Η γκλίτσα το παραδοσιακό μπαστούνι του τσοπάνη.

«…Είχα κάπα είχα κλίτσα, μ’ αγαπούσαν τα κορίτσια…»!!!

Η γκλίτσα φτιάχνεται από ξύλο και αποτελεί το όργανο με το οποίο ο ποιμένας καθοδηγεί και επιβάλλει την τάξη στο κοπάδι του. Η γκλίτσα υπάρχει ακόμη από την αρχαία εποχή καθώς ο Πάνας, ο προστάτης των κτηνοτρόφων, εμφανίζεται να κρατάει μια γκλίτσα, ενώ πάλι ο Ιησούς Χριστός κρατάει στα χέρια του μια γκλιτσα, που ως καλός ποιμένας θα βάλει στο σωστό δρόμο του Θεού τους ανθρώπους. Ο τρόπος με τον οποίο έχει στολιστεί ή φτιαχτεί μια γκλίτσα δείχνει και την κοινωνική θέση του ανθρώπου που την κρατάει. 
Οι τσοπάνηδες έχουν απλές γκλίτσες χωρίς ιδιαίτερα σκαλίσματα, ενώ οι γκλίτσες των εμπόρων ζώων είναι πιο περίτεχνες με σκαλίσματα, βέβαια οι γκλίτσες των τσελιγκάδων ήταν ακόμη πιο περίτεχνες με πολλά στολίδια και ιδιαίτερα σκαλίσματα.

Μπαστούνια πεζοπορίαςΣτις ημέρες μας η γκλίτσα δεν χρησιμοποιούνται όπως παλαιότερα, καθώς τα επαγγέλματα με τα οποία συνδέονταν έχουν εκσυγχρονιστεί. Πλέον υπάρχουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες και οι κτ…
διαβαστε περισσοτερα

Ηττα για την Α.Ε.ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ από την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ

την ήττα γνώρισε η ομάδα της Α.Ε.Μπαμπίνης στα Όχθια από την ομάδα της Ρίγανης- Αναγέννηση στο τελευταίο αγώνα του πρώτου γύρου με σκόρ 2-0.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Γ΄ΕΠΣΝΑ
Ομόνοια Κεχρινιάς-Αίας Αμφιλοχίας:   0-0 Α.Ο. Ελαιοφύτου-Άρης Λεπενούς:            0-0
Αναγέννηση Ρίγανης-Α.Ε. Μπαμπίνης:    2-0 Δυριείς Σκουρτούς-Πυραμίς Σαρδηνίων:  3-1 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Κεχρινια Βάλτου
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................