Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940...στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε, στη Μπαμπίνηο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.Παρουσία των κατοίκων,  τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον π.Νικόδημο στο μνημείο των ηρώων  κατάθεση στεφάνων  από τον πρόεδρο της Τ/Κ Θεόδωρο Ζαρκαδούλα , &τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μπαμπίνης. 

διαβαστε περισσοτερα

ΕΥΓΕ ΓΑΜΠΡΕ:Του Άρη Μπιτσώρη

Σε παλαιό στιχούργημα, με αίσθημα ευθύνης απέδωσα τα εύσημα σε νύφες της Μπαμπίνης.
Για τους γαμπρούς δεν έγραψα, είναι εύκολο το θέμα- τους παρασέρνει τους πολλούς των γυναικών το ρέμα.
Μπήκανε, κάποιοι, σώγαμπροι, πήραν και πανωπροίκι κι ακόμα φτιάχνουνε καφέ στης πεθεράς το μπρίκι.
Απ’ δικούς μας τους γαμπρούς, ένας τους ξεχωρίζει χαλάλι που του ρίξανε στο γάμο τόσο ρύζι.
Μιλώ για τον εξ Αττικής και βέρο Αρβανίτη που αγόρασε οικόπεδο και έχτισε και σπίτι.
Περισσότερα / εδώ
διαβαστε περισσοτερα

ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 1943: Η πρώτη πράξη Αντίστασης στην Αιτωλοακαρνανία…

ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 1943: Η πρώτη πράξη Αντίστασης στην Αιτωλοακαρνανία…
Γράφει η δρ. Μαρία Νίκου Αγγέλη
H αντίσταση
Δεν είναι τούτο πάλαιμα σε μαρμαρένια αλώνια, εκεί να στέκει ο Διγενής και μπρος να στέκει ο Χάρος. Εδώ σηκώνεται όλη η γη με τους αποθαμένους, και με τον ίδιο θάνατο πατάει το θάνατό της. Κι απάνω-απάνω στα βουνά, κι απάνω στις κορφές τους φωτάει με μιας Ανάσταση, ξεσπάει αχός μεγάλος. Η Ελλάδα σέρνει το χορό, ψηλά, με τους αντάρτες, - χιλιάδες δίπλες ο χορός, χιλιάδες τα τραπέζια, - κ’ είν' οι νεκροί στα ξάγναντα, πρωτοπανηγυριώτες! Άγγελος Σικελιανός
 Ο τόπος:Η Τσαπουρνιά ή το Λυκοδόντι, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι μια τοποθεσία στα όρια των χωριών Μαχαιράς και Χρυσοβίτσας, στη διασταύρωση του δρόμου προς Αστακό.        Η τοποθεσία αυτή επιλέχτηκε το 1943 για να δοθεί το πρώτο χτύπημα στον κατακτητή. Στην Τσαπουρνιά στήθηκε ενέδρα στους Ιταλούς στις 5  Μαΐου  1943. Η μορφολογία του εδάφους διευκόλυνε το σχέδιο της ενέδρας και της μάχης που ακολούθησε.
διαβαστε περισσοτερα

Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Παπαδάτου Ξηρομέρου.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα στην Παπαδάτου  η μεγάλη επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό  Ναό του Αγίου Νικολάου,ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση, από τον εφημέριο του Χωριού πατέρα Εφραίμ και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων στην πλατεία του χωριού, από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νίκο Ζαρέντη. Παρευρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου Χρήστος Κολοβός.
διαβαστε περισσοτερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΆΚΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΊΑΣ

Με λαμπρότητα, επισημότητα και σεβασμό εορτάστηκε στο Μοναστηράκι Ακτίου Βόνιτσας η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 με επιμνημόσυνη δέηση από τον π.Θεόδωρο στο μνημείο των πεσόντων &κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές & εκ μέρους τις τοπικής κοινότητας ο πρόεδρος Τραυλοστάθης Δημήτριος.
Ακαλούθησε  παρέλαση του Γυμνασίου & Δημοτικού σχολείου Μοναστηρακίου. 

διαβαστε περισσοτερα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟΒ Αστακού του ΚΚΕ ενόψει της 28ης Οκτωβρίου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο το βράδυ στον Αστακό, η εκδήλωσητης ΚΟΒ Αστακούτου ΚΚΕενόψει της 28ης Οκτωβρίουκαι στα πλαίσια των εκδηλώσεων γιορτασμού των 100 χρόνωντου ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Νώντα Μωραΐτημέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίαςτου ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων ανάφερε:
διαβαστε περισσοτερα

Το ΟΧΙ του 1940 (Άλλη είναι η Ελλάδα) Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος*

Θα γιορτάσουμε και πάλι την Αντίσταση του Ελληνικού λαού κατά του εισβολέα-κατακτητή. Θα παρελάσουν οι φουστανελοφόροι και οι σιγκουνοφορούσες με ρυθμικό βήμα ανά το πανελλήνιον.  Και οι υπόλοιποι θεατές συμμετέχοντες συναισθηματικά, έμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας και εγωισμού (για το αμόλυντο της φυλής μας και το ακαταμάχητο της ανδρείας μας) θα χειροκροτούν ρυθμικά και ακατάπαυστα.
διαβαστε περισσοτερα

Για όσους δεν γύρισαν από το μέτωπο του '40.Πεσόντες Μπαμπινιώτες στο έπος 1940-41

Σήμερα η 28η Οκτωβρίου 2018και είναι ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του'40. Αρκετοί απ' αυτούς δεν γύρισαν πίσωΣκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους τάφους των νεκρών της Ελληνικής Ελευθερίας. 
διαβαστε περισσοτερα

ΑΣΤΑΚΟΣ: Αναβίωσε το έθιμο λαμπαδηδρόμων για το ΟΧΙ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ(με έδρα την Αθήνα) στα στα πλαίσια μιας σειράς  δραστηριοτήτων του που έχει προγραμματίσει,. συμπεριλαμβανόμενων  και την επαναφορά των παλιών εθίμων του Αστακού που έχουν εξαφανισθεί   σχεδόν ολοκληρωτικά από τις μνήμες μας  , σήμερα 27.10 επανέφερε ένα από αυτά που σχετίζετε με την εθνική εορτή του 1940  δηλ την  λαμπαδηφορία(λαμπαδηδρομία) με αποκορύφωμα το  ανάμα του ΌΧΙ !!!!
διαβαστε περισσοτερα

Μήνυμα προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης το έπος του ’40 είναι χαραγμένο με τα πιο λαμπρά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού έθνους. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης, συγκίνησης, τιμής και περηφάνειας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Αποτελεί την επιβεβαίωση της αξιοπρέπειας,  της αδάμαστης θέλησης, της αστείρευτης ψυχικής αντοχής και του μεγαλείου του Έλληνα.
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................