Καθαρά Δευτέρα...Έθιμα ανά την Ελλάδα

Με την Καθαρά Δευτέραξεκινά η Σαρακοστήγια την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. ΕΘΙΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
διαβαστε περισσοτερα

Αλλαγές στη σταυροδοσία για την εκλογή προέδρου κοινοτήτων…

Αλλαγές στη σταυροδοσία και στην εκλογή προέδρου των κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.

διαβαστε περισσοτερα

Ήθη και έθιμα της Αποκριάς στην ορεινή Τριχωνίδα

Γράφει: Ο Φίλιππος Φαρμάκης Εκείνα τα Χρόνια δεκαετία 50 _60 στα χωριά της ορεινής Τριχωνίδας που ήταν γεμάτα κόσμο λίγα πράγματα ξέραμε από κούλουμα καρναβάλια λαγάνες και θαλασσινά!!
Σαν τη σημερινή μέρα τα έθιμα που επικρατούσαν και που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι ήταν αυτό της παραλλαγής της ενδυμασίας (σκυλαρεους) τους λέγαμε και τους φοβόμασταν κιόλας οι μικροί!!
διαβαστε περισσοτερα

Ξηρομερίτες στις Τζαμάλες :Αναβίωσαν οι Τζαμάλες ( τζαμάλα) στα Γιάννενα.

Τζαμάλες (ενικός: τζαμάλα) είναι ο ιδιότυπος συνοικιακός εορτασμός της αποκριάς που αναβιώνει κάθε χρόνο στα Γιάννενα στον οποίο παραβρέθηκαν  και Ξηρομερίτες
Φωτο: Ευφροσύνη Χρυσικού
διαβαστε περισσοτερα

ΑΣΤΑΚΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛI.....ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ(Φωτο Χρήστος Μπόνης)

Με πολύ ρυθμό, κέφι, χορό και δίψα για ξεφάντωμα από όλους τους συμμετέχοντες,  πραγματοποιήθηκε σήμερα το Αστακιώτικο Καρναβάλι .
διαβαστε περισσοτερα

Μεγάλη επιτυχία η χοροεσπερίδα του ΗΡΑΚΛΗ ΑΣΤΑΚΟΥ

Μεγάλη επιτυχία είχε η χοροεσπερίδα που διοργάνωσε η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΗΡΑΚΛΗ  στο IONIO CLUB---
Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Μπόνης
διαβαστε περισσοτερα

Ο.ΣΥ.ΒΑ.Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Πλακιώτισσα

Η Ομοσπονδία Βάλτου μετά τις εκδηλώσεις των Συλλόγων τις πραγματοποίησε  σήμερα ,Κυριακή 10 Μαρτίου  στο κέντρο Πλακιώτισσα η κοπή πίτας της Ο.ΣΥ.ΒΑ. Εκπρόσωποι  των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων (πρόεδροι & μέλη )έδωσαν το παρόν,καθώς και πολλοί φίλοι της Ομοσπονδίας.

διαβαστε περισσοτερα

Σήμερα.Κυριακή της Τυρινής

Η Κυριακή, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι γνωστή και ως Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής (Μασλενίτσα, στις ορθόδοξες σλαβικές χώρες).
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................