Γιάννης Καλλιάνος Με ζέστη μπήκε ο Σεπτέμβρης

Μας το φύλαγε ο Σεπτέμβρης, να κάνει περισσότερη ζέστη απ' ότι όλο το καλοκαίρι που πέρασε! Μέχρι και την Τρίτη έτσι θα πάει, με 35-36°C στα πεδινά ηπειρωτικά (και στην Αθήνα το ίδιο). Και μάλιστα, η Δευτέρα θα είναι η πιο ζέστη μέρα με τον υδράργυρο ακόμη και στους 37°C τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη! 
διαβαστε περισσοτερα

Καγιανάς ή Σραπατσάδα

Καγιανάς, Στραπατσάδα ή Ντομάτες με αυγά, μία συνταγή με πολλά ονόματα ανάλογα την περιοχή προέλευσης, είναι το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού, θα το συναντήσετε σε κάθε περιοχή τις Ελλάδος με μικρές παραλλαγές.
διαβαστε περισσοτερα

2 Σεπτεμβρίου 31 πΧ, ανάμνηση της Ναυμαχίας του Ακτίου

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
2α Σεπτεμβρίου 31 πΧ Η Ναυμαχία του Ακτίου
Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, ο νικητής, ο Οκταβιανός, ανακηρύσσετε αυτοκράτορας, αλλά η γενιά του δεν δίνει ούτε ένα άλλο αυτοκράτορα. Αντιθέτως η γενιά του ηττημένου Μάρκου Αντώνιου, δίνει ΤΡΕΙΣ αυτοκράτορες, οι οποίοι στη προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την ήττα του προγόνου τους και μέγα στρατηλάτη, κατασυκοφαντούν την τελευταία βασίλισσα του γένους των Πτολεμαίων. Μια Ελληνίδα που ήταν κακάσχημη, γνώριζε όλες τις γλώσσες των υπηκόων της και είχε καταλάβει ότι το κίτρινο σιτάρι ήταν πιο δυνατό από τον κίτρινο χρυσό. Οι χολιγουντιανές ταινίες συνέχισαν την λάσπη, παρουσιάζοντάς την Κλεοπάτρα ως Αιγύπτια πόρνη, αποδίδοντας σε αυτή κάθε κακό και παράξενο. Όλα αυτά για την τελευταία βασίλισσα, την απόγονο του Μεγάλου Αλέξανδρου.
διαβαστε περισσοτερα

Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΛΕΣ Ο Μπάρμπα Γιάννης Μακρυγιάννης! του Ξηρομέρου

Βραβευμένος αυτοδίδακτος λαογράφος. Το έργο του τιμήθηκε με υψηλές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών και το Παν/μιο Αθηνών. Κατέγραψε μεθοδικά σε χειρόγραφους σελιδοποιημένους τόμους τη λαογραφία του Ξηρομέρου, τα τοπωνύμια, τις παροιμίες κάνοντας παράλληλα καινοτόμες  ιστορικές καθώς και κοινωνικές αναλύσεις διατηρώντας την αυθεντική ακαρνανική τοπολαλιά στον γραπτό του λόγο.



Γράφει  η ΜΑΡΙΑ  ΧΡΙΣΤΟΝΙΚΟΥ Εκπαιδευτικός, Μsc

διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................