Άγιος Γεώργιος, ο Δρακοκτόνος

Γράφει η Μαρία Νίκου Αγγέλη


       Ο Άγιος Γεώργιος έμεινε γνωστός στην παράδοση για τη σφαγή ενός δράκου και τη σωτηρία μιας πριγκίπισσας! Η πριγκίπισσα είχε αφεθεί ως θυσία στο άγριο κτήνος, για να ελευθερωθεί έτσι η πηγή με το νερό…      Δε θα επιχειρήσω ερμηνεία της παράδοσης και της  δρακοκτονίας.        Θα παραθέσω απλά ένα αφηγηματικό τραγούδι, που εξιστορεί το συγκεκριμένο  θαύμα του Αγίου:
Το μάθατε τι έγινε σε τόπο ξακουσμένο; Εκεί ήτανε και φώλιαζε θεριό καταραμένο Κι αν δεν του δίνανε άνθρωπο να φάει πρωί και βράδυ Κανέναν δεν άφηνε νερό να πάει να πάρει Γι’ αυτό ερίχνανε λαχνό κι όποιον το παιδάκι θα πέσει θα έστελνε στον Δράκοντα να φάει.........


Και έτυχε και για τη βασιλοπούλα για να τη φάει ο Δράκοντας, την όμορφη κυρούλα! Και ο βασιλιάς με κλάματα εφώναξε σταθείτε. Το βιος μου να μου πάρετε και το παιδί μου αφήστε! Ο κόσμος αποκρίθηκε όλοι με στόμα ένα: Ή δος μας το κορίτσι σου ή παίρνουμε εσένα!
Κι ο Άγιος ΓΕΩΡΓΙΟΣ τ’ άκουσε εις την Καππαδοκία Το γρηγορότερο άλογο ανέβηκε με βία. Δ…
διαβαστε περισσοτερα

Με εκδήλωση γιόρτασε τον Άγιο Γεώργιο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης

Με εκδήλωση γιόρτασε ο Σύλλογος Μπαμπίνης τον Άγιο Γεώργιο η εκδήλωση έγινε στο προαύλιο χώρο της Μονής του Αγίου Γεωργίου Πόρτας μετά το πέρας τις θείας λειτουργίας με παραδοσιακά χορευτικά τραγούδια ,από το Σύλλογο Χοβολιοτών Αστακού και παρουσία πολλών συγχωριανών και φίλων.Το διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης ευχαριστεί το Σύλλογο Χοβολιοτών Αστακού για τη παρουσία τους καθώς και τους παρευρισκόμενους.Έντονη η παρουσία των νέων του χωριού μας στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και μεγάλη η προσφορά του στο Σύλλογό μας .
Ο Σύλλογος πρόσφερε παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού μας, τις ευχαριστούμε θερμά.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ









διαβαστε περισσοτερα

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΗΔΩΝ

Του Άρη Μπιτσώρη
Σήμερα είναι τ' Αι Γιωργιού μέρα ευλογημένη και στην καρδιά της Άνοιξης η πασχαλιά ανθισμένη.
Η γειτονιά των Γιώργηδων προάστειο Μπαμπίνης σε όποιο σπίτι και να μπεις αβέρτα τρως και πίνεις.
Γιώργος εδώ, Γιώργος εκεί Γιωργάκης και Γιωργία τους εύχομαι να ζήσουνε χρόνια πολλά με υγεία.
διαβαστε περισσοτερα

Mε λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Αγ. Γεώργιος Πόρτας στη Μπαμπίνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πολλών Μπαμπινιωτών  και πιστώναπό τα χωριά του Ξηρομέρου χοροστατώντας  του ιερέως  Κων/νου Φλωρόπουλουέγινε η δοξολογία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στη Μονή Πόρτας Μπαμπίνης. Για μια ακόμη χρονιά οι Μπαμπινιώτες τίμησαν  τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου  με ιδιαίτερη λαμπρότητα.






διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................