγκατέλειψαν και πήγαν στα γύρω χωριά, στοΛιγοβίτσι και στην Πόρτα για περισσότερη ασφάλεια:Μπαμπίνη, Παπαδάτου Σκουρτού και Φυτείες.  Μερικοί από αυτούς του οικισμούς εγκαταλείφθηκαν οριστικά πια και σήμερα δεν σώζονται, πολλά μόνο, λίγα ερείπια τους.
διαβαστε περισσοτερα

[Δελτίο Τύπου ΠΔΕ] «Οδηγώντας στο… μέλλον -Σύγχρονες και βιώσιμες αστικές μετακινήσεις με ασφάλεια και καινοτομία»

«Οδηγώντας στο… μέλλον -Σύγχρονες και βιώσιμες αστικές μετακινήσεις με ασφάλεια και καινοτομία»Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οδηγώντας στο… μέλλον- Σύγχρονες και βιώσιμες αστικές μετακινήσεις με ασφάλεια και καινοτομία» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020, 18.00-21.00 από την εφημερίδα «Γνώμη» με τη συνεργασία και συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος & του Εurope Direct.
Σκοπός της εκδήλωσης, στην οποία εισηγητές θα είναι ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, διακεκριμένοι καθηγητές, στελέχη της ΡΑΕ και εταιρειών, είναι να αναδειχτούν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, όπως επίσης και η διασύνδεσή της με τον σχεδιασμό της βιώσιμης κινητικότητας και των «έξυπνων δικτύων».Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και το ηλεκτρικό πλοίο ΑΙΓΙΟ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ένα έργο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ18.00-18.10: Εισαγωγή - …
διαβαστε περισσοτερα

Π.Δ.Ε. Καθορισμός νέων σημείων δειγματοληψίας για την ποιότητα υδάτων

Καθορισμός νέων σημείων δειγματοληψίας για την ποιότητα υδάτωνΣτον καθορισμό δύο νέων σημείων δειγματοληψίας υδάτων προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες. Ο καθορισμός των νέων σημείων της δειγματοληψίας έγινε στην ζώνη μεταξύ του ποταμού Αχελώου, της τεχνητής λίμνης Καστρακίου και του ποταμού Ζέρβα. Η τοποθέτηση των νέων σημείων παρακολούθησης θα προσφέρει καλύτερη εποπτεία και έγκυρη εικόνα για την φυσικοχημική κατάσταση της συγκεκριμένης υδάτινης περιοχής, αλλά και για την αντιμετώπιση περιστατικών βραχείας επιβάρυνσης, όπως και έγκαιρου εντοπισμού  πιθανών μολύνσεων. Ο καθορισμός των νέων σημείων παρακολούθησης εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας να ελέγξει γεωγραφικά σημεία που εμπεριέχουν υδάτινους πόρους, τα οποία σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σύστημα η συνολική τους κατάσταση είναι άγνωστη για το Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Υδάτων.Κατ’ ουσίαν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδράμει τους κρατικούς φορείς που πολλές φορές αδυνατούν να έ…
διαβαστε περισσοτερα

ΜΠΑΜΠΙΝΗ σε άσπρο-μαύρο(φωτο)

Μπαμπίνη σε άσπρο -μαύρο στην παραπάνω φωτο απεικονίζεται η συγχωριανή μας Βάσω Χρ.Μπίρτα (φωτο αρχές δεκαετίας 60)
Φωτογραφία οικογένειας Χρήστου Μπίρτα απεικονίζονται από Αριστερά ο αείμνηστος Κώστας Μπίρτας  με την αδελφή του Βάσω και ο πατέρας Χρήστος Μπίρτας (δεκαετία του 60)


Η Βάσω Μπίρτα μαθήτρια Γυμνασίου ( δεκαετία 60)
ΦΩΤΟ-ΗΒάσω σήμερα :Ζει σε ένα ακριτικό νησί  του Αιγαίου αλλά οι αναμνήσεις από τη Μπαμπίνη, το χωριό που γεννήθηκε, τη συντροφεύουν καθημερινά. Γ
διαβαστε περισσοτερα

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ αποχαιρετά την Αθηνά Κατσάνου

Τομεακή ΟργάνωσηΑιτωλοακαρνανίαςΙ. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,τηλ. :2641057875, Fax :2641026654,e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την Αθηνά Κατσάνου, που έφυγε, από κοντά μας.Η συντρόφισσα Αθηνά, γεννήθηκε το 1930, καταγόταν από προσφυγική οικογένεια, που στήριζε το Κόμμα. Η ίδια και η αδερφή της, από τα νεανικά τους χρόνια, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, στέκοντας πλάι στο Κόμμα, με πίστη και υπερηφάνεια. Αυτή η πίστη της, επικυρώθηκε για μια ακόμα φορά, αφήνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στο Κόμμα της, το ΚΚΕ.Θα τη θυμόμαστε πάντα, παλιά και νέα, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την αισιοδοξία και το νοιάξιμο που είχε πάντα, για τη ζωή και τη δράση του Κόμματος, σε όλη της τη ζωή.
διαβαστε περισσοτερα

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (30/2020) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει νέα μεταβολή του καιρού από τις βραδινές ώρες απόψε Τρίτη (08-12-2020) από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που την Τετάρτη (09-12-2020) και την Πέμπτη (10-12-2020) θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Α.    Πιο αναλυτικά :
   1. Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (08-12-2020) θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία.
   2. Την Τετάρτη (09-12-2020) εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, από τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν επίσης η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, η κεντρική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
  3. Από το απόγευμα της Πέμπτης (10-12-2020), θα επηρεαστούν επίσης οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολ…
διαβαστε περισσοτερα

ΑΣΤΑΚΟΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ο Ιερός Ναός Αγ.Νικολάου Αστακού, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Αστακού, θα συγκεντρώσει χρήματα προκειμένου να επισκευαστεί η κατοικία για την στέγαση της πυρόπληκτης οικογένειας του κ. Νικολάου Λουκέρη.

Θα είμαστε στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Νικολάου (πλατεία Αστακού, κάτω από την Αστυνομία) από αύριο
Τετάρτη 9/12/20 έως και την Κυριακή 13/12/20τις εξής ώρες:
 10:00 π.μ.-12:00 π.μ. και 4:00 μ.μ.-6:00 μ.μ.


Πέραν των παραπάνω ωρών και ημερομηνιών μπορείτε να επικοινωνείτε και στα εξής τηλέφωνα:Πατήρ Δαυίδ: 6973978502 και ΓιάνναΡεπάνη-Ζούλα: 6944613595
Απευθυνόμαστε στο συναίσθημα αλληλεγγύης που διακρίνει τους συμπολίτες μας, ώστε να συνδράμουμε συλλογικά στην προσπάθεια αυτή. 
Ευελπιστούμε στην πραγματική στήριξη του καθενός από εμάς.
Τα χρήματα για την περάτωση των εργασιών  θα τα διαχειριστεί η επιτροπή που σχηματίστηκε η οποία απαρτίζεται από τους:
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................