ΜΑΡΙΑ Ν. ΑΓΓΕΛΗ: ΣΤΑΛΟΣ. Η καλοκαιρινή ανάπαυση του κοπαδιού…

Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail:agelimaria@yahoo.gr
" Απρίλη, Απρίλη δροσερέ, Μάη καμαρωμένε,
σε μήνυσαν, Μάη μου, τα πρόβατα ν’ αξιώνεις τα χορτάρια,
Σε μήνυσαν οι όμορφες ν’ αξιώνεις τα λουλούδια,
σε μήνυσαν και τα πουλιά της άνοιξης τ’ αηδόνια
ν’ αξιώνεις τα κοντά κλαδιά και τα ψιλά δενδράκια.Δημοτικό τραγούδι "
Ο στάλος ή σταλόςή στάλισμα στο πλούσιο λεξιλόγιο του τσοπάνη είναι το μέρος ή το «κατοικιό» που ξεμεσημεριάζουν τα ζώα….Στάλος λέγεται το σκιερό δένδρο ή η συστάδα δένδρων, αλλά και το τσαρδάκι ή φραντζάτο που κατασκεύαζε ο ίδιος ο τσοπάνης.
Αυτό το «κατοικιό» τις περισσότερες φορές το έχει έτοιμο η φύση. Σε  κάποιο βουναλάκι ή διάσελο, σε  κάποιο σκιερό δένδρο, πουρνάρι, βελανιδιά, έλατο, πλάτανο κ.λπ. Ακόμα και σε βραχοσπηλιές…
Αν δεν το βρει έτοιμο από τη φύση αυτό το σκιερό μέρος που χρειάζεται τότε το κατασκευάζει μόνος του ο τσοπάνης. Διαλέγει τον κατάλληλο τόπο, μαζεύει τα απαραίτητα υλικά και το στήνει.
Yλικά: Χρειάζεται φούρκες, τέμπλες ή τεμπλιά, βέργες, κλα…
διαβαστε περισσοτερα

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαου Κοροβέση στο Αεροδρόμιο Ακτίου- Βόνιτσας

Σε συνέχεια των προσπαθειών για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και εν όψει της έναρξης των πτήσεων από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Μιχαήλ Γούδα, επισκέφτηκαν το Αεροδρόμιο του Ακτίου- Βόνιτσας.
διαβαστε περισσοτερα

Πρόσκληση - γνωστοποίηση, για καθαρισμό δεξαμενών ύδρευσης Δήμου Ξηρομέρου.

Πηγή:dimosxiromerou.gr
Αστακός 26/6/2020 Αρ. πρωτ.: 4518 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Αστακός Αιτωλ/νίας
Ταχ. Κώδικας: 300 06
Τηλ. 2646360526
Fax: 2646042531 ΠΡΟΣ: κάθε ενδιαφερόμενο
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται να αναθέσει την εργασία «Καθαρισμός – Απολύμανση δεξαμενών Δήμου Ξηρομέρου», με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Το κριτήριο κατακύρωσης της υπηρεσίας είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάση τιμής (χαμηλότερη τιμή). Για την κάλυψη της δαπάνης της ανωτέρω προμήθειας έχει εκδοθεί η υπ' αριθ. 4381/23-6-2020 Α.Α.Υ. Α-262 (ΑΔΑ: 6ΕΧΛΩΚΖ-Γ2Ζ & ΑΔΑΜ: 20REQ006915201) και η βεβαίωση του Προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας, επί της ανωτέρω απόφασης ανάληψης υποχρέωσης, για την ύπαρξη διαθέσιμου ποσού στον Κ.Α. 25-6275.001 έτους 2020 και η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ 1α του άρθρου 4 του ΠΔ 80/2016 και τη δέσμευση στα οικείο Μητρώο Δεσμεύσεων της αντίστοιχης
πίστωσης με α/α Α-262.
Για την ανωτέρω υπηρεσία έχει σ…
διαβαστε περισσοτερα

Βασίλης Φεύγας: Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός

26 Ιουνίου 2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βασίλης Φεύγας: Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός
Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ασφαλής προορισμός, με μικρό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, παρά το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας σε χώρες του εξωτερικού που σηματοδοτεί και την έναρξη της τουριστικής περιόδου σε όλη τη χώρα, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.
διαβαστε περισσοτερα
Πρόσκληση - γνωστοποίηση για καθαρισμό μοκετών παιδικών σταθμών Δήμου Ξηρομέρου

