Μπόλιασμα (εμβολιασμός) είναι η φυτοκομική τεχνητή μέθοδος κατά την οποία γίνεται μεταμόσχευση ενός μέρους του φυτού σε ένα άλλο φυτό.

Ο μπολιαστής ή κεντρωτής είναι άτομο το οποίο κατέχει την τέχνη του μπολιάσματος η οποία στην εποχή της τεχνολογίας τείνει να λησμονηθεί.  Χάρη λοιπόν στους μπολιαστές μπορούμε να έχουμε νέα μπολιασμένα δέντρα τα όποια εν συνεχεία μπορούν να εγκατασταθούν στους οπωρώνες και έτσι συνεχίζεται η παράγωγη φρούτων και καρπών.
διαβαστε περισσοτερα

Ο Μάρτιος: Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος*

Το Λαογραφικό μας Σημειώμα

Ο Μάρτης είναι ο τρίτος μήνας του έτους και ο πρώτος της Άνοιξης, ο οποίος έχει και 31 ημέρες. Αρχικά, λόγω της εαρινής ισημερίας ήταν ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου (που ήταν δεκάμηνο). Τρίτος μήνας κατά σειρά έγινε με τη μεταρρύθμιση του 153 π.Χ. , αφού προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Μάρτιος σημαίνει «άρειος» και ήταν ο μήνας του Άρεως. 
διαβαστε περισσοτερα

«Η ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στην διαχείριση της φύσης».Μία καταπληκτική εκδήλωση για το περιβάλλον, που οργανώθηκε από την ομάδα λογοτεχνών «Νόηση και πράξη»

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Γιώργης Παπανικολάου την εισήγηση ο Γερογιάννης Γιάννης. Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν Ο ποιητής Ιστικόπουλος και η κυρία Καζαντζή. «Η φύση είναι ένα ανοιχτό βιβλίο μας είπε ο εισηγητής, Έχει στην πρώτη της σελίδα τα χρώματα, στη δεύτερη τα αρώματα και στην Τρίτη τις γεύσεις και τους καρπούς».
διαβαστε περισσοτερα

«Μάρτης» ή «Μαρτιά»

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................