Παναγιώτης Α. Κατσούλης: Για τη διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών νησίδων της λιμνοθάλασσας, ΚΛΕΙΣΟΒΑΣ – ΒΑΣΙΛΑΔΙΟΥ – ΑΗ ΣΩΣΤΗ - ΝΤΟΛΜΑ

Στις 18 Μαΐου δημοσιεύτηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η πρόσκληση που αφορούσε “ΔΡΑΣΕΙΣ στα πλαίσια των ΟΧΕ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ-ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ”, δαπάνης 18.300.000 €, η οποία λήγει στις 31-12-2021.
Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, αφορούν “την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς…και την ανάδειξη της με τρόπους που ενισχύουν τον τουρισμό… έργα και ενέργειες ανάδειξης, προβολής και δικτύωσης των πολιτιστικών πόρων όπως Μνημεία, Σύνολα και Αρχαιολογικοί Χώροι, πολιτιστικές διαδρομές με έμφαση στη δικτύωση επισκέψιμων Μνημείων, Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, στη βελτίωση τόσο της επισκεψιμότητας… την προστασία των φυσικών τοπίων και την ανάδειξη τους με τρόπους που ενισχύουν τον τουρισμό…”. Ακόμη προβλέπονται δράσεις “για τη διατήρηση και αποκατάσταση οικοτόπων που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή… Ανάσχεση διάβρωσης και ερημοποίησης εδαφών… Εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης οικοτουρισμού……
διαβαστε περισσοτερα

Γεφύρι Βέργας(vιdeo.Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Το πλινθόκτιστο γεφύρι της Βέργας ανεγέρθηκε περίπου το 1800 και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ινάχου. Πρόκειται για ένα μονότοξο στενό γεφύρι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής και των αναγκών της περιοχής εκείνης της περιόδου. Περίπου 5 χιλιόμετρα από το χωριό της Νέας Μαλεσιάδας το γεφύρι βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον επαρχιακό δρόμο προς το Χαλκιόπουλο. Η εύκολη πρόσβαση και η πρόσφατη ανακαίνιση του το καθιστούν πλήρως επισκέψιμο. Δείτε το video
διαβαστε περισσοτερα

ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΕΙΔΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ. Του Άρη Μπιτσώρη

Χτες στον ύπνο μου, όλη νύχτα, όνειρο με απασχολούσεμια δεκαετία και βάλε πίσω με στριφογυρνούσε.Συζητούσα με το Χρήστο που προσφάτως έχει φύγει-πώς περάσανε τρεις μήνες από το στερνό ταξίδι;-Στο υπόγειο της Δάφνης κάτω στο Μεταξουργείομπρος στον υπολογιστή του, στο θεόστενο γραφείο.Κι ήρθανε κι άλλες εικόνες -χρόνια μ’ όραμα, ωραία-τότε ήταν που 'χα γράψει ¨στα υπόγεια είναι η θέα¨.Και κατέβηκαν τη σκάλα οι Ξηρομερίτες φίλοιήρθε ο Άγγελος κι ο Μπάμπης με χαμόγελο στα χείλη.Ήρθε ο Γιώργος με το Σπύρο, ήρθε ο Τσέλιος κι ο Βαγγέληςνα και του Αϊτού η παρέα και ο Λάκιας∙  κι ο Κουβέλης.Παραγγείλαμε καφέδες, ύστερα ήρθαν οι πίτσεςλέγαμε για εφημερίδες, για βιβλία και αφίσες.Για εκδηλώσεις στην Αθήνα αφενός και αφετέρου-μόνιμη έγνοια μας- οι δράσεις στα χωριά του Ξηρομέρου.
Συνέχεια...https://arisbitsoris.blogspot.com/
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ XIROMERONEWS
διαβαστε περισσοτερα

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της κοινότητας Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

