«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

του Αποστόλη Κομπλίτση


  Ένα τυχαίο γεγονός  βλέποντας μια παλιά ελληνική ταινία στην τηλεόραση)  μου έδωσε το ερέθισμα να σκεφτώ και να καθίσω να καταγράψω  ) με πολύ κόπο ομολογώ) ονόματα  που εκατοντάδες χρόνια ακούγονταν στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε όλο τον ελληνισμό ανά τον κόσμο.  Ονόματα σπάνια που στο πέρασμα του χρόνου τείνουν να εξαφανιστούν. Σε μεγάλα γεωγραφικά τμήματα της χώρας μας , δεν υπάρχουν καθόλου.  Εκτός αν υπάρξει κάποιος (σπάνιος) απόγονος ή αν έχει( ξεμείνει) κάνας τοπικός Άγιος.  Ονόματα που μέχρι και τις δεκαετίες του  ΄50 και του ΄60 ακούγονταν ευρέως στην κοινωνία μας. Προσπαθώντας  να κάνω αυτή την καταγραφή μου δημιουργήθηκε μια περιέργεια και ένα ερώτημα: τελικά όλα τα ονόματα έχουν ξεθωριάσει σαν  ένα καθημερινό παλιό σακάκι  ή υπάρχει  κοινωνικοθρησκευτική επιβολή  στο να εξαφανιστούν ονόματα της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας; της ελληνικής γης και παράδοσης που στο σύνολό τους συνθέτουν τον Ελληνικό πολιτισμό;    Οι γνώσεις μου δεν μου επιτρ…
διαβαστε περισσοτερα

Γιορτή του Πατέρα 2014 - Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες... Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Μπορεί πολλοί να μην το γνωρίζουν, όμως σήμερα είναι η Γιορτή του Πατέρα. Σε αντίθεση από τη γιορτή της μητέρας, η γιορτή για τον πατέρα δεν είναι καθόλου διαδεδομένη, ενώ οι περισσότεροι ξεχνούν την ύπαρξη της.  Πώς καθιερώθηκε όμως η Γιορτή του πατέρα; Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.
Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................