ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ: Από την παραδοσιακή σβούρα… στο fidget spinner

«Ρίξε τη σβούρα σου!»  Βγάζει τότε τη σβούρα Και την πετά με ορμή. Σβίν… κάνει εκείνη  Και γυρίζει γρήγορα.
Αλφαβητάριο Ι.Κ.ΓΙΑΝΝΕΛΗ-Γ.ΣΑΚΚΑ
Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη
       «Κάποτε οι σβούρες ήταν ξύλινες. Τις φκιάνανε από ξύλο. Συνήθως από πουρνάρι. Το πελεκούσαν καλά κυρίως οι πιστικοί, εκεί που έβοσκαν τα κοπάδια τους. Ήταν σαν το σφοντύλι που έβαζαν οι γυναίκες στο αδράχτι τους όταν έγνεθαν. (Ωραία παρομοίωση! Ξετύλιξε αυτόματα το κουβάρι της μνήμης μου).    Δεν είχαν όλοι σβούρα. Και όσοι είχανε την τρύπωναν να μην τους την πάρουν. Μιλάμε τώρα για το 1935-40. Έπαιξα πολύ σβούρα!     Μετά τον πόλεμο του 40 σβούρες κερδίζαμε με τις τύχες που παίρναμε δώρο με τις καραμέλες που αγοράζαμε στο μπακάλη.      Τώρα είδα έχουν κάτι πλαστικά που μοιάζουν με σβούρα…».
   [Προφορική αφήγηση (4-5-2017) του Αλέξανδρου Κυριαζή από τη Μπαμπίνη Ξηρομέρου, γεν. το 1930].
διαβαστε περισσοτερα

ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ''ΑΠΟ ΨΗΛΑ''(foto Διονύσης Πετρόπουλος)

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ


Όμορφες εικόνες από  τα χωριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας( από ψηλά) από το φωτογραφικό φακό του συμπατριώτη μας Διονύση Πετρόπουλο.Τον οποίο και ευχαριστούμε 

διαβαστε περισσοτερα

Διαδικασία εγγραφών και επανεγγραφών των νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς Αστακού, Φυτειών και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Κανδήλας για το σχολικό έτος 2017-2018

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Οι εγγραφές και επανεγγραφές των νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς Αστακού, Φυτειών και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Κανδήλας για το σχολικό έτος 2017-2018 θα πραγματοποιούνται καθημερινά από την 24.05.2017 έως και την 09.06.2017 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Θα γίνονται δεκτά νήπια ηλικίας 2,5 ετών και άνω. Οι ενδιαφερόμενοι κατά την εγγραφή θα πρέπει να προσκομίζουν τα εξής δικαιολογητικά:
διαβαστε περισσοτερα

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2017 Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝ.ΣΥ. "ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: ΑΝΑΣΚΑΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ - ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΛΟΧΩΝ"

Πρόσκληση για την ημερίδα με θέμα: "ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: ΑΝΑΣΚΑΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ  ΑΙΤΩΛΩΝ - ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΛΟΧΩΝ" που διοργανώνει η ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.


διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................