Σε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της κοινότητας Χρυσοβίτσας προχώρησε ο Δήμος Ξηρομέρου, μετά απο συνεννόηση του προέδρου της κοινότητας κ. Γιάννη Χρόνη με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μπαμπούρη Κώστα. Συγκεκριμένα, το μηχάνημα του Δήμου απομάκρυνε κλαδιά δένδρων και χόρτα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων της περιοχής.Μετά το πέρας των εργασιών, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Χρόνης ανέφερε τα εξής:
«Το αίτημά μας για την υλοποίηση εργασιών που αφορούν την κοπή χόρτων και απομάκρυνση κλαδιών, σε σημεία που είναι επικίνδυνα για τους διερχόμενους οδηγούς, είχε θετική αντιμετώπιση από το Δήμο Ξηρομέρου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μπαμπούρη. Πρόκειται για καίριες παρεμβάσεις που αφορούν την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων και την αύξηση της ασφάλειας στην αγροτική οδοποιία.Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούσαν και αποτελούν προτεραιότητα για την τοπική κοινότητα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.»







διαβαστε περισσοτερα

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ενημερωτική συνάντηση είχε σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά στο γραφείο της στο Μεσολόγγι, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αιτωλίας Ιωάννη Νταλαχάνη και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας Δημήτριο Γαλαζούλα. 
Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των δράσεων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19όπως ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία για τη χρονική περίοδο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Τονίστηκε η σπουδαιότητα της εντατικοποίησης των ελέγχων που αφορούν την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κυρίως στις κλειστές δομές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (γηροκομεία, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.λ.π.), στις δομές μεταναστών (ΘΕΟΞΕΝΙΑ Μεσολογγίου,) στις αγροτικές εργασίες (π.χ συγκομιδή ελαιόκαρπου), καθώς επίσης σε επιχειρήσεις που απασχολούν πολλά άτομα.   Παράλληλα έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα της συνέχισης της άριστης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και των Αστυνομικών Διευθύνσεων …
διαβαστε περισσοτερα

ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ. Στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη.

ΑΠΟ:https://agriniobestof.gr/ Ένα ακόμα βιβλίο  για το Μεγάλο Έλληνα Συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.Εικόνα: Το βιβλίο του Γ. ΣτασινάκηΦωτο: Μ. Ν. ΑγγέληΚυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη, Προέδρου της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ), από τις εκδόσεις Κάπα Εκδοτική, με τίτλο:ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ. Στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη.
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που αναφέρεται στα ταξίδια του συγγραφέα για τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.Το βιβλίο αυτό  ανοίγει δρόμους στα χνάρια του Μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη… Και πέρα από αυτά…Ο αναγνώστης τους βαδίζει με ασφάλεια και γνώση  έχοντας άριστο οδηγό και ξεναγό τον πολυταξιδεμένο Γιώργο Στασινάκη.«Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα», γράφει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. «Νιώθω ευτυχισμένος που ταξίδεψα στα χνάρια του ακούραστου ταξιδευτή, Νίκου Καζαντζάκη, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική και πέρα από αυτά…», γράφει ο Γ. Στασινάκης (σελίδα 37).Ευχόμαστε να είναι …
διαβαστε περισσοτερα

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στα έργα Γουριά-Λεσίνι και στη σήραγγα Αγίου Ηλία

Στα έργα συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στο τμήμα Γουριά-Λεσίνι, βρέθηκε σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη. 
Κατά την επίσκεψή τους παρακολούθησαν τις εργασίες επίστρωσης με καινούργιο ασφαλτοτάπητα που γίνονται σε μήκος 4 χλμ, στο δρόμο που συνδέει το Πλατυγιάλι με την Ιόνια Οδό, μέσω της σήραγγας του Αγ. Ηλία, ενώ ενημερώθηκαν για την συνολική πορεία του έργου συντήρησης, προϋπολογισμού 5 εκατ ευρώ που εξελίσσεται και στα τμήματα Κατοχή-Πλατυγιάλι, Πεντάλοφο-Στρογγυλοβούνι-Πηγάδια.
Ακολούθως μετέβησαν στην σήραγγα Αγίου Ηλία, όπου η Περιφέρεια με συμπληρωματική εργολαβία αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα της έλλειψη φωτισμού, καθώς ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι καλωδιώσεις είχαν καταστραφεί πριν από ενάμισι περίπου χρόνο από εμπρησμό και κλοπές. Πλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του έρ…
διαβαστε περισσοτερα

