ΜΠΑΜΠΙΝΗ:ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940(Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριαζής)

Κυριακή βράδυ 27 Οκτωβρίου 1940 εκεί προς το σούρουπο , ο εγγονός ζητάει την άδεια του παππού να παρακολουθήση το θέατρο σκιών (Καραγκιόζη). Δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών και λόγω του τσουχτερού κρύου επιστρέφει εις το σπίτι, όπου μετά το «ελαφρό δείπνο» παίρνει την θέση του εις τα φτωχά «στρωσίδια» στο αριστερό χώρο του τζακιού παρέα πάντα με τον παππού.  Το πρωινό της Δευτέρας στάζει «φαρμάκι»: το κρύο και η πηχτή ομίχλη σου φράζει τα μάτια την μύτη και το δρόμο. 
διαβαστε περισσοτερα

Συνεργασία ΠΔΕ – Δήμων για να ολοκληρωθούν βιολογικοί καθαρισμοί

Ειδικότερα, πρόκειται για έργα σε Γαστούνη – Βαρθολομιό, Αστακό, Βάρδα και Πάλαιρο.
διαβαστε περισσοτερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ:Πραγματοποιήθηκε χθές με επιτυχία η ομιλία με θέμα << Αθλητισμός & Παιδεία>> στους μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου των Φυτειών

Καλεσμένοι του Συλλόγου μας  ήταν δύο καταξιωμένοι αθλητές με μεγάλη πορεία και σπουδαίες διακρίσεις. Ο παραολυμπιονίκης του Ρίο Μπακοχρήστος Δημήτρης και ο συγχωριανός μας ΜπενέκοςΧρήστος ο οποίος κατέχει σπουδαίες διακρίσεις τόσο ως αθλητής, όσο και στην προπονητική του καριέρα.  Οι δύο αθλητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας και ήταν εκεί να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους, είχαν πολλές και ενδιαφέρουσες απορίες. Ακόμη είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το χάλκινο μετάλλιο της παραολυμπιάδας του Ρίο και να φωτογραφηθούν​​ με αυτό.
διαβαστε περισσοτερα

Πως βγήκε η πολεμική κραυγή «ΑΕΡΑΑΑΑ» και γιατί μετά τις πρώτες μάχες τη φώναζαν και οι Ιταλοί. Τι σχέση έχει με την πολεμική κραυγή των αρχαίων Ελλήνων «Αλαλά»...

Στην αρχαία Ελλάδα όταν άρχιζε κάποια μάχη, οι πολεμιστές έπεφταν πάνω στον αντίπαλό τους, φωνάζοντας «άλαλά», λέξη που δεν είχε κανένα νόημα, αλλά ήταν απλώς πολεμική κραυγή. Απ’αυτό, ωστόσο, βγήκε η λέξη «αλαλάζω» και η αρχαία φράση «ηλάλαζον την νίκην», πράγμα που έκανε παλαιότερα τους γλωσσολόγους μας να πιαστούν σε ομηρικούς καβγάδες, γιατί ο καθένας από αυτούς έδινε και τη δική του ερμηνεία.

διαβαστε περισσοτερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ:Σχολική γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη σχολική γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στο δημοτικό σχολείο  ΜπαμπίνηςΞηρομέρου.

διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................