Πρόσκληση - γνωστοποίηση για καθαρισμό μοκετών παιδικών σταθμών Δήμου Ξηρομέρου

Αστακός, 25.6.2020 Αριθ. πρωτ.: 353 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  Ν.Π.Δ.Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ , ΠΑΙΔΕΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Ταχ. Δ/νση: Αστακός Αιτ/νίας 30006 Τηλ.: 2646041204 Fax: 2646041204 e-mail: npdddimouxiromerou@yahoo.gr ΠΡΟΣ: Κάθε ενδιαφερόμενο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010. 2. Τις διατάξεις του άρθρου 118 του Ν. 4412/2016. 3. Τις διατάξεις του άρθρου 120 του Ν. 4412/2016. 4. Την αναγκαιότητα για τον καθαρισμό μοκετών των Παιδικών Σταθμών. 5. Τον ΚΑ 60-6279.001 του προϋπολογισμού οικ. Έτους 2020 όπου έχει εγγραφεί επαρκής πίστωση με τίτλο "Καθαρισμός μοκετών παιδικών σταθμών " και την ΑΑΥ Α-30 (ΑΔΑ Ω64ΩΟΚΡ9-ΒΑΨ). Το Ν.Π.Δ.Δ. μας ενδιαφέρεται να αναθέσει την υπηρεσία «Καθαρισμός μοκετών Παιδικών Σταθμών», προϋπολογισμού 644,80€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%, για τις ανάγκες του ΝΠΔΔ. Η εργασία αφορά τον καθαρισμό των µοκετών των Παιδικών Σταθμών για την αποµάκρυνση της σκόνης,…
διαβαστε περισσοτερα

Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Μαμαλιόγκας

Έφυγε σήμερα το πρωί, ο Παναγιώτης Μαμαλιόγκας 60 ετών από τη Θεσ/νικη -γαμπρός Μπαμπινιώτης (σύζυγος της συγχωριανή μας Ελένης Δημ.Μασσαλή), εξαίρετος αγαπημένος φίλος που λάτρεψε τη Μπαμπίνη και τους Μπαμπινιώτες ,άνθρωπος της παρέας και του κεφιού. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί το Σαββατο 27 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (κοιμητήρια)Ξυλόπολης Θεσσαλονίκης.
Φίλε Παναγιώτη καλό ταξίδι
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του


Οι παραπάνω φωτο από Τρύφος Ξηρομέρου: Tην εκκλησία του ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ-Περιήγηση δίπλα στο Ποτάμι και στους καταρράκτες.
διαβαστε περισσοτερα

Έφυγε από τη ζωή ο συγχωριανός μας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ

Έφυγε  από Έφυγε από τη ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ σε ηλικία 77 ετών .
Η εξόδιος  ακολουθία θα τελεσθεί   αύριο Σάββατο 27 Ιουνίου & ώρα 10:30 π.μ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μπαμπίνης 

Εκφράζουμε στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια
διαβαστε περισσοτερα

ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Μεγάλη επιτυχία για τον Επαμεινώνδα Νίκου του Βασιλείου. Πέρασε πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Α΄ Γυμνασίου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου στο μάθημα των εικαστικών.

Ο μαθητής του 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου ΦυτειώνΕπαμεινώνδας Νίκος του Βασιλείου και της Τρισεύγενης από την Παπαδάτου Ξηρομέρου, εισήχθη πρώτος σε σειρά βαθμολογίας 100/100 στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου στο μάθημα των εικαστικών.

διαβαστε περισσοτερα

ΑΣΤΑΚΟΣ: Η εθελοντική ομάδα σε δράση.... Σάββατο 27 Ιουνίου

Η εθελοντική ομάδα και πάλι σε δράση ,με την συνεργασία του Λιμενικού ταμείου . Το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ ραντεβού στο γήπεδο για καθαρισμό των πεζοδρομίων της εισόδου της πόλης μας!! 
Σας περιμένουμε . 
Η συντονιστική επιτροπή .
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................