Εξυπηρέτηση των πολιτών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- Κοντά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην περίοδο ισχύος των μέτρων γενικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων ασφαλείας για την εκπλήρωση του έργου τους. Η εξυπηρέτηση των πολιτών μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού στις περιπτώσεις που απαιτείται ταυτοπρόσωπη παρουσία.
Για την διευκόλυνσή τους οι πολίτες δύνανται να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα ανάλογα με την υπηρεσία από την οποία επιθυμούν να εξυπηρετηθούν:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ2613620110 , 2613613127Ηλεκτρονικά μηνύματα: info@pde.gov.gr
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : 2613613421, 430,106 (ΑΧΑΙΑ), 2631361209,215(ΑΙΤ/ΝΙΑ), 2621360373(ΗΛΕΙΑ)
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ :                                                                2613613454(ΑΧΑΪΑ), 2641363600 (ΑΙΤ/ΝΙΑ), 262160518 (ΗΛΕΙΑ)
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 2613613223,210(Δ.Α.Ο.ΑΧΑΙΑ - ΕΔΡΑ),2613613211,213 (Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΕΔΡΑ, 2613613701,723 (ΔΑΟΚ ΑΧΑΪΑΣ), 2631361205 (ΔΑΟΚ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ), 262136014…
διαβαστε περισσοτερα
Άμμεση ανάγκη για αίμα, για συμπατριώτη μας εργαζόμενο στον Δήμο Ξηρομέρου.

Άμμεση ανάγκη για αίμα, για συμπατριώτη μας εργαζόμενο στον Δήμο Ξηρομέρου.

Αστακός 10.11.2020 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ. Κάνουμε έκκληση προς τους συμπατριώτες μας Ξηρομερίτες, να σπεύσουν και να δώσουν αίμα για τον συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Τζιόβα του Νικολάου, εργαζόμενο του Δήμου μας, ο οποίος νοσηλεύεται στην Γενική Κλινική του Ολύμπιου Θεραπευτηρίου Πατρών. Έχει άμμεση ανάγκη για 10 φιάλες αίμα. Ας  σπεύσουμε να βοηθήσουμε όλοι τον συμπατριώτη μας σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
https://www.dimosxiromerou.gr
διαβαστε περισσοτερα
Επιστολή του Δημάρχου Ξηρομέρου συνοδεία ενημερωτικού και αιτημάτων από την Επιτροπή Αγώνα, προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου. Ο Δήμος έχει υποβάλλει αίτημα για εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Επιστολή του Δημάρχου Ξηρομέρου συνοδεία ενημερωτικού και αιτημάτων από την Επιτροπή Αγώνα, προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου. Ο Δήμος έχει υποβάλλει αίτημα για εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου, από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, όπου τον ενημερώνει ότι ο Δήμος Ξηρομέρου έχει υποβάλλει αίτημα από το περασμένο καλοκαίρι, για χρηματοδότηση προς την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου._____________________________ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Προς: ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΔΗΜ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Μαυρογόνατου Τηλέφωνο: 2106475176 e-mail: secdepmin.envr@ypen.gr Κοινοποίηση: κ. Δαμανάκη e-mail: m.damanakis@prv.ypeka.gr Θέμα: Αναστολή θεσμοθέτησης της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, λόγω κατατεθειμένου αιτήματος εκ μέρους του Δήμου Ξηρομέρου για εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ. Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της με Αρ. Πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/55357/1334 11/6/2020 πρόσκλησης για υποβολή αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ», ο Δήμος Ξηρομέρου έχει π…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................