«Παλιές κουβέντες και γνώριμες φράσεις που ακούγονται έως και σήμερα στα χωριά μας»

του Αποστόλη Κομπλίτση
Απογευματινή συνομιλία μετά το  Πάσχα  σε γειτονιά του χωριού μας.    Καλ΄σπέρα  Αθηνιά.    Γειάς΄ Σταυρούλα , τι κάν΄ς;    Τι να κάνου;  Να, είχα πάει να κλείσου τς ΄κότις γιατί πααίν΄εικήν η μαγκούφα η αλπού κι μας έχει παρασουλίς. Ησίς τι κάντι ; Τι να εφκιάσατι σήμηρα;    Τι να φκιάσουμε; Τόσις μέρις μας είχη πηρουνιάς΄του κρύου, μας σήκους αίρης. Κι σήμηρα πούβγαλη  λίγου ήλιου κόλσαμι του φούρνου κ΄εφκιάσαμι ένα μπριάν΄, έρξαμι κι κανιά δικαριά αυγά στ΄χόβολ΄κι πιτουκούλουρου κι καταφχαριστηθήκαμι του φαϊ. Ε, τώρα  για το  βράδ΄ας πάρνι σουβλάκια. Δε ματαμα’ι’ρεύου…     Τι να καν΄ς ;  γιαιάμ  πρόβλημα αυτό του καθημερινό φαϊ.  Άι γιάς τώρα.
διαβαστε περισσοτερα

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στην προεκλογική ομιλία του Γαλούνη στην Αθήνα

ΟΕρωτόκριτος Γαλούνης, υποψήφιος Δήμαρχος Ξηρομέρου και  επικεφαλής του συνδυασμού«ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ Πρώτα ο πολίτης», μίλησε στους ετεροδημότες της Αθήνας  και  παρουσίασε τους υποψηφίους  συμβούλους του συνδυασμού του, στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα  το μεσημέρι Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Divani Caravel Hotel.
    Κατά την ομιλία του, ο επικεφαλής του συνδυασμούΕρωτόκριτος Γαλούνης,αφού ευχαρίστησε τους πολυάριθμους ετεροδημότες για την μαζική τους προσέλευση, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης καλώντας τους ταυτόχρονα να δώσουν μία ακόμη μάχη, αυτή τη φορά στις κάλπες την προσεχή Κυριακή.......

xiromeronews
διαβαστε περισσοτερα

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ- Η συνάντηση με τους ετεροδημότες έδειξε: Δήμαρχο Ξηρομέρου τον Ηλία Γεωργαλή

Ως νέο Δήμαρχο Ξηρομέρου τον Ηλία Γεωργαλή, επικεφαλή του συνδυασμού «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ», πιθανόν και από τον πρώτο γύρο των Δημοτικών εκλογών της 18ης Μαΐου,  έδειξε η συνάντηση με τους Ξηρομερίτες ετεροδημότες της Αθήνας.
Αυτό,  γιατί είναι γενικό αίτημα και απαίτηση πλέον των δημοτών η ΑΛΛΑΓΗ  ΠΟΡΕΙΑΣ του Δήμου, πράγμα που μπορεί να εγγυηθεί, από τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, ΜΟΝΟ ο Ηλίας Γεωργαλής και η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ.
Για να αφήσουμε πίσω τη στασιμότητα και την υπανάπτυξη για να ξεχάσουμε πρακτικές που μας πληγώνουν
Για να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης της προόδου και της αλληλεγγύης
Για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας
xiromeronews

διαβαστε περισσοτερα

Μεγάλη η επιτυχία της προεκλογικής συγκέντρωσης της Ντίνας Σαμαρά στην Αθήνα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες Σάββατο 10 Μαίου 2014, η προεκλογική συγκέντρωση της Ντίνας Σαμαρά, υποψήφιας Δημάρχου Ξηρομέρου, στην Αθήνα (στο ξενοδοχείο NOVOTEL ATHENES), στην Αθήνα όπου μπροστά σε πλήθος ετεροδημοτών που κατέκλυσαν την αίθουσα, ανέλυσε το πρόγραμμα και τις προτάσεις του συνδυασμού «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ» για το δήμο Ξηρομέρου.          Η Ντίνα Σαμαρά μετέφερε το κλίμα αισιοδοξίας και νίκης της παράταξης στους ετεροδημότες της Αθήνας, παρουσιάζοντας παράλληλα τουςυποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού…..

xiromeronews
διαβαστε περισσοτερα

¨Προικοσύμφωνο¨

Γράφει ο Απόστόλης Κομπλίτσης
Στη νεοελληνική οικογένεια τα παιδιά παντρεύονταν κατά σειρά ηλικίας.0ι θυγατέρες προηγούνταν κι ακολουθούσαν τα παλικάρια, µε τη σειρά τους κι αυτά. Ήταν ατιµωτικό για τον άντρα να παντρευτεί πρώτος και ν’ αφήσει αδελφή µεγαλύτερη ή µικρότερη ανύπαντρη. Πολλά παλικάρια έµεναν ανύπαντρα, γιατί δεν µπόρεσαν ν’ αποκαταστήσουν τις αδελφές τους.  Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα (1920) η φροντίδα για τον γάµο των παιδιών ήταν µέληµα και καθήκον των γονιών και µάλιστα του πατέρα. Αυτός έπρεπε να δώσει την τελική συγκατάθεση, « να γίνει η γνώµη του » , « να δώσει την ευχή του » .Το έθιµο αυτό στηριζόταν στο αίσθηµα ευθύνης των γονιών να στεριώσουν κοινωνικά και οικονοµικά τα παιδιά τους, που έφτιαχναν καινούργια οικογένεια ,και στην υποχρέωση, που εθιµικά αναλάβαιναν, να δώσουν σ’ αυτά ένα µέρος της περιουσίας τους, κινητής ή ακίνητης, µε τη µορφή της προίκας.  Ο θεσµός της προικοδότησης των θυγατέρων είναι πανάρχαιος και από τα οµηρικά χρόνια φτάνει µέχρι την…
διαβαστε περισσοτερα

Πρόγραμμα περιοδειών & ομιλιών Λαϊκής Συσπείρωσης ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΤΡΙΤΗ 13-5-2014 ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΗ-ΠΗΓΑΔΙΑ (Συμμετέχει κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής των υποψήφιο Δήμαρχο Ξηρομέρου Μάκη  Βότση)
ΤΕΤΑΡΤΗ 14-5-2014ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ –ΒΑΡΝΑΚΑΣ –ΚΑΝΔΥΛΑ ( ομιλία στο Μύτικα στις 9μ.μ από τον υποψήφιο Δήμαρχο Μάκη Βότση)
ΠΕΜΠΤΗ 15-5-2014 ομιλία στο Δημαρχείο στον Αστακό στις 9μ.μ από τον υποψήφιο Δήμαρχο Μάκη Βότση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  16-5-2014ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ-ΣΚΟΥΡΤΟΥ-ΜΑΧΑΙΡΑ-ΜΠΑΜΠΙΝΗ
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................