Μπαμπίνη: Το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου -Ιστορία

Λίγα λόγια για το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου από τον Δημήτριο Φ.Θανασούλα 

Το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου ευρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό Μπαμπίνη στη διαδρομή προς τον Άγιο Γεώργιο Πόρτας και στην τοποθεσία πάνω Χώρα όπου γεννήθηκε ο φιλόσοφος Χριστόδουλος Παμπλέκης.

Το εξωκλήσι κτίστηκε περίπου το 1915.Το έχτισε ο Δημήτριος Θανασούλας ο οποίος ήταν δημοδιδάσκαλος απ’ το Σχολαρχείο.
 Σύμφωνα με πληροφορίες του υιού του Φωτίου Θανασούλα ενώ το έχτιζε πέθανε ο υιός του Γεώργιος Θανασούλας και σταμάτησε τις εργασίες. Στην πορεία βλέπει στον ύπνο του, τον Άγιο Δημήτριο να του λέει να συνεχίσει τις εργασίες και εγώ θα σου δώσω και άλλο παιδί. Πράγματι, απέκτησε και άλλο αγόρι.
 Αυτό το εξωκλήσι περιήλθε στα παιδιά του Θεόδωρο, Φώτιο και Νίκο.
Εκείνα τα χρόνια, πάντοτε του Αγίου Δημητρίου θυμούνται οι παλαιότεροι αντί να λειτουργούν στην εκκλησία του χωριού πήγαιναν και λειτουργούσαν σε αυτό το εξωκκλήσι οποίο βρίσκεται σε ένα λόφο που αγναντεύεις όλο το χωριό.
Οι εκάστοτε δάσκαλοι, πήγαιναν εκδρομή πολλές φορές με τα παιδιά γιατί βρισκόταν σε περίοπτη θέση και ήτανε  γεμάτο αυτοφυή δέντρα όπως μελικοκιές ,κοκορεφτιές, δάφνες, ξινοροδιές, αγραπιδιές, φιλικιές, αγριελιές και πολλές αμυγδαλιές. Όσο για τη βιοποικιλότητα των φυτών είναι χιλιάδες,όπως και πολλά αρωματικά, ήτοι αγριορίγανη, αγριομέντα, μάραθο, δενδρολίβανο και φασκόμηλο.
Το έτος 2000 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημητρίου Θανασούλα του Φωτίου  μετά από δωρεά λόγω ότι ήμουν ο πρωτότοκος και είχα το όνομα του παππού. Κάναμε και εμείς κάθε χρόνο λειτουργία ώσπου μια θλιβερή μέρα του Αυγούστου του 2007 μια πυρκαγιά έκαψε ολοσχερώς και έμειναν μόνο οι πέτρινοι τοίχοι και σαν θαύμα στο ιερό του εξωκκλησιού έμεινε μόνο μια εικόνα της παναγίας και γερμένο το κεφάλι και ένα δάκρυ.
Τον άλλο χρόνο με συνδρομή προσωπικής και οικονομικής εργασίας μου όπως και τον αδελφών μου Γεώργιο και Λάμπρο και της φίλης μου Πηνελόπης Γκούμα καθώς και του αρχιμάστορα Δημητρίου Σάλτη ο οποίος έφτιαξε σιδηροκατασκευή όλη τη σκεπή και παραχώρησε όλα τα κεραμίδια.
 Συν τω χρόνο διατίθεται και ο αρχιτέκτων κύριος Χρήστος Κατσιμπίνης πρώην υπάλληλος του υπουργείου πολιτισμού ο οποίος έχει αναστηλώσει πολλά μοναστήρια στα Ιεροσόλυμα και στο όρος Σινά καθώς και σε μοναστήρια ανά την Ελλάδα να το διεκπεραιώσει.


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................