ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:Η Μάχη της Γραβιάς

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ .Δόθηκε στις 8 Μαΐου 1821 και έληξε με ήττα των Οθωμανικών δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη από τους Έλληνες επαναστάτες υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου Μετά την ήττα των Ελλήνων στην Αλαμάνα (23 Απριλίου 1821), άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τους Τούρκους πασάδες Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ προς την Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου είχε αφήσει χωρίς ικανό αρχηγό τους εξεγερμένους ραγιάδες. Ο φόβος κυρίευσε τα ήδη επαναστατημένα κέντρα (Λιβαδιά, Σάλωνα και Αττική), όπου είχε χυθεί αίμα ντόπιων Τούρκων. Όλοι ανέμεναν να ξεσπάσει η χωρίς οίκτο οργή των δύο πασάδων. Η Επανάσταση κινδύνευε σοβαρά ένα μήνα μετά την εκδήλωσή της και σώθηκε χάρη στις στρατιωτικές ικανότητες του Οδυσσέα Ανδρούτσου και τους κακούς υπολογισμούς του Ομέρ Βρυώνη.
διαβαστε περισσοτερα

Θ. Βασιλόπουλος: «Μεγαλύτερη ώθηση στις Ελιές Καλαμών»

Τις επαφές με τους παραγωγικούς φορείς και τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις  στην Δυτική Ελλάδα συνεχίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, καθώς σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 επισκέφθηκετην επιχείρηση εμπορίας-επεξεργασίας και διάθεσης ελαιών καλαμών «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» που βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού.  Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν η στήριξη και ισχυροποίηση του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Για την εξέλιξη της παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Κώστας Ζούκας.
διαβαστε περισσοτερα

Ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Οι εργασίες για τη φετινή χρονιά ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου και συνεχίζονται καθημερινά μέχρι τον Νοέμβριο, με κύριο στόχο τη διαρκή προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και τον περιορισμό της όχλησης του πληθυσμού .



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Οι εργασίες για τη φετινή χρονιά ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου και συνεχίζονται καθημερινά μέχρι τον Νοέμβριο, με κύριο στόχο τη διαρκή προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και τον περιορισμό της όχλησης του πληθυσμού . Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί προνυμφοκτονίας σε πάνω από 6.500 στρέμματα με επίγεια ψεκαστικά συστή…
διαβαστε περισσοτερα

Ν. Φαρμάκης: «Το μέλλον της άρδευσης των ελληνικών καλλιεργειών περνάει μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΕΒ Ν. Φαρμάκης: «Το μέλλον της άρδευσης των ελληνικών καλλιεργειών περνάει μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» Την πρόταση που όπως τόνισε, «διασφαλίζει ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από τα χρέη του παρελθόντος για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τους παραγωγούς» παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαΐου 2020, και στην οποία συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Αναλυτικότερα, ο κ. Φαρμάκης, ως εισηγητής εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, παρουσίασε προς τα κυβερ…
διαβαστε περισσοτερα

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την 1η φάση των εργασιών της αποκατάστασης των προβλημάτων του αποχετευτικου δικτύου του Αστακού

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την 1η φάση των εργασιών της αποκατάστασης των προβλημάτων του αποχετευτικού δικτύου του Αστακού, με σκοπό την λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, μέσω πιστώσεων από τους κεντρικούς αυτοτελής πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
διαβαστε περισσοτερα

SmartOliveGrove: Άλμα ανταγωνιστικότητας της ελιάς Καλαμών με την ευφυή γεωργία

Από.https://www.ypaithros.gr
Αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας και προστασία του περιβάλλοντος είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που βλέπει για τη βασική καλλιέργεια της Αιτωλοακαρνανίας, την ελιά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου, μέσω της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην καλλιέργεια.
Με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας να παράγει σχεδόν το 50% της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος. «Πρέπει να παράγουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν, με παράλληλα περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση των εισροών στο χωράφι», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Περικλής Παπασάικας, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν, ως συνεταιρισμός, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα SmartOliveGrove. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» (ΠΕΠΔΕ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.
διαβαστε περισσοτερα

Ο Παλαιός Άγιος Χριστόφορος Αγρινίου(video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Η ίδρυση του παλαιού ναού του Αγίου Χριστόφορου, πιθανότατα του παλαιότερου ναού της πόλης, κτισμένου σε χαμηλό και περίοπτο λοφίσκο στην ανατολική πλευρά της πόλης του Αγρινίου και έξω από τον οικιστικό πυρήνα της ως πρόσφατα, ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Η ύπαρξη του ναού και της ομώνυμης συνοικίας μαρτυρείται στο κτηματολόγιο της Ιεράς Μονής Προυσού, η οποία διατηρούσε μετόχι «εις χωράν του Βραχωρίου κατά τον απάνω μαχαλάν του Αγίου Χριστόφορου». Η ίδρυση του μπορεί να τοποθετηθεί ίσως στο τέλος του 18ου αιώνα, στην εποχή του Αλή πασά. Όσον αφορά την επιλογή του Αγίου Χριστόφορου ως πάτρονα, αλλά και τη θέση του ναού στην ανατολική πλευρά της πόλης, αυτά οφείλονται στην αποτροπαϊκή, σύμφωνα με τη λαϊκή λατρεία ιδιότητα του Αγίου Χριστόφορου για τις ξαφνικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό τον Μάιο, περίοδο ωρίμανσης των δημητριακών και ανάπτυξης του καπνού, και, όπως φαίνεται, απειλούσε την αγροτική παραγωγή των κατοίκων (καπνός, ελιές, δημητρι…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................